Laatst geüpdatet op januari 16, 2024
Bij een holdingstructuur denk je wellicht aan grote bedrijven. Maar het oprichten van een holdingstructuur is juist voor elke starter die een B.V. opricht belangrijk. Het is niet alleen fiscaal interessant, maar je beperkt ook je aansprakelijkheid en andere risico’s.
Maar hoe werkt een holdingstructuur? Hoe richt je het op? Wat kost een holdingstructuur? En wat houdt een holding überhaupt in? Lees in dit artikel precies hoe jij jouw BV kan opzetten met een holdingstructuur en veel geld kan besparen.
Wat is een holdingstructuur?
Een holdingstructuur houdt in dat één BV aandelen houdt in een andere BV. Deze andere BV wordt dochtervennootschap of werk-BV genoemd. Deze dochtervennootschap is hiërarchisch ondergeschikt aan de holding-BV.
Als ondernemer houd je de aandelen in de holding en de holding houdt op haar beurt weer aandelen in de werk-BV. Je richt dus twee BV’s op. Dit wordt ook wel de dubbele BV-structuur of holdingstructuur genoemd.
De holding-BV doet, buiten het houden van aandelen in de werk-BV, niets. Alle feitelijke activiteiten vinden plaats binnen de werk-BV.
Voordelen van een holdingstructuur
Een holdingstructuur biedt vele voordelen, ook voor kleine ondernemingen. Een veelgehoorde uitspraak is zelfs: één BV is geen BV. We schreven al eerder over de voordelen van een persoonlijke holding, maar hieronder zetten we nog een paar interessante voordelen voor je op een rijtje. Zo kan jij bekijken of een BV met holding structuur iets voor jouw onderneming is.
Download de gratis Holding gids en lees alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.
Hoge inkomstenbelastingdruk voorkomen
Een belangrijke reden om een holdingstructuur op te richten, is het verlagen van de belastingdruk. Iedereen wil graag minder belasting betalen. Er zijn verschillende manieren hoe je met de holingstructuur minder belasting kan betalen. Hieronder volgen een paar voorbeelden.
Werk-BV belastingvrij verkopen
Wil je in de toekomst jouw bedrijf misschien gaan verkopen? Als je jouw aandelen in de werk-BV verkoopt, heb je een groot voordeel als je een holdingstructuur hebt. Dit komt namelijk door de deelnemingsvrijstelling.
Wanneer een natuurlijk persoon (de DGA) aandelen verkoopt, dan moet hij of zij over de gemaakte winst van deze verkoop 25% inkomstenbelasting betalen. Maar let op. Als je een holdingstructuur hebt, is het niet de DGA die de aandelen verkoopt, maar de holding. De holding houdt immers de aandelen in de werk-BV. Het goede nieuws is dat de holding geen belasting over de gemaakte winst betaalt!
Er worden vaak miljoenen voor goedlopende bedrijven betaald bij een aandelenverkoop. Een besparing van 25% kan dan erg veel zijn. Je kan het wegbrengen naar de Belastingdienst, of je houdt het in de holding. Wil je weten wat je met het geld in je holding kan doen? Download hier de gratis Gids over de holdingstructuur.
Belastingvrij dividend ontvangen van de werk-BV
Het geld wordt verdiend met de activiteiten die je verricht vanuit de werk-BV. Dit geld kun je belastingvrij uitkeren als dividend naar de persoonlijke holding. Vervolgens kun je dit geld weer belastingvrij gebruiken voor nieuwe investeringen of zelfs voor privé doeleinden. Denk hierbij aan een lening aan jezelf.
Hypotheeklening van je eigen holding? Dit kan! Je moet wel een rente betalen, maar dat altijd beter dan dat je dit aan een bank betaalt.
Bescherming bij faillissement
Een andere belangrijke reden om een holdingstructuur op te richten, is het beperken van de aansprakelijkheid in het geval van een faillissement van de werk-BV. In de werk-BV vinden de dagelijkse bedrijfsactiviteiten plaatst. Daar zitten de risico’s ook, zoals aansprakelijkheden en schulden.
Je kan de holding gebruiken om waardevolle zaken in te houden. Zo scherm je dit af van de risico’s die in de werk-BV kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan intellectuele eigendomsrechten, zoals waardevolle software, je merk of geld.
Kan de werk-BV een schuld niet betalen en gaat deze failliet? Dan kunnen de schuldeisers alleen verhaal halen op de zaken die in de werk-BV zitten. De zaken in de holding zijn veilig beschermd. Er zijn enkele uitzonderingen op deze bescherming. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij één van onze specialisten als je er vragen over hebt.
