Laatst geüpdatet op maart 22, 2024

Heb je besloten dat je voor jezelf gaat beginnen, en twijfel je tussen een eenmanszaak en een BV? Of wellicht heb je al een eenmanszaak of vof, maar twijfel je eraan of jij je onderneming zo wel optimaal vorm hebt gegeven?

Een BV oprichten brengt bepaalde voordelen met zich mee die er voor zorgen dat jij als ondernemer flexibeler en meer beschermd bent. Daarnaast ben je in de meeste gevallen ook nog eens voordeliger uit. Om je handvatten te verschaffen bij je keuze lichten we daarom in deze blog alle plus- en minpunten van de BV voor je toe.

Ook interessant:

  1. Wat voor verzekeringen heeft een BV nodig?
  2. De kosten van een BV oprichten

De voordelen van een BV

In het kort gelden de volgende voordelen voor een BV:

  • Stel je privévermogen veilig
  • Fiscale voordelen van een BV
  • Scherm je BV en waardevolle zaken hierin af van risico’s via een holding
  • Geniet van een laag verplicht startkapitaal
  • Maak jouw onderneming aantrekkelijk voor potentiële investeerders
  • Straal als onderneming vertrouwen en professionaliteit uit

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

Stel je privévermogen veilig

Een BV is een zogeheten rechtspersoon. Een rechtspersoon is een uitvinding van de wetgever, het is een ‘persoon’ uit het recht. Dit houdt in dat een BV, net als een gewoon persoon, eigen rechten en verplichtingen heeft.

De BV kan daarom ook een eigen vermogen hebben en is zelf verantwoordelijk voor de nakoming van zijn verplichtingen. Dit betekent dat jij als bestuurder of aandeelhouder in principe niet aansprakelijk bent voor eventuele schulden van de BV, maar de BV zelf. Kies je voor een eenmanszaak of vof? Dan is dit helaas niet het geval.

Deze rechtsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid en daardoor geen afgescheiden vermogen. Hierdoor kunnen schuldeisers zich verhalen op jouw privé-vermogen als eigenaar.

Fiscale voordelen van een BV

Het belastingtarief over de winst van de BV is lager dan het tarief over de winst voor de eenmanszaak en vof. Als je onderneming veel winst maakt, ben je als ondernemer veel voordeliger uit met een BV. Over de eerste € 200.000 winst van je BV betaal je 19% belasting. Over winst boven de € 200.000 betaal je 25,8% aan winstbelasting.

Hoe is dit geregeld bij de eenmanszaak en vof? Bij deze rechtsvormen wordt de winst belast tegen het inkomstenbelastingtarief uit box 1. Dit houdt in dat je over een winst tot € 73.031 maar liefst 36,93% aan belasting betaalt. Over alle winst boven dit bedrag betaal je 49,50% belasting in 2023. Bij relatief veel winst, biedt een besloten vennootschap veel voordelen.

Bescherming waardevolle zaken met een holding

Een BV biedt jou de mogelijkheid om je onderneming zo in te richten dat bepaalde risico’s worden afgedekt en je waardevolle eigendom worden beschermd. Denk aan merkenrechten, een succesvolle website of je kantoorpand.

Dit kan door middel van een zogeheten ‘holdingstructuur‘. Een holdingstructuur bestaat uit een BV en een holding. Je hebt een holdingstructuur als jij de aandelen houdt in de holding en de holding op haar beurt de aandelen houdt in de BV.

Mocht de BV failliet gaan, dan zijn al je waardevolle eigendommen afgeschermd van de claims van schuldeisers, namelijk in de holding. Bij een eenmanszaak of vof heb je deze mogelijkheid niet. Op het moment dat je eenmanszaak of vof failliet gaat, kan je er niet op vertrouwen dat je waardevolle eigendommen beschermd zijn.

Download de gratis Holding gids

Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Geniet van een laag verplicht startkapitaal

Voor 2013 was het nog verplicht om een startkapitaal van € 18.000 te investeren bij het oprichten van een BV. Deze regel is gelukkig sindsdien niet meer van toepassing! Tegenwoordig kan je al een BV oprichten met een startkapitaal van slechts één eurocent (€ 0,01).

Overigens is er ook geen sprake van een verplicht startkapitaal bij de eenmanszaak of vof, maar dat is altijd al zo geweest. Dit is namelijk niet nodig omdat je als eigenaar of vennoot zelf aansprakelijk bent voor eventuele schulden.

Maak je onderneming aantrekkelijk voor investeerders

Voor mogelijke geldschieters is het aantrekkelijk om in een BV te investeren. Een investeerder verkrijgt aandelen in de BV ter hoogte van zijn investering. Door de uitgifte van deze aandelen deelt de investeerder mee in de winst van de BV, maar is hij of zij niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de BV Dit is mogelijk voor de aandeelhouder ofwel investeerder omdat hij of zij geen bestuurder is.

