Eenmanszaak of VOF omzetten naar BV vanaf € 249,-

 • Alle kosten inbegrepen
 • Persoonlijk overleg met notaris
 • Begeleiding van juristen bij en na oprichting
Klanten beoordelen Ligo gemiddeld met een 9.6

Bekijk hier hoe het werkt!

Omzetten naar BV in drie stappen door een van de beste notarissen van Nederland

1

Beantwoord online vragen over de omzetting naar BV

Binnen 10 minuten doorloop je een online vragenlijst waarna je direct een concept-akte in je dashboard ontvangt.
2

Langs een notaris voor identificatie

Bij de door jou gekozen notaris ga je langs voor identificatie. De notaris neemt de oprichtingsakte met je door.
3

Oprichting BV en ontvangst akte

De notaris passeert de oprichtingsakte. Alle documenten worden veilig in je dashboard geplaatst.

Omzetting naar BV

Korting

Persoonlijk advies notaris

Inschrijving + uittreksel KvK

Direct conceptakte

Alle benodigde contracten

Telefonisch advies fiscalisten en advocaten

Geen member

€ 300

Excl. BTW

GEEN

Member maandelijks *

€ 269

Excl. BTW

10%

GRATIS

GRATIS

Member jaarlijks *

€ 249

Excl. BTW

17%

GRATIS

GRATIS


* Wil je meer weten over de voordelen voor Ligo members? Klik dan hier voor meer informatie."

** De bovenstaande prijs betreft oprichting binnen 5 werkdagen. Oprichting binnen 3 werkdagen is ook mogelijk. De extra kosten hiervoor zijn €40,-.

*** Exclusief eenmalige KvK-inschrijfkosten van € 50,- die elke nieuwe onderneming gefactureerd krijgt van de KvK.

Omzetting naar BV

Korting

Persoonlijk advies notaris

Inschrijving + uittreksel KvK

Direct conceptakte

Alle benodigde contracten

Telefonisch advies fiscalisten en advocaten

Geen member

€ 300

Excl. BTW

GEEN


Omzetting naar BV

Korting

Persoonlijk advies notaris

Inschrijving + uittreksel KvK

Direct conceptakte

Alle benodigde contracten

Telefonisch advies fiscalisten en advocaten

Member maandelijks *

€ 269

excl. BTW

10%

GRATIS

GRATIS


Omzetting naar BV

Korting

Persoonlijk advies notaris

Inschrijving + uittreksel KvK

Direct conceptakte

Alle benodigde contracten

Telefonisch advies fiscalisten en advocaten

Member jaarlijks *

€ 249

Excl. BTW

17%

GRATIS

GRATIS


Wat onze klanten over ons zeggen:

PERFECT!

Ik zou jullie inderdaad aan iedereen aanbevelen. Ik was echt verbaasd over de snelle service in de live chat en hoe goed zij mij hielp. Er zijn weinig bedrijven die dit zo snel, goed en persoonlijk doen als jullie. Echt top.
Jelle

GOED!

Heldere standaardcontracten in het Nederlands en Engels. Ligo heeft ons daarmee al heel veel tijd en geld bespaard.
Rembert

PERFECT!

Zeer goede dienstverlening, en erg handig dat alle juridische zaken onder één paraplu worden aangeboden.
Leo

Onze advocaten staan voor je klaar!

Waarom kiezen voor Ligo?

Ligo is je partner in legal. Bij ons kun je terecht voor al jouw juridische zaken en vragen. Naast de eenvoudige en snelle omzetting van eenmanszaak of VOF naar BV, heb je de volgende voordelen:

Gratis begeleiding juristen

Onze juristen zijn van 9:00u tot en met 23:00u beschikbaar om jou te helpen met je oprichting. Je kan met ons bellen, emailen en met ons chatten. Ook in de avonden en in het weekend.

De beste notarissen

We werken met de beste notarissen van Nederland om ervoor te zorgen dat jouw BV oprichting vlekkeloos verloopt en je verzekerd bent van een goede start. Onze notarissen zijn gevestigd door heel Nederland.

