Laatst geüpdatet op maart 29, 2024

Grote kans dat je al op de hoogte bent van de voordelen van een BV en wat er allemaal bij het oprichten van een BV komt kijken. Er blijft dan slechts één ding over: je oriënteren op de kosten. Hieronder leggen we uit welke kosten jij als ondernemer kan verwachten bij de oprichting van je BV.

Ook interessant:

 1. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een BV?
 2. Wat zijn de statuten van de BV?
 3. Bereken hier de kosten van jouw BV
 4. Hoe kun je geld lenen van je eigen BV?

Wat zijn de kosten voor het oprichten van een BV?

Notarissen kunnen zelf de tarieven van hun diensten vaststellen, dus ook de kosten van een oprichting van een BV. Hierdoor kunnen de kosten erg uiteen lopen. De kosten voor de oprichting van een BV liggen doorgaans tussen de € 400 en € 1100.

Tegenwoordig kun je gemakkelijk online een BV oprichten, waardoor de kosten veel lager liggen. Zo regel je jouw oprichting van een BV bij Ligo al vanaf € 299. Dit is inclusief alle notariële kosten én begeleiding door onze juristen.

Je kan kiezen voor alleen een BV oprichting of BV pakketten met een korting op je BV. De pakketten zijn voor ondernemers die meteen alles goed geregeld willen hebben. Denk hierbij aan de must-have contracten voor je BV om risico’s af te dekken en een jaar lang advies van advocaten en fiscalisten.

Kan ik een korting krijgen op de kosten van een BV oprichting?

Ja, je kan een korting krijgen op de kosten. De volgende kortingen gelden bij Ligo:

 1. € 76 korting op je BV oprichting als je er ook een Ligo Plan bij neemt voor contracten, digitale ondertekening en stappenplannen voor wettelijke verplichtingen en fiscale voordelen. In dit Plan zitten de basis voor startende ondernemers, waaronder essentiële contracten. Elke ondernemer met een BV heeft deze zaken nodig.
 2. € 30 korting op de oprichting van je persoonlijke holding als je naast je BV ook een holding opricht.

Daarnaast krijg je nog € 50 korting op je DGA-salarisadministratie als je dit tegelijkertijd met je BV oprichting regelt. Lees meer over DGA-salarisadministratie verderop in dit artikel.

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

Hoe zit het met de kosten voor de KvK inschrijving en KVK-uittreksel?

Die zitten bij de prijs inbegrepen. Let op, bij notarissen betaal je vaak extra voor een KVK-uittreksel.

Met het KVK-uittreksel kan je na oprichting van de BV bijvoorbeeld een bankrekening openen.

Hoe zit het met kosten voor een aandeelhoudersregister?

Die zitten bij de prijs inbegrepen. Bij sommige aanbieders betaal je extra voor een aandelenregister.

Daarnaast komt het voor dat je geen aandelenregister krijgt dat je op kan bergen of op kan slaan in je eigen online omgeving. In het aandeelhoudersregister staan de aandeelhouders van de BV vermeld.

Je bent als bestuur van de BV verplicht om dit register van aandeelhouders up to date te houden.

Zijn alle kosten dan al in de prijs inbegrepen?

Om ervoor te zorgen dat jij niet voor onverwachte kosten bij de notaris komt te staan, zijn alle kosten voor de notaris al in de prijs inbegrepen. Denk aan de kosten voor het opmaken van de benodigde documenten zoals de oprichtingsakte, volmachten, UBO verklaringen en het bovengenoemde aandeelhoudersregister en KVK-uittreksel.

Hou er wel rekening mee dat je na oprichting nog per post de eenmalige registratiekosten van de KVK ontvangt. Bereken hier exact de prijs voor jouw BV, geen verrassingen.

Waarom vallen KvK kosten niet binnen de kosten van de oprichting?

