Laatst geüpdatet op januari 16, 2024

Ben jij van plan om binnenkort je eigen onderneming te starten? En wil je dit samen met anderen doen? Dan zul je waarschijnlijk willen kiezen tussen de VOF en BV. In dat geval ben je hier op de juiste plek. In dit artikel ga jij er namelijk achter komen welke van de twee de beste optie is voor jou.

Wij zetten hieronder alle verschillen tussen de BV en VOF voor je op een rijtje. Zo kan jij starten vanuit de rechtsvorm die bij jou past. Wil je juist in je eentje een bedrijf beginnen? Lees dan verder in ons artikel over ZZP, eenmanszaak en BV. Hierin vertellen we je alles over ZZP en het starten van je eigen bedrijf.

Ook interessant:

  1. BV online oprichten
  2. Eenmanszaak omzetten naar BV

Wat is een VOF?

De afkorting VOF staat voor ‘Vennootschap onder Firma’. Je hebt een VOF als twee of meer ondernemers samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Een VOF moet dus uit minimaal twee personen bestaan. Iedereen die meedoet, wordt mede-eigenaar.

Alle samenwerkende eigenaren worden vennoten genoemd. Wil je meer weten over de VOF, haar eigenschappen en alle plus- en minpunten? Lees dan ons laatste artikel over de voordelen van de VOF.

Wat is een BV?

BV staat voor een ‘Besloten Vennootschap’. Een BV is een rechtsvorm waarbij je bedrijf als rechtspersoon wordt gezien en eigen verplichtingen kan aangaan. Hierdoor ben je als aandeelhouder in principe niet zelf aansprakelijk voor de schulden die je bedrijf maakt. Waarom wordt er gesproken van besloten?

De vennootschap is besloten omdat er een vaste groep aandeelhouders is. Dat betekent dat alleen met toestemming van de bestaande aandeelhouders een nieuwe aandeelhouder mag toetreden tot de BV.

Denk jij na over een BV oprichten en ben je benieuwd naar de verdere eigenschappen van de BV? Ligo heeft ze allemaal voor je op een rijtje gezet in het artikel de voordelen van een BV.

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

vof en bv verschil

VOF of BV: de verschillen

Wat is nu beter, een VOF of BV? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen de VOF en BV. Aan de hand hiervan kan jij bepalen welk van deze punten je het belangrijkst vindt en of de VOF of BV beter bij je past.

grootste verschil tussen bv en vof

Verschil 1: aansprakelijkheid

Bij de VOF zijn de vennoten met hun privévermogen hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming. Schuldeisers van de VOF kunnen aanspraak maken op het vermogen van de VOF of op het privé vermogen van de vennoten zelf.

Bij een BV zit dit anders. Het grote voordeel van een BV oprichten is dat je als bestuurder in principe niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden. Jouw eigen bankrekening, huis en auto zijn dus veilig voor schuldeisers van je bedrijf.

Dit is alleen anders als je fraudeert of op een andere manier je bedrijf opzettelijk om zeep helpt. Dat heet “onbehoorlijk bestuur”. Deze zeer beperkte aansprakelijkheid is voor veel ondernemers een belangrijke reden om voor een BV te kiezen.

Verschil 2: bestuur en vertegenwoordiging

Een VOF wordt door de vennoten bestuurd. Iedere vennoot is bevoegd om namens de VOF op te treden, tenzij je andere afspraken maakt in je vennootschapsovereenkomst. Dit is de zogeheten tekenbevoegdheid.

De tekenbevoegdheid houdt in dat de vennoten namens de VOF een contract mogen tekenen of een rechtshandeling mogen uitvoeren. De vennoten moeten worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Het verschil tussen een VOF en een BV is dat de BV een bestuur heeft dat is gekozen door de aandeelhouders. Je kan tegelijkertijd bestuurder zijn en aandeelhouder, maar dit hoeft niet per se. De bestuurders moeten daarnaast in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven en zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de BV.

Wie er mag optreden namens de BV? Je bepaalt zelf of een bestuurder alleen namens de BV mag tekenen of dat hij of zij dit altijd samen met een andere bestuurder moet doen.

Verschild 3: startkapitaal en financiering

Een VOF wordt gefinancierd door de inbreng van alle vennoten. Je ziet vaak dat dit geld is, maar dit kan ook een pand of een auto zijn. De vennoten zijn samen eigenaar van alles dat wordt ingebracht in de VOF. Het is ook mogelijk om het ‘genot van een goed’ in te brengen.

Let wel op: hier kleven risico’s aan. Tenslotte is van belang dat er voor de VOF geen verplicht startkapitaal geldt. Hoe het zit met de financiering van een BV? Bij een BV kan je al starten met een verplicht startkapitaal van 1 eurocent.

Een miniem verschil met de VOF dus. Hou er wel rekening mee dat je voor het oprichten van een BV wel naar de notaris moet, dit brengt kosten met zich mee. BV’s zijn vaak aantrekkelijker voor investeerders dan VOF’s.

Dit komt omdat de BV professionaliteit uitstraalt. Bij het oprichten van de BV controleert de notaris of de BV mag worden opgericht en of alle oprichters goede bedoelingen hebben. Deze zekerheid vinden investeerders erg aantrekkelijk. Zij zijn veel eerder bereid om geld in je onderneming te stoppen als zij er vertrouwen in hebben dat jij je zaakjes op orde hebt.

Verschil 4: belastingen

In een VOF betaalt iedere vennoot inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de winst. De Belastingdienst ziet de vennoten namelijk als afzonderlijke personen, zij moeten dus ook afzonderlijk hun belasting regelen. Vaak kan je gebruik maken van bepaalde aftrekposten, maar let op: elke vennoot moet hiervoor afzonderlijk in aanmerking komen.

De fiscale voordelen bij de BV zijn in een aantal gevallen groter dan bij de VOF. Bij de BV hoeven alle aandeelhouders niet afzonderlijk belasting te betalen.

De BV doet dat zelf. De BV betaalt vennootschapsbelasting (VPB) over de winst die het bedrijf maakt. Word je directeur grootaandeelhouder (DGA)? Op het moment dat je jezelf als directeur grootaandeelhouder salaris uitkeert, betaal je hier inkomstenbelasting over.

Nu denk je wellicht, dan betaal je toch veel meer belasting dan bij de VOF? Bij hoge winst (van boven de € 100.000 ,-) is het tegendeel waar! De BV heeft dan meer fiscale voordelen dan de eenmanszaak. Stel dat je bijvoorbeeld een winst van € 100.000 ,- per jaar behaalt. Zoals je hieronder kan zien, ben je dan met een BV veel voordeliger uit:

fiscaal voor-nadelen vof bv

Nog meer vragen over de VOF of BV en hun verschillen?

Heb je na het lezen van dit artikel gekozen voor de BV?

Ben je er nog niet over uit welke rechtsvorm het beste bij jou past? Twijfel je nog welke optie voor jou het beste is? Download dan onze gratis rechtsvormkeuze gids. Heb je nog vragen over de BV of VOF? Neem dan vrijblijvend contact op om jouw juridische positie te bespreken.

Wij staan elke dag klaar om je te helpen. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken op 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. En zelfs in het weekend kun je tussen 10.00 en 18.00 via de chat contact met ons opnemen!

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Happy entrepreneuring!

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)