Legal workflows

Weten welke stappen je moet nemen als je een bedrijf opricht? Doorloop gratis de workflow! De workflow is jouw persoonlijke legal assistant die je precies vertelt wat je moet doen zodat je niets vergeet.

Contracten voor je BV

Regel binnen een paar minuten contracten op maat voor je BV met onze slimme software. Als Ligo member kun je onbeperkt gebruik maken van de meer dan 100 contracten in Nederlands en Engels.

Nog vragen?

We helpen je graag. Gebruik de chat rechtsonder op het scherm, of bel ons.
020 - 30 31 043

Hoe werkt het omzetten naar BV? • 3 Opties om eenmanszaak of VOF om te zetten


  Er zijn 3 verschillende opties om de eenmanszaak of VOF om te zetten in een BV. Een activa-passiva transactie is de meest gebruikte en goedkoopste manier voor omzetting (je verkoopt jouw eenmanszaak of VOF aan de BV). Indien de eenmanszaak of VOF veel meerwaarde heeft, kan de geruisloze omzetting voordelig zijn. De ruisende omzetting kan interessant zijn als je bijvoorbeeld de onderneming binnen 3 jaar wil verkopen. Je kan met je boekhouder of accountant overleggen welke vorm van omzetting voor jou geschikt is.
  Let op: voor de ruisende en geruisloze omzetting is een akte van inbreng nodig. De kosten van de akte van inbreng zijn €499, waarbij de notaris ervan uit gaat dat de omzetting fiscaal begeleid wordt. Hierbij kun je denken aan een inbrengbeschrijving, waarbij je boekhouder je goed kan helpen. Daarnaast gaat de notaris ervan uit dat er tot het vermogen van de eenmanszaak of VOF geen vastgoed of aandelen behoren.

 • Online vragenlijst oprichting BV


  Bij Ligo kun je online je gegevens invullen om een BV op te richten. Er zullen een aantal eenvoudige vragen gesteld worden, zoals: Wat is de naam van de BV? Wie zijn de oprichters? Wie zijn de aandeelhouders? Wat zijn de activiteiten van de BV? Wij regelen ook de inschrijving bij de KvK voor jou, zodat jij zelf niet diverse formulieren hiervoor hoeft in te vullen! Hier zullen ook een aantal vragen voor worden gesteld.

 • Niet-Nederlands of Engelstalige oprichter


  Helaas is het niet mogelijk om via Ligo een eenmanszaak of VOF naar een BV om te zetten als oprichter, indien je geen Nederlands of Engels spreekt.

 • Documenten


  Nadat de vragen zijn beantwoord over de oprichting van de BV en de online betaling is voldaan, ontvang je direct relevante documenten in je dashboard. Zo kun je direct al de concept oprichtingsakte downloaden en bekijken, maar ook een volmacht en persoonlijke data card.

 • Identificatie bij notaris


  Bij elke notaris in Nederland kun je langs om je te identificeren en een volmacht te ondertekenen. Bij de Ligo notarissen verspreid over Nederland is dit gratis. Je kan daar langsgaan of bij een andere notaris bij jou in de buurt (de kosten hiervan liggen erg laag, meestal tussen de €25 en €50). Daar kun je een volmacht ondertekenen en je identificeren. Een notaris is wettelijk verplicht tot identificatie vóórdat hij aan de slag gaat. Je kan je identificeren met een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Voor Nederlandse ondernemingen gaat dit via een uittreksel van de Kamer van Koophandel.

 • Oprichting BV


  De notaris passeert de oprichtingsakte en de BV wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je ontvangt direct alle finale documenten in je Ligo dashboard, zodat je kunt starten met je onderneming.

 • Oprichter niet in Nederland woonachtig


  lndien de oprichter niet in Nederland woonachtig is, staat deze niet vermeld in de Basisregistratie Personen (BRP). De notaris dient dan de verificatie handmatig uit te voeren. De extra kosten voor het geval een oprichter een natuurlijk persoon is én woonachtig in het buitenland is, zijn €45,-. De extra kosten voor het geval een oprichter een rechtspersoon is én gevestigd in het buitenland is, zijn €750,-.

