Laatst geüpdatet op maart 22, 2024

Wist je dat de term ZZP regelmatig voor misverstanden zorgt? Veel mensen denken namelijk dat zzp een aparte rechtsvorm is. Of dat je als zzp’er per se een eenmanszaak moet hebben. Niets is minder waar. Een zzp’er kan namelijk zowel een ondernemer zijn met een eenmanszaak als met een BV.

De echte keuze waar jij als zzp’er dus voor komt te staan is: ga je voor ZZP of BV? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden voor ZZP, wat de verschillen zijn tussen de eenmanszaak en de BV en wat dit betekent voor jou.

Zo ontdek jij wat het beste bij je sterke business idee past en maak jij straks de juiste keuze.

Ook interessant:

  1. Verschillen tussen een eenmanszaak en BV
  2. Voordelen van een BV
  3. Freelance overeenkomst

zzp bv of eenmanszaak

Wat is een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak ben je ‘zelf’ het bedrijf. Jij bent in dat geval de enige eigenaar en hebt dus het eerste én laatste woord. Jouw eigen vermogen en dat van de eenmanszaak zijn bij deze rechtsvorm één.

Er is dus niet, zoals bij de BV, een scheiding tussen je zakelijke vermogen en je privé vermogen.

Wat is een BV?

BV is de afkorting van Besloten Vennootschap. Deze rechtsvorm is ‘besloten’, omdat je de aandelen in een BV niet kan verkopen aan anderen zonder toestemming van de andere aandeelhouders. Anders dan de eenmanszaak, is de BV wel een rechtspersoon.

Hierdoor heeft de BV zijn eigen rechten en verplichtingen. Dit betekent dat een BV zelf contracten kan aangaan of deals kan sluiten. Als gevolg hiervan heeft je BV haar eigen vermogen, oftewel een vermogen dat losstaat van dat van jou.

Wellicht kan het oprichten van een BV voordelen bieden voor jou als zzp’er.

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

Wat is een ZZP BV?

Je hebt een ZZP BV als je als zzp’er in dienst bent van je eigen bedrijf. Hoe dit werkt? De ZZP BV gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met een opdrachtgever. Waar de opdrachtgever eerst werk verschafte aan de zzp’er, doet hij dat nu aan de ZZP BV.

Enkele redenen waarom veel zzp’ers ervoor kiezen om een ZZP BV op te richten: het opsparen van winst in de ZZP BV, het niet hoeven te betalen van inkomstenbelasting hierover en het kunnen aftrekken van zakelijke kosten van de verschuldigde belasting, je kunt hier meer over lezen in de blog over de ZZP en BV constructie.

Wat zijn de verschillen: een overzicht

Nu je weet dat je als zzp’er zowel een een eenmanszaak of BV kan hebben, doet de hamvraag zich aan: welke kies je? Om deze vraag te kunnen beantwoorden zetten we voor jou de voornaamste verschillen op een rijtje.

ZZP vs BV
ZZP
BV
Enige eigenaar van het bedrijf
Ja
Nee
Heeft een gescheiden eigen vermogen/vermogen
Nee
Ja
Eigenaar persoonlijk aansprakelijk
Ja
Nee
Instelkosten
€‎ 0
€‎ 0,01
Verplicht jaarrekening te deponeren bij het KVK
Nee
Ja
Belastingtarief
Tot 49,50%
19% tot €‎200.000 25,8% daarna

Verschil 1: aansprakelijkheid

Ben je aansprakelijk bij een BV?

Nee, jij bent in principe niet zelf aansprakelijk bij een BV. Eén van de grootste voordelen van een BV is namelijk dat je een nieuwe rechtspersoon opricht met eigen rechten en verplichtingen.

Er wordt een denkbeeldige scheidslijn getrokken tussen jou en de BV. Kort gezegd houdt dit in dat in beginsel niet jij, maar alleen de BV zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden van de BV.

Het bovenstaande zorgt ervoor dat jij als ondernemer niet in privé geraakt kan worden als de BV maakt die ze vervolgens niet kan voldoen. Jouw auto en je huis zijn dan bijvoorbeeld veilig. Deze zekerheid is voor veel mensen een belangrijke reden om te kiezen voor een BV wanneer ze starten met ondernemen.

Ben je aansprakelijk met een eenmanszaak?

Ja, jij bent persoonlijk aansprakelijk als je een eenmanszaak hebt. Als zzp’er met een eenmanszaak zit het namelijk net even anders. Wanneer je ervoor kiest om als zzp’er met een eenmanszaak te beginnen, komt er geen nieuwe juridische entiteit tot stand.

Er is dus geen denkbeeldige scheidslijn tussen de onderneming en jou. Jij als ondernemer bent dan de onderneming.

Dit houdt in dat jij als ondernemer aansprakelijk gesteld kan worden voor schulden die door de eenmanszaak zijn gemaakt. Dit brengt risico’s met zich mee.

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar je niet onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. In zo’n geval kan ook je partner aansprakelijk worden gesteld voor gemaakte schulden.

Verschil 2: oprichting

Bij het maken van je keuze speelt de manier waarop je bedrijf wordt opgericht ook een rol. Denk bijvoorbeeld aan de kosten of de betrokkenheid van de notaris.

Hoe werkt een BV oprichting?

De oprichting van een BV is sinds enkele jaren geleden vele malen goedkoper is geworden. Waar eerst nog een startkapitaal van € 18.000,- vereist was, is dit tegenwoordig niet meer verplicht.

