Laatst geüpdatet op januari 16, 2024

Ga jij de uitdaging aan en ga jij je eigen onderneming oprichten? Maar twijfel je net als vele startende ondernemers nog tussen het oprichten van een eenmanszaak en een Besloten Vennootschap (BV) of wil je juist een eensmanzaak omzetten naar een BV?

Geen zorgen. Na het lezen van deze blog weet je welke rechtsvorm het beste bij jou past. Hieronder kun je lezen op welke gebieden deze rechtsvormen van elkaar verschillen. Zo kan jij snel van start en je volledig richten op het ondernemen.

Wat zijn een eenmanszaak en BV?

Schermafbeelding 2021-06-25 om 16.53.24

Wat is een eenmanszaak?

Bij de rechtsvorm eenmanszaak ben je eigenlijk ‘zelf’ het bedrijf. Er is namelijk geen onderscheid tussen je zakelijke en privé vermogen. Daarnaast ben je, zoals de naam al zegt, altijd enig eigenaar bij een eenmanszaak. Daarmee heb jij het eerste en laatste woord in je bedrijf.

Wat is een BV?

BV is de afkorting van besloten vennootschap. Deze rechtsvorm is ‘besloten’, omdat je de aandelen in een BV niet kan overdragen aan anderen zonder toestemming van de andere aandeelhouders.

Anders dan de eenmanszaak, is de BV een rechtspersoon. Hierdoor heeft de BV  zijn  eigen rechten en verplichtingen. Jouw privévermogen en dat van de BV staan dan ook los van elkaar.

Het minste risico: de eenmanszaak of BV?

Er zitten dus behoorlijke verschillen tussen de eenmanszaak of BV, maar bij welke rechtsvorm loop je het minste risico, we leggen het hier voor je uit:

Ben je privé aansprakelijk bij de eenmanszaak?

Bij de rechtsvorm eenmanszaak vormen je zakelijk en persoonlijke bezittingen één vermogen. Dit betekent dat je privé aansprakelijk bent voor de schulden die je maakt als eenmanszaak.

Jouw huis, auto en bankrekeningen: ze worden allemaal blootgesteld aan zakelijke schuldeisers. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Wees dan extra gewaarschuwd: ook het privévermogen van je partner loopt dan risico.

Ben je privé aansprakelijk bij de BV?

Met een BV ben je in principe als eigenaar niet privé aansprakelijk. Zakelijke schuldeisers kunnen met hun vordering alleen terecht bij de BV zelf. De reden hiervoor is dat de BV een rechtspersoon is met een eigen vermogen.

Jouw privévermogen is dus veilig. De enige uitzondering hierop is ‘onbehoorlijk bestuur’. Je moet het als bestuurder wel erg bont maken om op deze manier aansprakelijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan fraude.

Wie krijgt de leiding over mijn bedrijf?

In beide rechtsvormen is het leiderschap vaak ook verschillend, de beide rechtsvormen verschillen op de volgende manieren:

Wie heeft de leiding over de eenmanszaak?

Met een eenmanszaak hoef je bij het maken van besluiten met niemand rekening te houden: je bent helemaal zelf de baas.

Wie heeft de leiding over de BV?

Bij de BV is er een splitsing tussen het dagelijks bestuur en het eigendom van de onderneming. Het eigendom van de onderneming is namelijk in handen van de aandeelhouders.

De aandeelhouders houden het bestuur van de onderneming in de gaten en hebben een stem over de belangrijke beslissingen van het bedrijf.

Zo beslissen de aandeelhouders wat er met de winst gebeurt. Als starter van een BV ben je vaak zowel bestuurder als aandeelhouder. Richt je in je eentje een BV op of of krijg je een meerderheid van de aandelen? Dan kan jij net als bij de eenmanszaak geheel de touwtjes in handen houden.

De oprichting van een eenmanszaak en een BV

Het oprichten van een eenmanszaak of BV verschilt behoorlijk, de volgende punten leggen uit waarom:

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Het oprichten van een eenmanszaak is heel eenvoudig: om een eenmanszaak op te richten hoef je deze alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Er geldt geen minimum startkapitaal voor het opzetten van een eenmanszaak.

Hoe werkt een BV oprichting?

Bij de BV oprichting is altijd een notaris betrokken. Er is namelijk een notariële akte nodig voor het oprichten van je BV. Een notariële akte kan in de praktijk hoge kosten met zich meebrengen.