De notaris richt de BV op en verzorgt de inschrijving bij de KvK voor je. De KvK stuurt vervolgens rechtstreeks naar het adres van je BV de factuur voor de eenmalige registratiekosten van € 80,10. Hierdoor kunnen we de factuur niet uit handen nemen voor je. Al zouden we het willen. Hou hier dus rekening mee. Gelukkig kun je deze kosten eenvoudig aftrekken van je belasting.

Wanneer betaal ik de standaardkosten voor een oprichting?

Ongeveer 95% van de BV oprichtingen komen in aanmerking voor de standaard kosten. Je moet aan de volgende drie punten voldoen om een BV oprichting te kunnen doen voor het standaard tarief:

 1. Je spreekt en begrijpt de Nederlandse taal;
 2. Je richt de BV alleen op als een (natuurlijk) persoon, niet als onderneming; en
 3. Je woont in Nederland en staat hier op een adres ingeschreven.

Wat valt niet onder de standaardkosten?

In sommige gevallen kunnen de kosten van de BV oprichting afwijken van de standaardkosten. Dit is het geval als de notaris extra werkzaamheden zal moeten verrichten.

Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de notaris meer onderzoek moet doen naar de oprichter(s) van de BV.

Voorbeelden hiervan zijn:

 1. Je richt je BV op met meer dan één oprichter;
 2. Eén van de oprichters is een (buitenlandse) onderneming;
 3. Eén van de oprichters is onlangs failliet gegaan; en/of
 4. Eén van de oprichters spreekt geen Nederlands of woont in het buitenland.

Wil je nou precies weten hoeveel jouw BV gaat kosten? Bereken dan nu de exacte prijs bij Ligo.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wanneer is er maatwerk nodig?

Er kan maatwerk voor de statuten nodig zijn als je BV bijvoorbeeld actief is in een specifieke sector, of als jij zelf specifieke zaken in je statuten wil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 1. Winstrechtloze, stemrechtloze, preferente of prioriteitsaandelen;
 2. Goedkeuringsregeling voor de aandeelhouders;
 3. Raad van Commissarissen als orgaan;
 4. One-tier board als bestuursmodel;
 5. Zorgstatuten; of
 6. WTZI-statuten.

Hoe bespaar ik op DGA salarisadministratie?

Als je een bedrijf hebt, moet de administratie ook geregeld worden. Dit doe je als ondernemer liever niet zelf, omdat je jouw kostbare tijd niet kwijt wil zijn aan administratieve dingen.

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) ben je verplicht jezelf minimaal € 56.000 per jaar uit te betalen als salaris, tenzij je regelt dat dit DGA-salaris verlaagd wordt. Je loonadministratie moet elke maand geregeld worden.

Wil je dit niet zelf doen? Als je bij Ligo een BV opricht, krijg je meteen € 50 korting op de DGA-salarisadministratie (t.w.v. € 205). We regelen dan ook meteen je verlaging van je DGA salaris.

Klinkt dit interessant? Bekijk dan eens ons artikel over het oprichten van een BV zonder DGA-salaris.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Ja, het is aan te raden om over de volgende zaken na te denken als je een BV start.

Algemene voorwaarden opstellen

Als je een BV start, raden we je aan om algemene voorwaarden op te laten stellen. Algemene voorwaarden zijn de spelregels voor jouw bedrijf. Ze beschermen je tegen aansprakelijkheden en geven je klanten duidelijkheid.

Wil je algemene voorwaarden die volledig aansluiten op jouw onderneming? Je kan al vanaf € 350 je algemene voorwaarden volledig op maat laten maken door een specialist.

Laat je gratis adviseren

Wil jij je van gratis advies laten voorzien bij het oprichten van je BV en de kosten die hierbij komen kijken? Wij staan elke dag klaar om je te helpen. Bel ons via 020-3031043 en we kijken er naar uit om met je mee te denken. Je kunt ons ook 7 dagen per week bereiken via onze online chat. Ook in het weekend en de avonden.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)