Je zou zelfs een symbolisch bedrag van € 0,01 kunnen inleggen bij oprichting van de BV als startkapitaal. Dit maakt het oprichten van een BV erg laagdrempelig en daardoor aantrekkelijk.

Hoe gaat de oprichting in zijn werk? Het oprichten van een BV gaat nog altijd via een notariële akte, maar dit kan grotendeels online gedaan worden. Bij Ligo kan je al binnen 3 dagen, eenvoudig en voordelig een BV oprichten! Dit doe je door binnen een paar minuten een online vragenlijst in te vullen.

Hoe werkt de oprichting van een eenmanszaak ?

Een eenmanszaak oprichten is nog net iets eenvoudiger dan de oprichting van een BV. Hiervoor dien je je namelijk alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Klinkt goed zou je denken?

Houd er wel rekening mee dat waar je een eenmanszaak gemakkelijk en snel opricht, dit in de toekomst nog wel eens tegen je kan werken. Zo loop je bij een eenmanszaak meer risico en is het vinden van investeerders in een eenmanszaak niet makkelijk.

Verschil 3: administratie

Op het moment dat jij nadenkt over de beste rechtsvorm voor je nieuwe onderneming, kijk je natuurlijk ook naar de administratie en hoeveel werk dit voor jou meebrengt.

Hoe ziet de BV administratie eruit?

Bij de BV dien je rekening te houden met iets hogere (administratieve) lasten en kosten. Een BV is namelijk wettelijk verplicht om één keer per jaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze jaarrekening zal vaak worden opgesteld door een accountant.

Daarnaast moet jij als ondernemer ook rekening houden met het uitkeren van het DGA-salaris. Dit houdt in dat er in principe tenminste € 56.000,- per jaar aan salaris uitgekeerd dient te worden aan de directeur grootaandeelhouder (DGA).

De hoogte van dit salaris kan voor veel beginnende ondernemers afschrikwekkend werken. Gelukkig is dit nergens voor nodig. Het DGA-salaris kan namelijk eenvoudig omzeild worden! Lees alles over wat een DGA is en de twee mogelijkheden om een BV op te richten zonder DGA salaris in ons laatste artikel.

Hoe ziet de administratie van een eenmanszaak eruit?

Bij een eenmanszaak zijn de administratie kosten over het algemeen wat lager dan die van een BV. Maar let op: de administratie lasten zijn vaak even hoog! Natuurlijk zijn er ook gevallen denkbaar waarin een eenmanszaak (administratieve) kosten maakt die in de buurt komen van die van een BV.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenmanszaak met meerdere vestigingen en bijbehorend personeel.

Verschil 4: belastingen

Eén van de grootste redenen om voor een bepaalde rechtsvorm te kiezen, is toch wel het besparen van geld. Of je voor een eenmanszaak of BV kiest, heeft namelijk gevolgen voor het soort en de hoeveelheid belasting die je betaalt.

Wat voor belastingen betaal ik bij de BV?

Met een BV betaal je vennootschapsbelasting (VPB). Tot en met een belastbaar bedrag van € 200.000,- bedraagt deze 19%. Daarboven is het 25,8%. Hoewel je bij een BV niet dezelfde belastingvoordelen hebt als bij een eenmanszaak, ben je toch bij hoge winsten voordeliger uit.

De belasting die je bij een BV betaalt, is namelijk relatief laag. Zoals je kan zien is het hoogste tarief maar 25,8%. Vanaf winsten van € 80.000,- per jaar is een BV dus fiscaal aantrekkelijker dan een eenmanszaak.

Wat voor belastingen betaal ik bij de eenmanszaak?

Als zzp’er met een eenmanszaak zit het net weer even anders. Als zzp’er met een eenmanszaak betaal je namelijk inkomstenbelasting. Deze soort belasting kan oplopen tot een tarief van maar liefst 49,50%!

Zoals eerdergenoemd kan je daarnaast als zzp’er met een eenmanszaak van verschillende gunstige fiscale regelingen gebruik maken. Let wel op: dit is niet vanzelfsprekend. Het kan zijn dat jij hiervoor niet in aanmerking komt.

Benieuwd naar hoeveel jij bespaart met een BV bij hoge winsten? Wij laten het je zien in het voorbeeld hieronder. Hiermee kun je voor jezelf bepalen of je verder gaat op basis van ZZP of BV en berekenen wat de voordelen voor jou zullen zijn.

zzp of bv berekenen

Van ZZP in een eenmanszaak naar BV, wanneer omzetten?

Heb je al een eenmanszaak en vraag jij je af of je deze moet omzetten naar een BV? Wat goed! Vaak is het moment daar op het moment dat jij je aansprakelijkheid wil afschermen, je onderneming zich op een risicovolle markt begeeft of als je mooie winsten van meer dan € 80.000,- verwacht.

Ben je helemaal overtuigd van de BV? Lees hier dan meer over de drie manieren om je eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Nog vragen over ZZP of BV?

Wil je meer weten over ZZP of weet je nog steeds niet helemaal zeker welke rechtsvorm het beste bij jou past? Download dan onze gratis rechtsvormkeuze gids. Hierin vind je een overzicht van alle voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen.

Heb je nog vragen over de oprichting van je BV of eenmanszaak? Of wil je graag meer informatie over het omzetten van je eenmanszaak naar een BV? Wij staan elke dag voor je klaar om je te helpen.

Je kan te allen tijde contact opnemen via 020-3031043. Daarnaast zijn we elke werkdag van 9u tot 22u bereikbaar via onze online chat. En ook in het weekend kun je ons tussen 10u en 18u via de online chat bereiken!

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)