Fiscale eenheid
Wanneer de holding 95% of meer van de aandelen in een werk-BV bezit, kan je een fiscale eenheid aanvragen. Dit betekent dat de belastingdienst doet alsof er maar één BV bestaat. Dit zorgt ervoor dat verliezen over en weer kunnen worden verrekend.
Als je holding winst maakt, maar je werk-BV verliest lijdt, betaal je alleen belasting over de winst min het verlies van de twee BV’s samen. Doordat je de winsten en verliezen verrekent, betaal je in totaal minder belasting.
Een mogelijk nadeel dat aan fiscale eenheid kleeft, is dat iedere B.V. aansprakelijk is voor de gehele belastingschuld van alle BV’s in de fiscale eenheid.
Download de gratis Holding gids
Hierin lees je alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.
Pensioen- of management-BV
Als je een holdingstructuur opricht, zal de DGA (directeur grootaandeelhouder) door de holding worden uitgeleend aan de werk-BV voor het besturen van het bedrijf. Hiervoor ontvangt de holding een management fee.
De persoonlijke holding geeft je optimale flexibiliteit om je arbeidsvoorwaarden af te stemmen op jouw persoonlijke fiscale situatie. Daarnaast gebruiken ondernemers de holdingstructuur om voor hun pensioen te sparen. Het pensioengeld wordt dan opgebouwd in de holding.
Kan je op een later moment een holdingstructuur opzetten?
We raden sterk af om te wachten tot een later moment met het opzetten van een holding tussen jou en je werk-BV. Het later oprichten van een holding maakt het ondernemen namelijk duurder en ingewikkelder.
Je bent uiteindelijk duurder uit, omdat je extra kosten maakt voor een akte van aandelenoverdracht of een akte van inbreng, aangezien je aandelen overdraagt aan- of aandelen inbrengt in de holding.
Ook moet je onmiddellijk inkomstenbelasting betalen over de meerwaarde van de aandelen van je werk-BV. Hierdoor is het duur en ingewikkeld om op een later tijdstip een holdingstructuur op te zetten. Dit voorkom je op eenvoudige wijze door meteen een holding op te richten wanneer je de werk-BV. opricht.
Wat heb je nodig om een holdingstructuur op te richten?
Om een holdingstructuur te beginnen dien je twee B.V.’s op te richten: een zogeheten werk BV en een holding. Deze kun je allebei op eenvoudige wijze bij Ligo oprichten. Je vult een online vragenlijst in en kiest een notaris bij jou in de buurt. Vervolgens krijg je direct een concept-oprichtingsakte waarna de notaris je belt om een afspraak in te plannen. In onderstaande video wordt het uitgelegd!
Wat heb je nodig na het opzetten van de holdingstructuur?
Nadat je de eigenaar bent geworden van twee kersverse B.V.’s, moeten er nog een paar dingen gebeuren. Zo moet je nog enkele contracten afsluiten om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.
Tussen jou en de holding sluit je een Arbeidsovereenkomst DGA, omdat je in ‘loondienst’ gaat bij de holding. Daarna sluit je een managementovereenkomst tussen jou, de holding en de werk-BV. Hierin staat dat jij de managementwerkzaamheden voor de werk-BV zal uitvoeren en de werk-BV daar een managementvergoeding voor betaalt aan de holding.
Ook dien je rekening-courant overeenkomsten te sluiten tussen jou en de holding, en tussen jou en de werk-BV. Ten slotte dien je een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten wanneer de werk-B.V meer dan één aandeelhouder heeft. Bij Ligo vind je alle benodigde contracten en overeenkomsten.
Telefonisch overleggen over jouw situatie?
Direct een holdingstructuur oprichten?
Wil jij ook van de voordelen van een holdingstructuur genieten en wil je een holdingstructuur opzetten? Als je bij Ligo een holdingstructuur opricht krijg je een mooie korting op de oprichting van de eerste BV!
Bovendien krijg je de mogelijkheid om overleg te voeren met de notaris en staan de juristen van Ligo elke dag voor je klaar om te helpen. Start direct met het oprichten van een persoonlijke holding via Ligo.
Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen over de holdingstructuur? De Ligo juristen staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kan ons telefonisch bereiken op 020-3031043 of via info@ligo.nl. Bovendien zijn we elke dag van 09:00-23:00 bereikbaar via onze online chat, zelfs in het weekend.
Ook interessant:
Happy entrepreneuring!
- Wat is een holdingstructuur? - januari 14, 2024
- Nadelen BV - januari 8, 2024
- Stappenplan stichting oprichten - maart 6, 2023