Laatst geüpdatet op maart 29, 2024

Wat is een persoonlijke holding?

Een persoonlijke holding is een vennootschap die aandelen houdt in een andere vennootschap. Als ondernemer houd je aandelen in de holding en de holding houdt op haar beurt aandelen in de werk-BV. Je richt als ondernemer dus twee BV’s op, ook wel de ‘dubbele BV-structuur’ of ‘holdingstructuur‘ genoemd.

Maar wat zijn nou de voordelen van een persoonlijke holding? Door gebruik te maken van een holding geniet je onder andere vele fiscale voordelen. Je kan hier starten met het oprichten van een persoonlijke holding vanaf €299,-.

Ook interessant:

 1. Hoe richt je een BV op met een holding?
 2. Wat is een holdingstructuur?

De voordelen van een persoonlijke holding bij dubbele BV-structuur?

Een dubbele BV-structuur biedt vele voordelen en mogelijkheden. We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:

 1. Voorkom een te hoge belastingdruk op twee manieren:
  • De dubbele BV-structuur voorkomt een te hoge inkomstenbelastingdruk. Het salaris dat een BV (de holding) dient uit te betalen aan de DGA (directeur grootaandeelhouder) is door de Belastingdienst vastgesteld op minimaal €56.000,- per jaar. Kan je dit nog niet uitbetalen, omdat er nog niet genoeg omzet wordt gegenereerd? Dien met deze brief een verzoek in bij de Belastingdienst tot verlaging van het DGA-salaris. Vergeet dit niet! Anders moet je alsnog over dit vastgestelde loon inkomstenbelasting betalen. Ook al heb je het loon nooit ontvangen.
  • Zoals hierboven uitgelegd, is het salaris van de DGA vastgesteld op minimaal €56.000,- per jaar. Over inkomen uit loon betaal je maximaal 52% inkomstenbelasting. Van de winst die de holding ontvangt, wordt eerst het salaris van minimaal €56.000,- betaald. De winst die achterblijft, kan je als dividend uitkeren aan de DGA. Over deze winst betaal je maar 25% belasting. Keer je deze winst niet als dividend uit, dan blijft deze onbelast in de holding. Je kan hier bijvoorbeeld mee investeren in je onderneming.
 2. Scheid waardevolle assets af van risico’s Door een holding op te richten, kun je jouw ‘overtollig’ vermogen uit de werk-BV onderbrengen in de holding. De holding dient dan als spaarpot. Daarnaast kun je intellectuele eigendomsrechten (waardevolle ‘kroonjuwelen’ zoals de eigendom van software, patenten, know-how of merkenrecht) onderbrengen in je holding. Ook pensioenrechten en onroerende zaken, zoals je bedrijfspand, kun je onderbrengen in deze BV. Deze ‘activa’ zijn dan veilig afgescheiden van de risico’s die de werk-BV loopt. Schuldeisers van de werk-BV kunnen zich dan in beginsel niet verhalen op deze activa wanneer de werk-BV niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
 3. Minder belasting bij verkoop Het verkopen van aandelen is met een holding veel voordeliger dan zonder holding, omdat de deelnemingsvrijstelling van toepassing is. Het verschil: wanneer een natuurlijk persoon (de DGA) aandelen verkoopt, dan betaalt hij over de winst 25% inkomstenbelasting. Wanneer een onderneming (de holding) aandelen in de werk-BV verkoopt, betaalt deze onderneming geen belasting over de winst. De deelnemingsvrijstelling is dan namelijk van toepassing, waardoor de holding geen belasting betaalt over de winst van de verkoop.
 4. Functie van belegger, pensioen- of management-BV Een holding kan dienen als belegger van het werkkapitaal van de werk-BV. Daarnaast kan de holding fungeren als pensioen-BV of management-BV.
 5. Bescherming tegen vijandige overname Het laatste voordeel van de holdingstructuur is bescherming door de holding voor de werk-BV tegen een vijandige overname. De aandelen van de werk-BV breng je namelijk onder in de holding.

Download de gratis Holding gids

Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Wat heb je nodig om dubbele BV-structuur op te zetten?

Je dient twee BV’s op te richten: De werk-BV en de persoonlijke holding. Beide kun je gemakkelijk online bij Ligo oprichten. Je doorloopt een online vragenlijst, kiest een notaris bij jou in de buurt, ontvangt direct een concept-oprichtingsakte en de notaris belt je om een afspraak te maken. Bekijk hier hoe het werkt:

Contracten voor je holdingstructuur

Ben jij benieuwd welke contracten je allemaal nodig hebt voor je persoonlijke holdingstructuur om problemen te voorkomen? Lees dan snel verder, want we leggen je precies uit aan welke overeenkomsten je allemaal moet denken voordat je begint met het oprichten.

Arbeidsovereenkomst DGA

Om onder andere problemen met de Belastingdienst te voorkomen, heb je een aantal documenten nodig. Ten eerste heb je een arbeidsovereenkomst DGA, waarbij jij als DGA en de holding partij zijn.

De arbeidsovereenkomst is van belang, omdat jij als DGA bij de holding in loondienst gaat en van de holding salaris ontvangt. Dit document zal je ook voor je boekhouding/Belastingdienst nodig hebben.