Hij of zij hoeft dan niet dezelfde lasten te dragen als de bestuurder in geval van een faillissement. Bij een eenmanszaak of vof is het niet mogelijk om de investeerder op dezelfde wijze minder risico te laten lopen dan de bestuurder.

De eenmanszaak kent namelijk maar één eigenaar en heeft bovendien geen aandelen. Een investeerder moet zich inkopen en wordt vennoot in de onderneming. Als investeerder en vennoot ben je eveneens aansprakelijk voor eventuele schulden.

Om deze reden is het aantrekken van nieuw kapitaal voor een eenmanszaak of vof veel lastiger.

Straal vertrouwen en professionaliteit uit

De BV heeft een goede en betrouwbare reputatie. Dit komt door de eisen waaraan moet zijn voldaan om je BV te kunnen starten. Zo kan je geen BV oprichten zonder een notariële akte en moet je langs een notaris die je oprichting vervolgens zal uitvoeren.

Op de notaris rust de plicht om onderzoek te doen naar de bedoeling van alle aandeelhouders. Door de oprichtingseisen, controle door de notaris en de verplichte deponering van de jaarrekening bij de KvK, straalt de BV professionaliteit uit.

Deze professionele uitstraling ontbreekt bij de eenmanszaak of vof, aangezien daar geen sprake is van controle door de notaris of van enige oprichtingseisen.

De nadelen van een BV

Het oprichten van een BV brengt dus vele voordelen met zich mee voor jou als ondernemer. Toch heeft de BV ook nadelen, al zijn deze zeer beperkt. Hieronder zetten we een aantal nadelen van  voor je op een rijtje.

Minder fiscale (starters) aftrekposten

Het eerste nadeel is dat een BV vergeleken met de eenmanszaak en vof, minder aftrekposten kent. Denk bijvoorbeeld aan startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de mkb-vrijstelling. Deze fiscale aftrekposten zijn niet van toepassing op de BV. Vanaf een bepaalde winst is het echter voordeliger om een BV te hebben. Dit omslagpunt ligt bij winsten vanaf € 100.000.

Verplicht DGA-salaris

Als ondernemer met een BV ben je al snel directeur-grootaandeelhouder (DGA). Jij bent DGA op het moment dat je de bestuurder bent van je BV en je meer dan 5% van de aandelen in je BV bezit. Als DGA dien jij jezelf een wettelijk minimum salaris van € 56.000 per jaar uit te keren.

Gelukkig valt deze regel eenvoudig te omzeilen. De Belastingdienst begrijpt namelijk dat niet elke startende onderneming gelijk een dergelijk salaris kan uitbetalen. Jij kan daarom gemakkelijk verlaging van dit salaris aanvragen. Benieuwd naar hoe je dit kan regelen? Lees er alles over in onze DGA-gids.

Kosten oprichting BV

Om een BV op te richten moet je langs de notaris. De notaris dient namelijk de notariële akte op te maken. De kosten voor het oprichten van een BV zijn hierdoor een stuk hoger dan bij oprichting van een eenmanszaak of vof. Bij deze rechtsvormen hoef je namelijk niet bij de notaris langs te gaan maar volstaat inschrijving bij de KVK.

Dat een notariële akte in de praktijk vaak hoge kosten met zich meebrengt, betekent niet dat dit altijd zo is. Bij Ligo hebben we namelijk de processen zo efficiënt mogelijk ingericht, waardoor de kosten voor het oprichten van een BV helemaal niet hoog hoeven te zijn.

Dit heeft tot gevolg dat onze notarissen je vanuit ons platform sneller, beter en tegen een betaalbare prijs kunnen helpen met de start van je BV.

Meer administratie

Net als bij de eenmanszaak en vof dien je ook bij de BV belastingaangifte te doen. Als je een BV hebt, brengt dit alleen meer administratieve lasten met zich mee. Je dient bijvoorbeeld jaarlijks een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Zowel een eenmanszaak als vof hoeven dit niet te doen.

Nu je een duidelijk overzicht hebt van de voor- en nadelen van de BV ben jij hopelijk een stap dichter bij het kiezen van de juiste rechtsvorm. Wil je weten hoe de BV zich verhoudt tot alle andere rechtsvormen? Download dan onze gratis rechtsvormkeuze gids. Mocht je nog willen sparren, lees dan onderaan deze blog hoe je ons kunt bereiken.

Heeft deze blog je overtuigd om je eigen BV op te richten? Start dan direct met een betaalbare en makkelijke oprichting van je BV!

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de voordelen van een BV of heb je hulp nodig bij het oprichten van je BV? Wij staan elke dag klaar om je te helpen. Je kunt ons telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren.

Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend kun je via de chat tussen 10:00 en 18:00 contact opnemen.

Alexander Govers
Laatste berichten van Alexander Govers (alles zien)