Laatst geüpdatet op maart 22, 2024

Ben je klaar te starten met een nieuw bedrijf? Eén van de belangrijkste keuzes die je als starter moet maken, is het kiezen van een geschikte rechtsvorm voor jouw onderneming. Hierbij hoort het afwegen van de voordelen en nadelen van een BV oprichten ten opzichte van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF).

In dit artikel zullen we je langs alle nadelen van een BV leiden. Eerder schreven wij al een artikel over de voordelen van een BV en een artikel over de voordelen van een persoonlijke holding. Eén van de belangrijkste voordelen van een BV is dat je als oprichter en bestuurder in principe niet privé aansprakelijk kan worden gesteld voor de schulden van je bedrijf.

Daarnaast is de BV de juiste rechtsvorm om investeerders aan te trekken. Maar wat zijn nu de nadelen van een BV? Lees hier met welke nadelen van de BV je rekening dient te houden, zodat je erachter kan komen of het voor jou interessant is om een BV op te richten.

Ook interessant:

  1. Wat is een besloten vennootschap (BV)?
  2. Alles over de belastingen van een BV
  3. Start hier jouw BV oprichting

Fiscale nadelen BV

Eén van de nadelen van een BV is fiscaal van aard. Een BV kan namelijk niet rekenen op bepaalde belastingvoordelen die wel van toepassing zijn op een eenmanszaak of VOF. De startersaftrek, zelfstandigenaftrek, en mkb-winstvrijstelling zijn bijvoorbeeld niet van toepassing op de BV.

Bij een lage winst zorgen deze belastingvoordelen ervoor dat je maar relatief weinig belasting hoeft te betalen. Als de verwachte winst lager ligt dan € 80.000,- is een eenmanszaak of VOF over het algemeen fiscaal voordeliger.

Verwacht je een winst boven de € 80.000,-? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat bij grotere winsten een BV weer fiscaal voordeliger is. Over je inkomen betaal je namelijk 52% inkomstenbelasting. Over winstuitkering uit je BV (in de vorm van een dividend uitkering) betaal je echter maar 20-25% vennootschapsbelasting, afhankelijk van je omzet.

Een BV oprichten met gratis advies van de Ligo specialisten?

Meer dan 100.000+ ondernemers kozen voor de oplossing van Ligo

Nadelen bij oprichting BV

Een BV oprichten zonder tussenkomst van een notaris is niet mogelijk. Een BV kan je namelijk alleen oprichten met een notariële akte. Voor de oprichting van een eenmanszaak of een VOF daarentegen, is de tussenkomst van een notaris niet nodig. Een VOF contract is in dergelijke gevallen voldoende voor de oprichting.

Het is niettemin belangrijk je te realiseren dat deze overeenkomst wel de professionele blik van de notaris mist, waar bij de oprichtingsakte en de statuten van een BV wel sprake van is. Bij Ligo kun je echter een VOF contract, opgesteld door advocaten, volledig op maat maken en downloaden.

Daarnaast was het tot een aantal jaar geleden alleen mogelijk om een BV op te richten als je een startkapitaal had van minstens  € 18.000,-. Sinds in oktober 2012 de wet Flex-BV in werking is getreden, kan je tegenwoordig echter met een startkapitaal van €  0,01 al een BV oprichten.

De oprichtingskosten zijn tegenwoordig ook erg laag, waardoor dit niet meer als drempel wordt ervaren. Bij Ligo kan je in 3 eenvoudige stappen online een BV oprichten.

Administratieve nadelen bij de BV

Een ander nadeel van de BV waar je rekening mee kan houden, zijn de hogere kosten die komen kijken bij het houden van de administratie. Voor de BV dient één keer per jaar een jaarrekening op te worden gesteld.

Hiervoor zullen accountantskosten in rekening worden gebracht. Als je besluit een BV op te richten is het echter wel mogelijk om een verlengd boekjaar aan te vragen.

