Laatst geüpdated op juli 3, 2023

Ben jij van plan om een besloten vennootschap (BV) op te richten? Nieuwsgierig naar je persoonlijke aansprakelijkheid, maar vind je alle informatie over BV aansprakelijkheid maar onduidelijk? In deze blog beantwoorden we al je vragen. Na afloop weet je precies hoe de BV jou en jouw privé-bankrekening en -bezittingen beschermt.

Ben ik privé aansprakelijk bij een BV?

Nee, je bent niet privé aansprakelijk bij een BV. De BV is dat zelf. Als je BV dus schulden maakt of failliet gaat, loop jij – in principe – geen risico. Hoe is dit mogelijk?

De BV is een rechtspersoon. Dit betekent dat de BV door de buitenwereld wordt gezien als een echt persoon, maar dan op papier. Als de BV in financiële problemen zit, raakt dat jou als bestuurder of aandeelhouder dus in eerste instantie niet.

Rechtsvormen verschillen behoorlijk, zeker als het op aansprakelijkheid aan komt, denk daarbij aan de eenmanszaak of vof hebben dit grote voordeel niet. Met een eenmanszaak of vof ben je namelijk wel aansprakelijk als het mis gaat in je bedrijf. Je loopt dan het risico om je privé bankrekening, huis en persoonlijke spullen kwijt te raken als jouw bedrijf de rekeningen niet langer kan betalen.

bv aansprakelijkheid flow | Ligo

Vind jij deze beperkte aansprakelijkheid voor jouw bedrijf net als tal van ondernemers ook belangrijk?

Bestaan er uitzonderingen op de BV aansprakelijkheid?

Je kan er dus van uitgaan dat je bij een BV als aandeelhouder of bestuurder in eerste instantie niet aansprakelijk bent met je privévermogen. Maar op elke regel bestaan uitzonderingen. We lichten deze uitzonderingen hieronder kort voor je toe.

Uitzondering 1: aansprakelijk als bestuurder

Bestuurdersaansprakelijkheid kan onderverdeeld worden in twee aansprakelijkheden. Bij de eerste aansprakelijkheid kan de BV jou aanspreken voor schade die ontstaat door onbehoorlijk bestuur. Dit houdt in dat jouw als bestuurder een ernstig verwijt valt te maken.

Je zal dus echt grote fouten moeten maken om als bestuurder privé aansprakelijk te worden gesteld. Voorbeelden van onbehoorlijk bestuur zijn schending van de boekhoudplicht en het plegen van fraude.

Bij de tweede aansprakelijkheid gaat het erom dat een ander schade lijdt als gevolg van het onbehoorlijk bestuur. Een voorbeeld hiervan is dat jij als bestuurder verplichtingen aangaat namens de BV terwijl jij weet of had moeten weten dat de BV deze verplichtingen niet zal kunnen nakomen.

De schuldeiser zou dan jou kunnen aanspreken voor zijn schade. Aansprakelijkheid kan ook ontstaan in het faillissement van je BV. Je kan dan door de curator worden aangesproken als er sprake is van onbehoorlijk bestuur in de drie jaar voor het faillissement én dit een belangrijke oorzaak is voor het faillissement.

“Alleen bij hoge uitzondering kun je aansprakelijk zijn als bestuurder”

Uitzondering 2: aansprakelijk als aandeelhouder

Wat nu als je geen bestuurder bent van je BV en alleen aandeelhouder? Ook in dit geval ben je niet aansprakelijk voor de schulden die gemaakt worden door de BV. Alleen bij hoge uitzondering kun je aansprakelijk zijn:

  • als je onrechtmatig hebt gehandeld;
  • als er dividend aan jou is uitgekeerd terwijl de BV zwaar in de schulden zit of hierdoor failliet gaat;
  • of als je garant staat voor de BV.

Je bent dus in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de BV, tenzij er sprake is van een van bovenstaande uitzonderingen. Let wel op: als jij als aandeelhouder je aandelen nog niet helemaal betaald hebt, ben je wel zelf aansprakelijk voor het nog vol te storten bedrag.

Aandeelhouders aansprakelijk met uitgekeerd vermogen

Kun je je beschermen tegen BV aansprakelijkheid?

Zoals je ziet, kan je er dus vanuit gaan dat je niet snel aansprakelijk gesteld wordt als bestuurder of aandeelhouder van een BV. Toch kan het zijn dat je nog altijd een beetje huiverig bent om dit (relatief kleine) risico aan te gaan.

In dat geval kun je een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit betekent dat de kosten die gemaakt worden door een fout van een bestuurder gedekt worden door de verzekering.

Hiermee voorkom je dus dat er aanspraak gemaakt wordt op je privévermogen. Deze verzekering beschermt jou tegen claims en dekt ook vaak de juridische kosten die bij een rechtszaak komen kijken.

Let op: deze verzekering dekt geen situaties waarin je misbruik hebt gemaakt van je positie als bestuurder. In dat geval blijf je persoonlijk aansprakelijk.

Kijk voor meer informatie over een aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders afsluiten bij onze partner Harper.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Heb je nog vragen over BV aansprakelijkheid?

Heb jij nog meer vragen over de aansprakelijkheid bij een BV? Of heb je vragen over het oprichten van een bv? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 uur telefonisch bereiken op 020-3031043 voor gratis advies. Daarnaast zijn wij elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 22:00 uur via onze online chat.

En ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen!

Julia Schefman
Laatste berichten van Julia Schefman (alles zien)