Managementovereenkomst

Als tweede contract heb je een managementovereenkomst nodig. Jij als DGA, de holding en de werk-BV zijn hierbij partij. De holding zal de bestuurder zijn van de werk-BV, maar de holding kan uiteraard niet zelf de managementtaken uitvoeren. Het is tenslotte geen persoon.

De DGA (als manager) wordt daarom door de holding ‘uitgeleend’ aan de werk-BV om managementtaken uit te voeren.

In deze overeenkomst leg je onder andere de managementvergoeding vast die de holding ontvangt van de werk-BV. De managementvergoeding wordt door de holding gefactureerd aan de werk-BV.

Hierdoor kan op zijn beurt de holding weer een groot gedeelte van deze ontvangen vergoedingen het salaris van de DGA uitbetalen. Heb je vragen over de hoogte van de managementvergoeding? Stel je vraag in de online chat en krijg direct antwoord.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Rekening-courant overeenkomst

Dan zijn er nog twee typen rekening-courant overeenkomsten die je nodig hebt. Het komt vaak voor dat de DGA veelvuldig een relatief klein bedrag voorschiet voor zijn holding/werk-BV en andersom. Met een rekening-courant overeenkomst leg je schriftelijk vast dat alle geldvorderingen die de DGA en de holding/werk-BV over en weer op elkaar hebben automatisch worden verrekend. Dit is van belang voor de Belastingdienst.

Doe je dit niet, dan kan het door de Belastingdienst worden aangemerkt als leningen over en weer waar een zakelijke rente op moet lopen. In de overeenkomst leg je vast dat er geen rente wordt berekend zolang het saldo van de rekening-courant niet boven het bedrag van €17.500,- uit komt (dit is het toegestane grensbedrag).

Als het saldo wél boven de €17.500,- uitkomt, moet er een (zakelijke) rente worden berekend. Dit percentage kun je vastleggen in de overeenkomst.

Tussen de holding en de werk-BV dien je ook een rekening-courant overeenkomst te sluiten. De schulden en vorderingen tussen deze vennootschappen kun je eenvoudig met elkaar verrekenen via de rekening-courant overeenkomst tussen twee vennootschappen.

Aandeelhoudersovereenkomst

Tot slot is de aandeelhoudersovereenkomst een erg belangrijk document dat je dient te sluiten in het geval er meer dan één aandeelhouder is. Lees hier meer over in het blogartikel Aandeelhoudersovereenkomst: Zo voorkom je conflicten! Er kunnen allerlei situaties ontstaan bij aandeelhouders die niet in de statuten of de wet zijn geregeld.

Als er bijvoorbeeld geschillen tussen aandeelhouders ontstaan, voorziet de wet niet in een eenvoudige oplossing. In de aandeelhoudersovereenkomst regel je onder andere hoe je uit elkaar kunt gaan, wat er met de aandelen gebeurt, wat de prijs van de aandelen is in bepaalde situaties en of aandeelhouders hun aandelen moeten (mee)verkopen bij een overname/exit. Dit voorkomt langlopende dure procedures.

Alle contracten kun je eenvoudig op maat downloaden. Vergeet niet te bekijken of je voordeliger uit bent met een Legal Plan van Ligo. Je kan dan een BV oprichten met hoge korting (vanaf €299), onbeperkt contracten op maat downloaden en je kan onbeperkt telefonisch advies inwinnen van onze advocaten.

Op een later moment een holding tussen de DGA en werk-BV plaatsen?

Dit raden wij sterk af. Je hebt extra kosten voor een akte voor een aandelenoverdracht of een akte van inbreng, omdat je dan je aandelen over dient te dragen aan, of in te brengen in, de holding. Wat het daarnaast kostbaar en complex kan maken, is het feit dat je direct inkomstenbelasting verschuldigd bent over de meerwaarde van de aandelen. Je voorkomt dit door met een holding de werk-BV op te richten.

Persoonlijke holding oprichten?

Bij Ligo richt je al een persoonlijke holding op vanaf € 299,-. Alle kosten zijn hierbij inbegrepen, je hebt persoonlijk overleg met de notaris en de juristen van Ligo begeleiden je door het gehele proces. Start hier met het oprichten van jouw persoonlijke holding via Ligo.

Bekijk hier een video van een Ligo notaris, waarin uitleg wordt gegeven over de statuten van een BV/holding. Dit deel gaat over de naam en zetel van een BV:

Stappenplan persoonlijke holding oprichten:

Wil je aan de slag en een holdingstructuur oprichten? Dan zijn er de volgende opties voor je:

 1. Je kan langs een reguliere notaris gaan. Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. De kosten van de oprichting van een BV zijn al snel € 750,- tot € 1.000,-.
 2. Je kan je BV en holding oprichten via Ligo. Dit kan eenvoudig, snel en voor een eerlijke prijs. Het enige wat je hoeft te doen is de online vragenlijst van een persoonlijke holding en een werk-BV in te vullen. Vervolgens zal de Ligo notaris je binnen twee dagen bellen voor een persoonlijk gesprek en afspraak. De holdingstructuur zal vervolgens binnen een paar dagen voor je worden opgezet.

Heb je hier nog vragen over de holdingstructuur? Onze Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons bereiken via 020-3031043. Daarnaast zijn we elke dag van 9u tot 23u bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)