Laatst geüpdatet op maart 29, 2024

Ben je van plan om zelf te gaan ondernemen? Wat goed! En weet je al welke rechtsvorm je gaat kiezen uit de vele mogelijkheden die er zijn? De besloten vennootschap (BV) is voor veel ondernemers dé manier om hun bedrijf in te richten.

Een BV is namelijk eenvoudig op te richten, je beperkt er je aansprakelijkheid mee en het levert je groot belastingvoordeel op. Maar wat is een besloten vennootschap (BV) precies? Ontdek wat een besloten vennootschap inhoudt, welke vruchten jij hierdoor kan plukken en hoe je een BV opricht in dit artikel.

Ook interessant:

  1. Nadelen BV
  2. Wat is een BV en NV?

Wat is een BV?

Een besloten vennootschap (BV) is een rechtsvorm waarbij het vermogen is verdeeld in aandelen. Een bv is een rechtspersoon, wat betekent dat de bv zelfstandig is en de bestuurders of aandeelhouders privé niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de bv. Om een bv op te richten, heb je een notaris nodig die de akte en de statuten van de bv opstelt.

Je moet ook de ultimate beneficial owners (UBO’s) van de bv inschrijven in het UBO-register van KVK. De kosten voor het oprichten van een bv variëren, maar je hebt minimaal 1 eurocent per aandeel nodig als startkapitaal. Een bv kan voordelig zijn als je meer dan 100.000 euro winst per jaar maakt, of als je je bedrijf wilt verkopen of winst wilt uitkeren.

Wat is de structuur van een besloten vennootschap?

Voor je een BV opricht is het handig om te weten hoe de structuur van een BV eruit ziet. Hieronder lichten we deze kort voor je toe.

Aandeelhouders

De aandeelhouders zijn alle personen die aandelen houden in de BV. Denk bijvoorbeeld aan een investeerder die in ruil voor zijn investering aandelen krijgt in de BV.

Hij of zij wordt dan aandeelhouder. Alle aandeelhouders vormen samen de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA), het kan ook zijn dat je meer aandeelhouders hebt omdat je er voor gekozen hebt om te starten met een bv oprichten met 2 personen.

Bestuurders

De bestuurders zijn de personen die belast zijn met de dagelijkse gang van zaken in de BV. Vaak zie je dat iemand die aandelen houdt ook bestuurder is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is dus mogelijk om alleen aandeelhouder of alleen bestuurder te zijn.

Raad van Commissarissen (RvC)

Sommige BV’s hebben daarnaast ook een Raad van Commissarissen (RvC). Deze raad houdt in dat geval samen met de AvA toezicht op het beleid van het bestuur.

structuurbv

Wat zijn de voordelen van een besloten vennootschap (BV)?

De BV is een van de meest gekozen ondernemingsvormen in Nederland. En dat is niet gek. De BV kent namelijk veel voordelen. In een eerder artikel schreven wij hier al uitgebreid over. De grootste voordelen van de BV vind je hieronder.

Beperkte aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van de BV is dat je in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent. De BV is zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden. Mocht het mis gaan in je BV dan is je privé vermogen dus in principe veilig.

Dit betekent dat je huis, auto of spaarrekeningen dan niet in beslag kunnen worden genomen door de curator. De enige uitzondering hierop vormt onbehoorlijk bestuur. Denk bijvoorbeeld aan fraude.

Lage kosten oprichting

De oprichting van een BV is nu een stuk goedkoper dan voorheen. Waar je eerst een verplicht startkapitaal BV van € 18.000,- nodig had om een BV te starten, is dit nu niet meer het geval. Je kan tegenwoordig al met een symbolisch bedrag van € 0.01,- van start.

Let op: voor het oprichten van een BV moet je altijd naar de notaris. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig ook niet de volle mep te kosten. Bij Ligo richt jij je BV volledig online en al vanaf € 299,- op. Wil je eerst meer weten? Lees dan ons artikel over de kosten van een BV oprichten.

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

Voordelig belastingtarief

Een BV moet vennootschapsbelasting (vpb) betalen over zijn winst. Het tarief is 15% tot en met winsten van € 395.000,- en 25.8% over alles daarboven. Bij hoge winsten van € 80.000,- of meer per jaar is dit tarief veel gunstiger dan het inkomstenbelastingtarief van de eenmanszaak of vof.

Nog meer fiscale voordelen van een BV

De voordelen houden nog niet op. Een BV kan namelijk gebruik maken van verschillende fiscale aftrekposten. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Investeringsaftrek

Ga je machines of computers kopen voor de zaak? Dan kan je profiteren van de investeringsaftrek. Deze aftrek houdt in dat je het bedrag dat je investeert in bedrijfsmiddelen kan aftrekken van het bedrag waar je belasting over moet betalen.

