Laatst geüpdatet op juli 28, 2023

Maar wat is het verschil tussen een BV en NV? En zijn er ook overeenkomsten? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen de NV en BV, maar we zullen ook enkele overeenkomsten bespreken.

Wat is het verschil tussen een BV en NV?

Er is een aantal verschillen tussen een BV en NV. Hieronder hebben we de grootste verschillen in een overzicht gezet:

Besloten vennootschap (BV)
Naamloze vennootschap (NV)
Minimaal startkapitaal:
€ 0,01
€ 45.000,-
Soorten aandelen:
Aandelen op naam, niet vrij overdraagbaar
Aandelen aan toonder, wel vrij overdraagbaar
Bijzondere aandelen:
Mogelijkheid tot stem- winstrechtloze aandelen
Geen mogelijkheid tot stem- en winstrechtloze aandelen
Balanstest en uitkeringstoets bij uitkering:
(Beperkte) balanstest en uitkeringstoets zijn verplicht
Balanstest is verplicht

Om een beter beeld te schetsen over de verschillen tussen een besloten vennootschap en naamloze vennootschap, gaan we de grootste verschillen onder de loep nemen.

Startkapitaal

Het startkapitaal is het geld dat in aandelen wordt ingelegd bij de oprichting. Als we kijken naar de verschillen tussen een BV en NV, valt het minimum startkapitaal direct op. Voor het oprichten van een naamloze vennootschap (NV) heb je een minimaal startkapitaal nodig van € 45.000,-.

Dit terwijl je voor het oprichten van een besloten vennootschap (BV) een minimaal startkapitaal van slechts € 0,01 nodig hebt. Het is dus een stuk laagdrempeliger om een BV te starten dan een NV op dit gebied.

Aandelenoverdracht

Een ander groot verschil tussen de NV en BV heeft te maken met de overdracht van aandelen. Ondanks dat beide rechtsvormen met aandelen werken, is de constructie wel degelijk anders.

Bij een BV worden aandelen uitgegeven op naam. Dit betekent dat de aandelen op naam staan van de aandeelhouder. Als een aandeel op naam staat, kan je het aandeel niet zomaar verkopen aan iemand anders.

Een NV kan aandelen uitgeven die niet op naam staan. Dit soort aandelen worden ook wel aandelen aan toonder genoemd. Het voordeel van deze aandelen is dat deze eenvoudig overdraagbaar zijn zonder tussenkomst van een notaris, maar bijvoorbeeld op een beurs.

Stel, je bent aandeelhouder van een BV en je wil jouw aandelen verkopen. In dat geval kan je te maken krijgen met een blokkeringsregeling, waardoor je de aandelen eerst moet aanbieden aan de andere aandeelhouders. Daarnaast moet je deze overdracht van aandelen van een BV via de notaris regelen.

Balanstest en uitkeringstoets

Bij zowel de BV als de NV is het uitgangspunt dat de aandeelhouders recht hebben op de winst. Een winstuitkering ontvang je door een dividenduitkering.

Een verschil tussen de BV en NV is dat de BV pas een dividenduitkering mag doen, nadat een (beperkte) balanstest en uitkeringstoets is gedaan. Bij de NV hoef je alleen een balanstest te doen en dus geen uitkeringstest.

Zijn er ook overeenkomsten tussen een BV en NV?

Naast de verschillen tussen een NV en BV, zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen de twee rechtsvormen. In onderstaand overzicht zie je in één oogopslag wat er hetzelfde is:

Besloten vennootschap (BV)
Naamloze vennootschap (NV)
Rechtspersoon:
Ja
Ja
Aansprakelijkheid:
Bestuurders en aandeelhouders zijn in principe niet persoonlijk aansprakelijk
Bestuurders en aandeelhouders zijn in principe niet persoonlijk aansprakelijk
Aandeelhouders:
Ja
Ja
Inschrijving bij KVK:
Verplicht
Verplicht
Oprichting bij de notaris:
Verplicht
Verplicht

Aansprakelijkheid

De besloten vennootschap en de naamloze vennootschap zijn beide rechtspersonen. Dit betekent dat de vennootschap (onderneming) aansprakelijk is voor alle schulden die ontstaan.

Oprichter(s), aandeelhouder(s) en bestuurder(s) zijn dus in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de BV of NV.

Dit kan veranderen indien er sprake is van onbehoorlijk bestuur of wanbeleid of als de regels voor dividenduitkeringen niet zijn nageleefd.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Oprichting

De oprichting van een BV en NV zijn bijna gelijk aan elkaar. Voor zowel een NV als BV stelt een notaris een oprichtingsakte op. Na oprichting, moet je de onderneming in beide gevallen inschrijven in het Handelsregister. Dit regelt de notaris voor je.

De gespecialiseerde juristen van Ligo kunnen je helpen bij de oprichting van een BV.

Eenvoudig en snel een BV oprichten

Denk je dat een BV de juiste rechtsvorm is voor jouw onderneming? Wat goed om te horen! Wij weten als geen ander dat er veel zaken zijn waar je rekening mee moet houden als je een BV gaat oprichten. Extra ondersteuning kan dan ook geen kwaad.

Bij Ligo helpen we je graag bij het oprichten van je eigen BV. Dit kun je eenvoudig en snel online regelen in 3 simpele stappen. Vul een korte vragenlijst, upload alle benodigde documenten en geef akkoord voor de oprichting van de BV.

Onze juristen gaan vervolgens direct aan de slag met de aanvraag. Vanaf het moment dat je alle benodigde documenten hebt verstrekt, zal de BV binnen enkele werkdagen zijn opgericht. Hoe simpel kan het zijn?

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)