 • Maatwerk


  Wil je stemrechtloze aandelen, winstrechtloze aandelen, een goedkeuringsregeling of een Raad van Commissarissen? Neem dan contact met ons op via onze chat, bel ons op 020-3031043 of stuur een email naar info@ligo.nl om na te vragen wat de precieze kosten van je wensen zijn.Extra informatie omtrent het omzetten naar BV

 • Een eenmanszaak of VOF omzetten naar BV


  Heb jij een VOF of een eenmanszaak? Loopt jouw onderneming goed en weet je niet zeker of deze rechtsvorm nog bij jou past als ondernemer en de doelen die je wil bereiken? Een VOF of een eenmanszaak kan je omzetten naar een BV. Door het omzetten van je onderneming kan je profiteren van fiscale voordelen of kan je de kans verkleinen dat jouw onderneming in financiële problemen komt. Het omzetten van een eenmanszaak of een VOF naar een BV kan op drie manieren: met een activa-passiva transactie, met een geruisloze omzetting of met een ruisende omzetting.
  Om te weten welke manier van omzetten in jouw situatie het beste is, is het van belang dat je eerst advies inwint bij jouw boekhouder of accountant. Deze kan op basis van de financiële stukken een goede afweging maken welke optie voor jou het meest voordelig is.
  Hieronder zullen wij uitleggen wat de drie opties inhouden, of het omzetten van jouw onderneming naar een BV wel de juiste stap is voor jou en wat er nodig is wanneer je jouw onderneming om wil zetten naar een BV.

 • Activa passiva transactie


  De activa passiva transactie (ook wel inbreng genoemd) is de meest eenvoudige en meest gekozen optie om je eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Bij deze optie richt je eerst een BV op. De BV koopt vervolgens de eenmanszaak of VOF. Jouw eenmanszaak of VOF wordt daarmee gestaakt. Alle bezittingen (activa) en schulden (passiva) van de eenmanszaak of VOF worden dan overgedragen aan de BV, vaak voor een symbolisch bedrag. Voor een activa passiva omzetting heb je niet de hulp van een notaris nodig. Deze overdracht kan namelijk gemakkelijk via een activa passiva transactie overeenkomst geregeld worden. Houd wel in de gaten dat je inkomstenbelasting verschuldigd kan zijn als er sprake is van stille reserves. Stille reserves ontstaan als activa onder de werkelijke waarde worden gewaardeerd.

 • Geruisloze omzetting


  Anders dan bij een activa passiva transactie gaat bij de geruisloze omzetting de eenmanszaak of VOF in zijn geheel over in de op te richten BV, zonder dat de onderneming wordt gestaakt. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat er geen belasting betaald hoeft te worden over de meerwaarde van de onderneming.
  De eerste stap bij een geruisloze omzetting is het oprichten van een BV. Daarna breng je de bezittingen en schulden onder bij de BV, in ruil voor aandelen. Daarvoor moet een akte van inbreng worden opgesteld door de notaris. De geruisloze omzetting kan met terugwerkende kracht tot 15 maanden terug plaatsvinden. Je dient dan vóór 1 oktober 2019 een intentieverklaring opgestuurd te hebben naar de Belastingdienst. Met deze verklaring stel je de Belastingdienst ervan op de hoogte dat je van plan bent om je onderneming om te zetten naar een BV. Indien je dat op tijd hebt gedaan, heb je tot 1 april 2020 om je onderneming om te zetten naar jouw nieuwe BV. Bij een geruisloze inbreng hoef je niet af te rekenen over stille en fiscale reserves. Dus als je onderneming al goed loopt, hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen met nieuwe reserves en goodwill. Let op dat de BV drie jaar lang na de omzetting niet verkocht mag worden.

