Laatst geüpdatet op november 23, 2023

Het doel van een Beheer BV is niet het actief deelnemen aan commerciële activiteiten, maar eerder het uitoefenen van beheers- en controlefuncties over andere besloten vennootschappen of dochterondernemingen.

Waarom een beheer BV?

Een Beheer BV kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de aandelen of activa van een bedrijf te houden, of om te fungeren als moedermaatschappij die toezicht houdt op dochterondernemingen.

De Beheer BV biedt een juridische structuur waarmee het vermogen en de belangen van een groep bedrijven op een georganiseerde en gecentraliseerde manier kunnen worden beheerd.

Wat is het verschil tussen een holding en beheer BV?

Het verschil tussen een persoonlijke holding en beheer BV zit hem enkel in de benaming van de BV. Beiden hebben namelijk als primair doel om aandelen te houden in andere BV’s, de zogeheten Werk-BV’s, werkmaatschappijen of dochterondernemingen.

Er ontstaat regelmatig nog verwarring over de termen Holding BV en Beheer BV, maar in feite betekenen ze exact hetzelfde. Een holding wordt daarnaast ook moedervennootschap, houdstervennootschap of beheermaatschappij genoemd.

Wat zijn de voordelen van een Beheer BV?

De voordelen van een Beheer BV hebben voornamelijk betrekking tot de financiële voordelen die het met zich meebrengt. Zo kun je met een Beheer BV constructie gebruikmaken van de deelnemingsvrijstelling.

  • Dankzij de deelnemingsvrijstelling worden winsten die al zijn belast bij de dochtermaatschappijen (Werk-BV’s) niet meer belast bij de Beheer BV. Winsten kunnen hierdoor belastingvrij worden uitgekeerd aan de holding.
  • Aangezien de Beheer BV is uitgesloten van winstbelastingen, die al belast zijn bij de dochteronderneming, kan er belasting worden vermeden wanneer de opbrengst van de verkoop van een BV wordt uitgekeerd aan de holding.
  • Daarnaast kun je de activiteiten van diverse Werk-BV’s gescheiden houden waardoor het risico verspreid wordt. Mocht één van de BV’s failliet gaan, dan zullen de activiteiten in andere BV’s hier niet onder lijden.

Wat zijn de nadelen van een Beheer BV?

Zoals je zojuist hebt kunnen lezen heeft een Beheer BV behoorlijk wat pluspunten, toch is het belangrijk om ook goed naar de nadelen te kijken zoals:

  • Je hebt geen recht op bepaalde belastingvoordelen die een eenmanszaak of een VOF wel heeft, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.
  • Je moet een notaris inschakelen om een Beheer BV op te richten, wat extra kosten met zich meebrengt.
  • Je moet elk jaar een jaarrekening opstellen en indienen bij de Kamer van Koophandel, wat ook meer administratieve verplichtingen en kosten met zich meebrengt.
  • Je hebt geen arbeidsrechtelijke bescherming of werknemersverzekeringen als je via een beheer BV werkt.
  • Je moet oppassen voor de uitkeringstoets als je dividend wilt uitkeren uit je Beheer BV.

Verlaag het risico op kapitaalverlies met Beheer BV

Een Beheer BV is een rechtsvorm die vooral aantrekkelijk is door de fiscale voordelen, een Beheer BV moet net als elke andere onderneming winst maken, maar verricht meestal geen activiteiten of werkzaamheden en fungeert als een veilige haven voor vermogen of aandelen in een andere BV.

Een Beheer BV of holding kan gebruikt worden om winstreserves veilig te stellen en dienst als moeder holding, daardoor wordt het kapitaal beschermd tegen risico’s en kan het eventueel worden gebruikt als werkkapitaal om te investeren.

Kun je een Beheer BV opheffen?

Een Beheer BV oprichten biedt in meerdere situaties aantrekkelijke voordelen, zeker op het gebied van risicospreiding en kapitaalbescherming.

  • De daadwerkelijke voordelen van een Beheer BV zijn per partij en situatie verschillend. Het is dan ook belangrijk om vooraf goed te bekijken welke voordelen jij uit een Beheer BV zou kunnen halen.
  • De oprichting van een besloten vennootschap brengt namelijk ook extra kosten met zich mee. Zo is het onder andere verplicht om een jaarrekening te deponeren voor de holding.
  • Wordt de Beheer BV niet langer gebruikt? Dan kun je de BV opheffen om die kosten weer te besparen. Voor het opheffen van een Beheer BV hoeft de holding echter niet leeg te zijn, wat wel een vereiste is bij het opheffen van een reguliere BV.

Beheer BV oprichten

Wil je een Beheer BV oprichten op een zo kort mogelijke termijn? Dan kies je voor het all-in-one platform van Ligo, winnaar van de Dutch Legal Challenge Award en de Goaldigger of the Year Award.

Bij ons kun je jouw Beheer BV volledig digitaal oprichten, waarbij alles binnen een paar stappen geregeld is. Daarbij worden alle benodigde notariële aktes opgesteld en ondertekend door een notaris.

Om jouw Beheer BV op te richten via ons platform heb je geen juridische- of technische kennis nodig, maar heb je uiteraard wel altijd de zekerheid dat alles juridisch correct is. Direct contact met een notaris is één van onze garanties.

Hoe snel kun je een Beheer BV oprichten?

We krijgen nog regelmatig de vraag, hoe lang duurt een BV oprichten eigenlijk? Ligo biedt een totaaloplossing, in de vorm van een all-in-one platform, waarmee het oprichten van een Beheer BV snel en eenvoudig gedaan kan worden.

Wanneer alle relevante documenten worden verstrekt, is het mogelijk om de Beheer BV op te richten in een tijdsbestek van slechts 5 werkdagen.

Een extra voordeel bij Ligo is dat je jouw Beheer BV kunt oprichten tegen slechts een fractie van de prijs. Je betaalt een vast bedrag voor het totaalpakket, waarbij ook de notariële kosten zijn inbegrepen.

De enige extra factuur die je ontvangt, is de factuur van de KvK voor de inschrijving en het uittreksel. De kosten hiervoor bedragen eenmalig € 50,-

Onze specialisten staan 7 dagen per week voor je klaar

Je kunt eenvoudig en snel jouw Beheer BV oprichten door gebruik te maken van ons all-in-one platform. Hiermee kun je alles gemakkelijk online regelen.

Heb je behoefte aan support van één van onze specialisten? Onze ervaren adviseurs plannen graag een adviesgesprek met je in, welke je online kunt aanvragen.

Daarnaast kun je altijd rekenen op 7 dagen per week bekroonde ondersteuning van onze juristen. Wil je meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)