Resultaat? Je betaalt minder belasting en houdt dus meer geld over. Let wel op: er zit een maximum aan de investeringsaftrek.

Innovatiebox

Doet je BV innovatief werk? Denk aan veel research of development of actief zijn in de tech sector. In dat geval kan je BV gebruik maken van de innovatiebox. Dit fiscale voordeel zorgt ervoor dat je maar 9% aan vennootschapsbelasting hoeft te betalen.

Nog meer voordeel dus! Let wel op: om hiervoor in aanmerking te komen moet je gebruik maken van een WSBO-regeling of een octrooi hebben.

Voordelig sparen

Je kunt je BV ook gebruiken als spaarpot. Dit is gunstig omdat je over het geld dat je spaart in je BV geen belasting hoeft te betalen. Bij een eenmanszaak of vof zou dat wel moeten. Wil je dus voordelig kunnen sparen voor bijvoorbeeld je pensioen? Richt dan een BV op.

Een BV oprichten met gratis advies van de Ligo specialisten?

Meer dan 100.000+ ondernemers kozen voor de oplossing van Ligo

Extra belastingvoordeel met een holding

Wil je profiteren van nog meer belastingvoordeel? Richt dan naast je BV ook

een persoonlijke holding op. Veel startende ondernemers maken gebruik van deze zogeheten ‘holdingstructuur’. Bij deze structuur richt je als ondernemer twee BV’s op: een persoonlijke holding en een werk-BV. Als ondernemer heb je zelf 100% van de aandelen in de holding. De holding houdt vervolgens weer 100% van de aandelen in de werk-BV. Lees alle over de voordelen van een persoonlijke holding in onze laatste artikel.

holdingstructuur

Hoe richt je een BV op?

Stap 1: beantwoord de online vragenlijst

Een BV richt je bij Ligo snel en 100% online op vanaf  € 299,-. Bij Ligo kan je eenvoudig de online vragenlijst invullen. Hulp nodig bij het invullen? Stel je vragen gerust aan onze juristen in de chat.

Stap 2: bekijk je conceptakte en upload je documenten

Na het invullen van je vragenlijst is het direct mogelijk om je documenten in te zien. Je controleert je conceptakte en volmacht en uploadt vervolgens de documenten die de notaris van je nodig heeft om te kunnen starten. Denk bijvoorbeeld aan een kopie van je identiteitsbewijs.

Stap 3: afspraak met de notaris

Je kan bij Ligo je BV 100% online oprichten vanuit het gemak van je huis. Je hoeft dus niet zelf langs de notaris te gaan. Die optie heb je uiteraard nog wel. Je kan er ook voor kiezen om het kantoor van de notaris te bezoeken als dat je voorkeur heeft.

Stap 4: BV oprichten

Na de afspraak zal de notaris nog aanpassingen doen en je akte van oprichting ondertekenen. Gefeliciteerd! Je BV is daarmee opgericht. De volgende stap is het inschrijven van je BV bij de Kamer van Koophandel.

Stap 5: laat je BV inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) regelen we graag voor je. Zo hoef jij je niet druk te maken over het invullen van allerlei formulieren. De notaris zal het KvK-uittreksel in je persoonlijke Ligo omgeving uploaden op het moment dat je BV is ingeschreven.

Wil je nog meer weten over de stappen van het oprichten van een BV? Lees onze artikel over het BV oprichten stappenplan.

Checklist bedrijf oprichten

Je zaken juridisch op orde krijgen kost veel tijd. Jij richt je het liefst volledig op het ondernemen, dat begrijpen wij als geen ander. Hierom hebben we juridische to-do lists voor je ontwikkeld.

Zo begeleiden we je in de workflow ‘bedrijf oprichten’ door de belangrijkste stappen voor het oprichten van je bedrijf. Hierdoor ben je er zeker van dat je niets vergeet.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Waarom zou je een BV oprichten?

Ben je overtuigd en wil je een besloten vennootschap oprichten? Bij Ligo richt jij je BV al vanaf € 299,- volledig online op. Dit is inclusief alle kosten, persoonlijk overleg met de notaris en begeleiding van de juristen van Ligo gedurende het proces. Start hier met een BV oprichten.

Tip: richt direct ook een persoonlijke holding op. Zo kan je direct van alle extra fiscale voordelen genieten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het oprichten van een besloten vennootschap of de holdingstructuur? Wij staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons tussen 09:00-18:00 telefonisch bereiken op 020-3031043 of via support@ligo.nl.

Bovendien zijn we elke dag van 09:00-23:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de chat contact met ons opnemen.

Julia Schefman
Laatste berichten van Julia Schefman (alles zien)