Laatst geüpdatet op juni 26, 2023

Bij een zogeheten ‘holdingstructuur’ denk je wellicht aan grote multinationals die een ingewikkelde juridische constructie nodig hebben om risico’s af te dekken en een hoge belastingdruk te voorkomen. Niets is minder waar!

Ook voor kleinere ondernemingen is het minstens zo verstandig om al vanaf het oprichten van de BV een holdingstructuur op te zetten. Ook kan je in dat geval namelijk gebruik maken van alle voordelen die deze biedt. Wij leggen je in deze blog graag uit waarom je een BV zou moeten oprichten met een holding.

Ook interessant:

  1. Holdingstructuur: wat houdt het in?
  2. Wat is een tussenholding precies?
  3. Persoonlijke holding oprichten

Wat is een holding?

Een ‘holding’ is een gewone BV net als de werk-BV. De holding houdt aandelen in de werk-BV. Een ‘holdingstructuur’ heb je als jij de aandelen houdt in je holding en de holding op zijn beurt de aandelen houdt in de werk-BV.

Hoe verschilt de holding nu van de werk-BV? Het ondernemen gebeurt in de werk-BV. In de werk-BV neem je mensen aan, verkoop je producten of bied je een bepaalde dienstverlening aan. In de holding vinden deze activiteiten niet plaats.

De holding dient vooral als een plek waar jij je vermogen veilig kan verzamelen en stallen. Het ‘plaatsen’ van de holding boven de werk-BV zorgt er daarnaast voor dat jij van enkele financiële voordelen kan genieten. Wanneer is een holding in ieder geval verstandig? Als je aan één van de volgende punten voldoet, dan adviseren wij altijd om een holding op te zetten:

  • Je hebt waardevolle zaken in je werk-BV.
  • Je bent van plan om ooit de aandelen in je werk-BV te verkopen.

Ontdek in de volgende paragrafen waarom we juist in deze gevallen een holding aanraden.

Waarom een holding naast een BV?

Het oprichten van een holdingstructuur brengt vele voordelen met zich mee. We stippen de voordelen hieronder kort voor je aan.

Fiscaal voordeel

De holdingstructuur is fiscaal gezien erg voordelig, wanneer je winst uit je werk-BV wilt halen. Door de zogeheten deelnemingsvrijstelling wordt de winst, waarover je al belasting hebt betaald in de werk-BV, niet nog een keer belast in de holding.

Hierdoor kan je zonder enige belasting te betalen gemakkelijk je winst uit je werk-BV halen, via een dividenduitkering aan je holding. Daarnaast kan je deze winst in je holding vervolgens benutten voor bijvoorbeeld herinvesteringen of om een hypotheeklening aan jezelf te verstrekken.

Als je geen holding hebt, dien je 26,9% aan belasting te betalen (box 2) als je de winst aan jezelf uitkeert. We raden aan om jezelf in te lezen over belastingen van een BV.

Dek je risico’s af

Als ondernemer met een holdingstructuur zorg je ervoor dat jij je activiteiten scheidt van de waardevolle zaken, zoals bijvoorbeeld je website, merkrecht en de winst van je BV.

Door deze zaken onder te brengen in je holding, kan jij ze niet ‘kwijtraken’ als de werk-BV failliet zou gaan.

Dit werkt als volgt. De curator kan bij afwikkeling van het faillissement niet bij de zaken in de holding. Bij de zaken in de werk-BV daarentegen, kan hij wel.

Hetzelfde geldt voor derden die vorderingen hebben op de werk-BV. Als waardevolle zaken zijn ondergebracht in de holding is het voor derden niet mogelijk om hier beslag op te leggen.

Hypotheeklening

Het geld dat je in de holding opspaart kan je gebruiken voor het kopen van een huis. De holding kan namelijk gebruikt worden als een ‘bank’, waarbij je holding een lening aan jou verstrekt.

Een belangrijk voordeel hierbij is dat je geen rente hoeft te betalen aan de bank, maar aan de holding.

De rente-aflossingen komen dus gewoon terug in de holding BV en gaan niet naar de bank. Jouw holding BV heeft een zekere belegging met een keurig rendement. Dat geld komt weer in de reserves van jouw holding en kan je op een dag uitkeren als dividend.

Lees ook meer over: investeren in vastgoed met een BV of privé?

Bespaar geld met de werkkostenregeling

Tenslotte kan je gebruik maken van de zogeheten ‘werkkostenregeling’ om jezelf of je werknemers te trakteren. Op het moment dat je dit doet, mag je van de Belastingdienst een bepaald percentage van je totale fiscale loonsom onbelast gebruiken als ‘vrije ruimte’.

Over dit bedrag hoef je dan geen belastingen te betalen, mits jij het geld uitgeeft aan jezelf als DGA of aan je werknemers. Je kan bijvoorbeeld denken aan kerstpakketten of nieuwe ergometrische stoelen voor op kantoor.

Met welke vennootschap maak je gebruik van de werkkostenregeling? Zowel de werk-BV als holding kan onder de regeling vallen. Heb jij als DGA een aandelenbelang van 95% in je werk-BV middels de holding? In dat geval kan jij zowel in je werk-BV als in je holding gebruik maken van de werkkostenregeling.

Als je nog meer wilt weten over de holding en de holdingstructuur, download dan onze gratis gids vol met advies en tips. Weet je na het lezen van deze blog juist genoeg om je idee voor je nieuwe bedrijf door middel van een holdingstructuur te verwezenlijken?

Voor nog meer informatie over de voordelen van de holding kan je onze gids over de holdingstructuur raadplegen. Wil je verder nog hulp bij het oprichten van je werk-BV of het oprichten van je holding? Wij staan elke dag klaar om je te helpen.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke dag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend staan we van 10:00 tot 18:00 voor je klaar via de online chat!

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)