Hiermee kan je eenvoudig besparen op accountantskosten, aangezien je de jaarrekening pas hoeft op te stellen in het daaropvolgende jaar. Dit betekent dat jij je hier in het eerste jaar niet druk over hoeft te maken. Zo kun je je volledig focussen op wat je het liefste doet: ondernemen.

Nadelen bij de BV met betrekking tot salarissen

Als ondernemer word je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) gezien, indien je bestuurder van een BV bent en meer dan 5% van de aandelen in die BV bezit. Ben jij DGA? Dan dien je jezelf een salaris van minimaal €  56.000,- per jaar uit te keren.

De meeste BV’s maken in de eerste jaren niet genoeg winst om dit hoge DGA-salaris te kunnen missen, of gebruiken de winst liever om te investeren in het bedrijf. Dit wordt als een sterk nadeel van de BV ervaren.

Weerhoudt het DGA-salaris als nadeel van de BV je ervan om een BV op te richten? Dat zou zonde zijn! De Belastingdienst is namelijk van mening dat ‘wat er niet is, ook niet kan worden uitgekeerd’.

Het is mogelijk om het DGA-salaris tot wel € 0,- te verlagen. In een eerder blogartikel hebben wij de twee manieren voor je in kaart gebracht waarop je het DGA-salaris kan verlagen. Lees snel meer over een BV oprichten zonder hoog DGA-salaris.

Nadelen BV bij het staken van de onderneming

Heb je besloten om te stoppen met de activiteiten van je BV? Dan dien je de BV te liquideren. Een nadeel van de BV is dat het liquideren van een BV iets ingewikkelder is dan het opheffen van een eenmanszaak of VOF. Zo moet de liquidatie bijvoorbeeld gemeld worden aan de Belastingdienst en Kamer van Koophandel.

Hiertegenover staat echter wel dat je bij een BV niet privé aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming.  Dit betekent dat de schuldeisers van je BV in principe niet aan jouw persoonlijke bankrekening of bezittingen kunnen komen.

Bij het faillissement van een eenmanszaak of een VOF daarentegen kunnen schuldeisers wel aanspraak maken op je privévermogen. Dan wordt alsnog het privévermogen van de vennoten aangesproken. Een faillissement van je eenmanszaak of VOF kan zodoende erg vergaande gevolgen hebben. Het kan zelfs de verkoop van je huis betekenen!

Wil je meer weten over het opheffen van een BV? Lees in ons blog welke stappen je moet nemen bij het opheffen van je BV.

Dit waren de belangrijkste nadelen van een BV. Zo kun jij als ondernemer de juiste beslissing nemen of de rechtsvorm BV wel bij je past. Heb je na het doornemen van deze nadelen van de BV toch besloten dat een BV voor jou de juiste rechtsvorm is? Start dan hieronder met de oprichting van je BV.

Download de gratis Rechtsvorm Gids & lees alles over het kiezen van de juiste rechtsvorm

Toch van plan een BV op te richten?

Heb je na het lezen van dit artikel, toch het idee dat de BV de beste rechtsvorm is voor jouw onderneming? Dan heb je de volgende opties bij het oprichten van je BV.

  1. Je kunt langs een reguliere notaris gaan. Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. Ook dien je meerdere malen langs het kantoor van de notaris te gaan.
  2. Je kunt je BV online oprichten. Kies je voor BV oprichten via Ligo? Dat kan voordelig, eenvoudig en snel. Je vult een online vragenlijst in, je gaat langs bij de notaris voor identificatie en je ontvangt alle finale stukken in je beveiligde dashboard.  Zo kan jij snel starten met ondernemen.

Benieuwd naar hoe je de oprichting van jouw BV snel, voordelig en eenvoudig kan regelen? Neem dan contact met ons op via onze online chat of bel of mail ons.

Het Ligo team staat altijd voor je klaar om je te helpen. Met een Ligo Plan kan je bovendien al jouw contracten regelen, zodat je sterk van start gaat.

Luc van der Ploeg
Laatste berichten van Luc van der Ploeg (alles zien)