Laatst geüpdatet op oktober 2, 2023

Tot 2012 was er voor de oprichting van een BV een minimaal startkapitaal van € 18.000,- nodig. Dit was voor veel startende ondernemers een belemmering om voor deze rechtsvorm te kiezen.

Sinds de wijziging van de wet- en regelgeving is de eis voor een minimum startkapitaal komen te vervallen. Maar dat betekent niet dat ‘iedereen’ nu zomaar een BV kan starten.

Er gelden nog steeds eisen waar niet elke ondernemer aan kan of wil voldoen. In theorie kun je een BV al oprichten met een startkapitaal van € 0,01. Maar is dat wel verstandig om te doen?

Kies voor een realistisch startkapitaal voor de BV

Als je besluit een BV op te richten is het verstandig om een realistisch minimum startkapitaal in de BV te storten. Jouw bedrijf moet wellicht verplichtingen aangaan en daar is meestal geld voor nodig.

Denk aan het inkopen van goederen, machines, gereedschappen of kantoorinrichting. Als de BV financiële verplichtingen aangaat en deze niet kan nakomen dan kan de Directeur-Grootaandeelhouder hier privé aansprakelijk voor worden gesteld.

Een BV is weliswaar een zelfstandige rechtspersoon, maar dit onthoudt de DGA niet van alle aansprakelijkheid. Als er sprake is van wanbeleid kan de directeur wel degelijk privé aansprakelijk zijn voor de schulden van de BV.

Lees meer over de aansprakelijkheid van de BV en uitzonderlijke situaties waarin bestuurders en/of aandeelhouders hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden, door hier te klikken.

Een BV oprichten met gratis advies van de Ligo specialisten?

Meer dan 100.000+ ondernemers kozen voor de oplossing van Ligo

Minimum startkapitaal bij een BV

Het minimale (verplichte) startkapitaal voor een BV bedraagt € 0,01. Voor de wetswijziging in 2012 bedroeg het minimale verplichte startkapitaal van een BV € 18.000,-.

Hoewel de verplichting is komen te vervallen kiezen veel startende BV’s nog voor een startkapitaal van minimaal € 18.000,-. Je hebt immers kapitaal nodig om te kunnen investeren in de onderneming.

Afhankelijk van het type onderneming en in welke sector deze actief is, zijn hier vaak niet alle risico’s volledig mee afgedekt. Maar een startkapitaal van € 18.000,- biedt wel ruimte om te investeren.

Kunnen goederen gebruikt worden als startkapitaal voor de BV?

Het startkapitaal van een BV hoeft niet alleen uit geld op een bankrekening te bestaan. Je kunt namelijk ook goederen inbrengen als kapitaal voor de BV.

Denk daarbij aan het inbrengen van bedrijfsauto’s, kantoorinventaris, gereedschappen, machines en andere bedrijfsmiddelen. Ook voorraden tellen mee als startkapitaal.

Van ingebrachte goederen moet de dagwaarde worden bepaald om het daadwerkelijke startkapitaal van de BV te berekenen.

Startkapitaal van je BV berekenen

Voordat je naar de KvK gaat om je BV in te laten schrijven is het verstandig om het benodigde startkapitaal voor de BV te berekenen.

Hierbij dien je rekening te houden met kosten die gemaakt moeten worden in zowel de aanloopfase als de eerste maanden/jaren.

Denk hierbij aan kosten voor het huren van een bedrijfspand, het inkopen van voorraad en investeren in machines en bedrijfsmiddelen.

Door alle kosten te berekenen en dit bij elkaar op te tellen kun je voor jezelf bedenken hoeveel startkapitaal er minimaal nodig is voor het oprichten en onderhouden van de nieuwe BV.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Kan ik geld lenen voor het startkapitaal van de BV?

Je kunt ervoor kiezen om het startkapitaal voor je BV te lenen bij een bank of andere kredietverstrekker. Om geld te kunnen lenen voor een nieuwe onderneming dien je een solide businessplan te overhandigen.

De bank kan aan de hand van het business plan beoordelen hoe groot de kans is dat je de lening kunt aflossen. Hierbij houden ze voornamelijk rekening met de verwachte winstgevendheid van de onderneming.

Een andere mogelijkheid is om investeerders voor je bedrijf aan te trekken. Je presenteert je product of dienst aan mogelijke investeerders. Als zij geïnteresseerd zijn kunnen ze je bedrijf een kapitaalinjectie geven in ruil voor aandelen in de BV.

Misschien ken je het tv-programma Dragon’s Den. Jonge ondernemers presenteren hun startende bedrijf aan investeerders in de hoop dat potentiële investeerders geld willen investeren in hun bedrijf, in ruil voor een deel van de winst.

Advies over het startkapitaal voor je BV

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van een passend startkapitaal voor de BV, wil je wellicht zo snel mogelijk een nieuwe BV oprichten. In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres.

Bij Ligo zijn we gespecialiseerd in het digitaal oprichten van een BV. In een aantal simpele stappen zorgen wij ervoor dat jouw BV binnen 5 werkdagen wordt opgericht, mits we alle benodigde informatie en documenten ontvangen.

Daarbij worden alle notariële aktes online opgesteld en ondertekend door een notaris. Wij verzekeren dan ook één op één contact met een notaris via ons platform. Zo ben je ervan verzekerd dat alle zaken juridisch en notarieel in orde zijn.

Maak een verantwoorde start met je bedrijf. Vraag advies aan de deskundige professionals van Ligo. Dit maakt de kans een stuk groter dat je uitgroeit tot een succesvolle ondernemer.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)