 • Ruisende omzetting


  Een ruisende omzetting is een optie wanneer je met terugwerkende kracht je eenmanszaak of VOF wil omzetten in een BV én je van plan bent om je onderneming binnen drie jaar te verkopen. Je kunt je onderneming ruisend met terugwerkende kracht omzetten tot 3 maanden terug. Hiervoor dien je een intentieverklaring naar de Belastingdienst te sturen. Als je vóór 1 april 2019 - dus uiterlijk op 31 maart - de intentieverklaring opstuurt, kan de onderneming vanaf 1 januari 2019 omgezet worden naar een BV. Eerder omzetten mag niet, later wel. Vervolgens heb je tot 1 oktober 2019 de mogelijkheid om jouw eenmanszaak of VOF daadwerkelijk om te zetten naar je nieuwe BV. Ook voor de ruisende omzetting heb je een akte van inbreng nodig van de notaris. Verder wordt bij een ruisende omzetting de onderneming gestaakt, waardoor er belasting moet worden betaald over de meerwaarde van de onderneming. De nieuwe BV begint dan ook met nieuwe boekwaarden.

 • Welke omzetting heb jij nodig?


  Het ligt geheel aan de situatie welke omzetting het beste is voor jouw onderneming. Elke onderneming is uniek. Overleg met jouw boekhouder of accountant welke omzetting voor jou het beste is. Hieronder hebben we kort een paar aanknooppunten opgesomd die je kunnen helpen om de best geschikte omzetting te kiezen.
  Als jouw onderneming veel meerwaarde heeft, is het verstandig om voor een geruisloze omzetting te gaan. Als er veel meerwaarde is die niet op de balans staat, hoeft er niet over deze meerwaarde afgerekend te worden. De eenmanszaak of VOF gaat namelijk in zijn geheel over in de BV, zonder dat de onderneming gestaakt wordt. Er hoeft geen belasting over de meerwaarde betaald te worden, omdat je onder je nieuwe BV verder gaat met dezelfde boekwaarden die jouw eenmanszaak of VOF had.
  Een geruisloze omzetting is aantrekkelijk wanneer je al een goedlopend bedrijf hebt en niet met nieuwe boekwaarden verder wil gaan onder je nieuwe BV. In het geval van een geruisloze omzetting wordt de onderneming namelijk niet gestaakt, waardoor er geen inkomstenbelasting over de meerwaarde hoeft worden betaald.
  Een ruisende omzetting is een goede keuze wanneer je je BV binnen drie jaar na omzetting wil gaan kopen. Bij een ruisende omzetting wordt de onderneming gestaakt en begint de BV met nieuwe boekwaarden. Er moet dan wel belasting worden betaald over de meerwaarde van jouw eenmanszaak of VOF.
  Veel mensen kiezen voor een activa passiva transactie. Het voordeel van deze manier van omzetten is dat er geen notaris aan te pas hoeft te komen. Je regelt deze omzetting gemakkelijk via een activa passiva overeenkomst.

 • Wanneer is een omzetting naar BV verstandig?


  Het is verstandig om een eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV in het geval dat de winst ongeveer €100.000 bedraagt. Dit is het omslagpunt. Als je veel winst maakt met een eenmanszaak of VOF, moet je inkomstenbelasting over die winst betalen. Hoe meer winst, hoe meer belasting je betaalt. Wanneer je rond de €100.000 of hoger winst maakt onder een BV, betaal je niet alleen inkomstenbelasting, maar ook vennootschapsbelasting. Dit klinkt misschien alsof je meer belasting moet betalen, maar het opgetelde percentage van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van de BV ligt lager dan bij enkel de inkomstenbelasting van een eenmanszaak of een VOF. Bij een eenmanszaak of VOF is het percentage aan inkomstenbelasting 52% in het geval van een winst van €100.000 of hoger, bij een BV ligt het opgetelde percentage tussen de 40% en 45%. Je zit bij een BV wat inkomstenbelasting betreft namelijk in box 1 in plaats van in box 5 bij een eenmanszaak of VOF. In het geval dat je veel winst maakt, is ondernemen onder een BV dus veel aantrekkelijker.
  Daarnaast is het goed om na te denken over een BV wanneer je je in een risicovolle markt begeeft. Hierdoor loop je als eigenaar van een eenmanszaak of VOF meer risico op financiële problemen dan wanneer je je onderneming in een BV onderbrengt. Onder een BV ben je in principe niet persoonlijk aansprakelijk wanneer de BV schulden maakt. Dit komt omdat het vermogen van de BV en het privévermogen gescheiden is. Dit betekent overigens niet dat je als bestuurder van een BV nooit aansprakelijk kan zijn. In geval van onbehoorlijk bestuur, als je bijvoorbeeld niet aan je administratieplicht voldoet of jaarstukken niet op tijd opstelt, dan kan je alsnog aansprakelijk worden geacht. Heb je meerdere bestuurders? Weet dat deze aansprakelijkheid ‘hoofdelijk’ is. Dit betekent dat als een andere bestuurder er een potje van maakt, ook jij voor de schade aansprakelijk bent.
  Tenslotte is omzetting naar een BV een goed idee wanneer je investeerders aan wil trekken. Investeerders zijn terughoudend om in een eenmanszaak of VOF te investeren, omdat ze daar geen aandelen in kunnen kopen, maar alleen geld in kunnen investeren. Bij een BV kan je wel in aandelen investeren. Het is daarom aantrekkelijker voor investeerders als jij een BV hebt.