Bij Ligo hebben wij echter de processen efficiënter ingericht met behulp van slimme software, waardoor het starten van jouw bedrijf helemaal niet duur hoeft te zijn.

Onze notarissen kunnen je daardoor vanuit ons platform sneller, beter en tegen een betaalbare prijs helpen. Ook over het benodigde startkapitaal hoef je je geen zorgen te maken: deze bedraagt maar € 0.01.

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

De financiering van een eenmanszaak en een BV

Voor beide rechtsvormen kan de financiering behoorlijk afwijken, om meer inzicht te krijgen in de verschillen raden we je aan om de onderstaande punten door te nemen:

Hoe financier je een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak kan de financiering een uitdaging zijn. Banken stellen een hoop eisen voordat ze aan iemand persoonlijk geld uitlenen. Ook investeerders zullen niet snel met een eenmanszaak in zee gaan. Zij moeten  veel vertrouwen hebben in de persoon achter de eenmanszaak voordat ze er geld in te steken.

Hoe financier je een BV?

Een BV is erg aantrekkelijk voor investeerders. Zij krijgen aandelen in ruil voor hun investering in de onderneming. Zo krijgen ze recht op een deel van de winst, maar lopen ze zelf met hun eigen vermogen geen risico bij een eventueel faillissement.

Bovendien is een BV verplicht om jaarlijks een jaarrekening te deponeren bij de KvK. Hierdoor is voor iedereen makkelijk te zien hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Dit geeft potentiële investeerders nog meer vertrouwen om in jouw onderneming te investeren.

Fiscaal voordeliger: de eenmanszaak of BV?

Als beginnende ondernemer moet je belangrijke keuzes maken, waaronder de rechtsvorm van je bedrijf. Twee veelvoorkomende opties zijn de eenmanszaak en de BV. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van fiscaliteit en andere aspecten. De volgende punten zijn belangrijk:

Welke belasting moet je betalen bij de eenmanszaak?

Als eenmanszaak betaal je alleen inkomstenbelasting. Deze belasting kan oplopen tot een tarief van 49,50% (Box 1). Bij het betalen van inkomstenbelasting kan je in aanmerking komen voor bepaalde belastingvoordelen zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Hou er rekening mee dat gebruik kunnen maken van een aftrekpost niet vanzelfsprekend is. Ga dit dus zorgvuldig van tevoren na.

Welke belasting moet je betalen bij de BV?

Bij de BV heb je niet dezelfde de belastingvoordelen van de eenmanszaak. Toch ben je fiscaal gezien vaak voordeliger uit met een BV. De belasting die je als BV betaalt, de vennootschapsbelasting, is namelijk relatief laag. Zelfs het hoogste tarief bedraagt maar 25%.

Hierdoor ben je bij winsten boven de 80.000 euro beter af met een BV. Daarnaast keer je jezelf als directeur grootaandeelhouder een minimum DGA-salaris uit, waar je inkomstenbelasting over betaalt. Wil je meer weten over dit DGA-salaris? Lees dan hier verder.

Belastingenbveenmanszaak

Kiezen tussen een eenmanszaak en BV

De verschillen tussen de eenmanszaak en de BV zijn groot. Het is daarom belangrijk om een juiste rechtsvormkeuze te maken. Welke rechtsvorm beter bij jou past hangt eigenlijk vooral af van je toekomstplannen.

Verwacht je heel klein te blijven en weinig financieel risico te lopen? Dan is het oprichten van een eenmanszaak een voor de hand liggende keuze: geen notariskosten en aardig wat aftrekposten.

Maar wil je met jouw onderneming groeien, dan is het verstandig een BV op te richten: investeerders aantrekken en niet teveel belasting betalen over hoge winsten. En de belangrijkste reden waarom ondernemingen heel vaak voor het oprichten van een BV kiezen: hiermee voorkom je privé aansprakelijkheid en beperk je dus jouw persoonlijke risico.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Heb je nog vragen over de eenmanszaak of de BV?

Wil je meer weten over de verschillende rechtsvormen? Download dan onze gratis rechtsvormkeuze gids. Denk je na over een BV oprichten  of heb je andere vragen over de eenmanszaak of de BV? Neem vrijblijvend contact op om jouw juridische positie te bespreken. Wij staan elke dag klaar om je te helpen.

Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren. Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen!

David Eussen
Laatste berichten van David Eussen (alles zien)