Laatst geüpdatet op oktober 5, 2023

Wanneer stap je over van een eenmanszaak naar een BV? Elk jaar veranderen de fiscale regels voor zowel de eenmanszaak als de BV. Hierdoor verandert vanzelfsprekend ook het omslagpunt om van een eenmanszaak over te gaan tot een BV.

Uiteraard kunnen er ook andere redenen zijn om van een eenmanszaak of vennootschap onder firma over te stappen naar een BV, maar in deze blog wordt voornamelijk het omslagpunt met betrekking tot het fiscale voordeel behandeld.

De aftrekposten voor IB-ondernemers zijn de afgelopen jaren fors gedaald, dit zorgde voor een steeds kleiner wordend omslagpunt. Daarentegen heeft de gestegen belasting voor BV’s het omslagpunt tussen de BV en eenmanszaak in 2023 weer omhoog doen laten gaan. We vertellen je er graag meer over!

Ook interessant:

Verschil in fiscale voordelen bepaalt het omslagpunt tussen een eenmanszaak en BV

Startende ondernemers kiezen meestal een eenmanszaak als rechtsvorm, omdat deze het eenvoudigst is op te richten en dit in het merendeel van de situaties fiscaal ook aantrekkelijker is. Voor ondernemers met meer ervaring en hogere winsten kan een eenmanszaak juist risicovol zijn en fiscaal minder voordelig. Daarom kiezen zij er meestal voor om een BV op te richten.

De keuze voor een BV of eenmanszaak wordt meestal gebaseerd op de fiscale voordelen. Echter kan de beslissing ook genomen worden vanwege de aansprakelijkheid voor eventuele risico’s (op schulden) van de onderneming.

Tussen een eenmanszaak en BV zit een groot verschil qua fiscale voordelen en belastingtarieven. Hierdoor kan het in een bepaalde situatie juist wel of niet gunstig zijn om te kiezen voor een eenmanszaak of BV.

Het omslagpunt staat doorgaans in rechtstreeks verband met de hoogte van de toepasselijke belastingtarieven. Wanneer de verschillen groter worden, zal ook het omslagpunt hoger komen te liggen. Dit werkt ook de andere kant op. In het geval dat de verschillen kleiner worden, komt ook het omslagpunt lager te liggen.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Welke belastingen betaal je als eenmanszaak?

Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de winst die je hebt gemaakt met de onderneming. Om tot de belastbare winst te komen, kunnen echter nog enkele fiscale regelingen en aftrekposten toegepast worden die tot gevolg hebben dat de uiteindelijk belastbare winst lager uitvalt.

De meest bekende aftrekposten zijn de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Sommige aftrekposten bestaan uit een vast bedrag, terwijl andere aftrekposten zijn gekoppeld aan de winst en tegen een bepaald percentage in mindering gebracht mogen worden op de winst.

In de komende jaren worden de fiscale voordelen voor de eenmanszaak verder afgebouwd. Dit betekent dat het in 2023 fiscaal minder voordelig is voor eenmanszaken dan in voorgaande jaren.

Welke belastingen betaal je als BV?

Belastingen voor een BV zijn iets ingewikkelder opgebouwd dan bij een eenmanszaak. Zo heb je als (eigenaar van een) BV te maken met verschillende soorten belastingen:

  • Inkomstenbelasting: als directeur van de BV wordt je aangesteld als DGA (Directeur Groot Aandeelhouder). De BV moet de DGA verplicht een DGA-salaris uitbetalen waarover inkomstenbelasting in box 1 betaald moet worden. De hoogte van het DGA salaris hangt af van verschillende factoren.
  • Vennootschapsbelasting: een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst uit de BV. In 2023 betaal je tot een winst van € 200.000,- 19% belasting en voor alle winst boven de € 200.000,- betaal je 25,8% belasting.
  • Dividendbelasting: wil je als eigenaar van de BV de winst als dividend privé uitkeren? Dan dient de BV hier 15% dividendbelasting over te betalen en de ontvanger van het dividend dient hier nog eens inkomstenbelasting in box 2 over te betalen. In 2023 bedraagt de gezamenlijke heffing van dividendbelasting en de inkomstenbelasting over de dividenduitkering 26,9%.

Waar ligt het omslagpunt van eenmanszaak naar BV?

Zoals gezegd, wijzigt het omslagpunt tussen een eenmanszaak en BV jaarlijks doordat ook de belastingtarieven en de fiscale behandeling wijzigen. Kijkend naar de afgelopen jaren lag het omslagpunt altijd ergens tussen de € 100.000,- en € 150.000,- winst.

Sinds 2023 ligt het omslagpunt ongeveer op € 200.000,- winst per jaar. Als je dus minder winst maakt dan € 200.000,- is het vaak voordeliger om een eenmanszaak op te richten of te behouden.

Naarmate je meer winst maakt dan € 200.000,- kan het fiscaal gunstiger zijn om een BV op te richten. Heb je al een eenmanszaak en wil je deze omzetten naar een BV? Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor.

Een BV oprichten met gratis advies van de Ligo specialisten?

Meer dan 100.000+ ondernemers kozen voor de oplossing van Ligo

Eenmanszaak omzetten naar een BV

Ben je de eigenaar van een eenmanszaak, maar denk je dat het fiscaal voordeliger is om over te gaan in een BV? Dan zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Een eenmanszaak omzetten naar een BV kan op de volgende manieren:

  • Activa-passiva transactie: kies je voor een activa-passiva transactie, dan verkoop je alle bezittingen en schulden van de eenmanszaak aan de nieuwe BV. Dit is doorgaans de eenvoudigste en snelle optie.
  • Ruisende inbreng: bij een ruisende inbreng in een BV zet je de eenmanszaak met terugwerkende kracht om in een BV. De eenmanszaak verkoopt haar bezittingen aan de BV tegen marktwaarde. Dit betekent dat over de eventuele stille reserves in de eenmanszaak afgerekend dient te worden. De termijn bij een ruisende inbreng ligt op drie maanden.
  • Geruisloze inbreng: bij een geruisloze inbreng in een BV zet je de eenmanszaak ook met terugwerkende kracht om in een BV. Het verschil met de ruisende inbreng is dat dit kan binnen een termijn van 15 maanden in plaats van 3 maanden en dat de bezittingen hierbij overgaan van de eenmanszaak naar de BV tegen dezelfde boekwaardes. Dus hoeft er niet afgerekend te worden over de eventuele stille reserves in de eenmanszaak.

Hulp nodig bij het oprichten van een BV?

Heb je hulp nodig bij het oprichten van een BV? Of wil je gewoon snel en eenvoudig online een BV oprichten? Dan staan de juristen van Ligo klaar om je te helpen. Naast dat je bij Ligo eenvoudig en snel online een BV kunt oprichten, kunnen we je ook helpen bij het omzetten van een eenmanszaak naar een BV.

Aangezien elke situatie anders is, is het belangrijk dat de noodzakelijke stappen op de juiste manier gezet worden. Middels ons adviesgesprek kijken we samen met ons juridisch team naar welke vorm van omzetting het meest voordelig is voor jouw situatie. Daarbij komt het vraagstuk of het überhaupt wel gunstig is om over te gaan tot een BV ter sprake.

Wij zorgen voor een zorgeloze omzetting of nieuwe oprichting. Alleen bij Ligo profiteer je van 7 dagen per week advies van onze juridisch adviseurs. Liever direct aan de slag? Plan een gratis adviesgesprek met onze Ligo juristen.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)