 • De voordelen van een BV


  Het grootste en meest bekende voordeel van een BV is dat je als eigenaar beperkte aansprakelijkheid hebt. Jouw privévermogen staat namelijk los van het vermogen van de BV, waardoor je in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld indien de BV schulden heeft. Bij een eenmanszaak is er geen scheiding van privévermogen en zakelijk vermogen. In het geval van faillissement ben jij persoonlijk aansprakelijk en moet je voor alle gevolgen opdraaien. Dit kan betekenen dat je privébezittingen, zoals je auto of zelfs je huis, moet verkopen om aan je schulden te kunnen voldoen. Een BV heeft rechtspersoonlijkheid, waardoor je niet meer kunt verliezen dan wat je in je onderneming hebt geïnvesteerd. Het is daarom verstandig om te ondernemen onder een BV, om je eigen vermogen te beschermen.
  Dit betekent echter niet dat je er makkelijk vanaf komt als je er een potje van maakt en je schuldig maakt aan onbehoorlijk bestuur. In dat geval kan je alsnog persoonlijk aansprakelijk zijn. Deze aansprakelijkheid is een ‘hoofdelijke’ aansprakelijkheid. Dit betekent dat als niet jij, maar je mede-bestuurder onbehoorlijk aan het besturen is, ook jij toch aansprakelijk bent.
  Andere voordelen van het hebben van een BV zijn onder andere dat je een BV kunt oprichten met een symbolisch startkapitaal van €0,01, dat je personeel aan kunt nemen en dat er geïnvesteerd kan worden in aandelen.

 • Wat heb je nodig voor een omzetting naar BV?


  Om je eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV heb je als eerste advies van jouw boekhouder of accountant nodig. Die kan op basis van financiële stukken van jouw eenmanszaak of VOF adviseren welke omzetting voor jou het beste is. Daarnaast heb je bij een geruisloze of ruisende omzetting de hulp nodig van een notaris. Je hebt namelijk een akte van inbreng nodig en een oprichtingsakte. Voordat de notaris aan de slag kan, moet je langs bij een notaris voor identificatie en het ondertekenen van een volmacht. Dit kan bij elke notaris in Nederland (kosten liggen meestal tussen de €25 en €50), maar het kan ook gratis bij de Ligo notarissen. De notaris zorgt daarna voor de oprichtingsakte en voor de akte van inbreng. Na oprichting en omzetting schrijft de notaris de BV in bij de Kamer van Koophandel.

 • Hoe werkt het met de KvK?


  Allereerst schrijf je jouw nieuwe BV in bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je het standaard formulier invullen dat geldt voor BV’s en NV’s. Op het moment dat je een bedrijf inschrijft, krijg je van de Kamer van Koophandel een KvK-nummer. De eenmanszaak of VOF die je eerst had, heeft dus ook een eigen nummer. Dit nummer vervalt echter wanneer je een onderneming omzet naar een BV. Je krijgt dan een nieuw KvK nummer. Bij de Kamer van Koophandel moet je in persoon de inschrijving afronden.