Laatst geüpdatet op maart 22, 2024

Als ondernemer heb je vast al wel eens de term ‘DGA’ voorbij zien komen. Heb je een eigen onderneming? Dan ben je al snel een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Deze status heeft gevolgen voor je salaris, verzekeringen en pensioen.

Het is dus belangrijk om te weten wanneer jij als DGA wordt gezien. Welk deel van de aandelen moet je bijvoorbeeld houden om DGA te zijn? En wat kan je verwachten als je DGA bent? In dit artikel vind je de antwoorden op al deze vragen.

Ook interessant:

 1. DGA salaris, wat houdt het precies in?
 2. DGA salaris 2020

Wat is een DGA?

Een DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) is iemand die werkzaam is binnen een BV. Hij/zij heeft meestal een hoge functie en een groot deel van de aandelen in bezit. We onderscheiden hieronder drie verschillende definities van het DGA-schap.

Of je nou je DGA-salaris vaststelt, je verzekeringen afsluit of spaart voor je pensioen: elke instantie ziet de directeur-grootaandeelhouder weer anders.

Download de gratis DGA gids en zie essentiële punten niet over het hoofd.

De DGA volgens de Belastingdienst

Je wordt door de Belastingdienst als DGA gezien als je een bepaald pakket aandelen bezit en tegelijkertijd bestuurder bent in je BV. Hoe groot dit aandelen bezit zijn? Als je minimaal 5% van de aandelen bezit in je BV ben je DGA. Let wel op: heb je een holdingstructuur? In dat geval ben je alleen in de holding DGA.

De DGA volgens de verzekeraars

De verzekeraars gebruiken een andere definitie van de directeur-grootaandeelhouder. Verzekeraars onderscheiden de volgende categorieën DGA’s:

 1. Je hebt meer dan de helft van de stemrechten: Heb je (alleen of samen met je partner) meer dan de helft van de stemrechten in je besloten vennootschap? Dan heb je een meerderheidsbelang en kan je niet tegen je zin worden ontslagen. In dat geval word jij als DGA gezien.
 2. Je kunt niet ontslagen worden: Heb je minder dan de helft van de aandelen maar kan je niet zomaar ontslagen worden? Dan ben je een DGA. Stel dat je bijvoorbeeld 35% van de aandelen in je BV bezit. In je statuten is opgenomen dat je alleen ontslagen kan worden met minstens 71% van de stemmen in de algemene vergadering. Omdat jij op basis van je 35% van de stemrechten houdt, kan je niet ontslagen worden. Jij bent in dat geval DGA.
 3. Alle aandeelhouders hebben evenveel aandelen: hebben jij en je medeaandeelhouders in je BV allemaal (ongeveer) evenveel aandelen? Jullie hebben allemaal evenveel invloed in de algemene vergadering en worden daarom allemaal als DGA aangemerkt.
 4. Je bent bestuurder en je familie heeft minstens 66% van de aandelen: bezit je zelf geen aandelen maar ben je wel bestuurder in de besloten vennootschap? Dan kan je alsnog als DGA worden gezien op het moment dat je familie minstens tweederde belang in de BV heeft. Je hebt dan een zogeheten ‘familievennootschap’. Je kan hier eenvoudig vinden om welke familieleden het dan moet gaan.

De DGA in de ogen van de Pensioenwet

De Pensioenwet hanteert ook een eigen definitie van de DGA. Onder deze wet wordt je gezien als DGA wanneer je meer dan 10% van de aandelen in je besloten vennootschap bezit.

Wat zijn de gevolgen van het zijn van een DGA?

Ben je een DGA? Lees dan snel verder om erachter te komen wat dit betekent voor je salaris, verzekeringen en pensioen.

Hoe zit het met mijn salaris?

Jij bent als DGA in dienst van je BV. De BV zal je dus salaris betalen voor je werkzaamheden. Van de Belastingdienst mag je de hoogte van dit salaris niet zomaar zelf bepalen. In dat geval geldt voor jou de gebruikelijk loon regeling.

De gebruikelijk loon regeling houdt kort gezegd in dat je jezelf een minimum DGA salaris van € 56.000 dient te betalen. Waarom dit salaris van minimaal € 56.000? De Belastingdienst steekt zo een stokje voor het belastingvoordeel dat je kunt halen met dividenduitkering in plaats van salaris.

Dividend (winst uit je onderneming) wordt namelijk belast in box 2, terwijl salaris valt onder het hogere belastingtarief van box 1. Je moet in elk geval het hoogste bedrag van onderstaande bedragen kiezen:

 1. Het wettelijke minimum salaris DGA: € 56.000 (in 2023 was dit nog € 51.000);
 2. 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; of
 3. Het loon van de meest verdienende werknemer in jouw besloten vennootschap (BV).

Gelukkig is dit hoge salaris niet altijd verplicht. De Belastingdienst begrijpt dat je in sommige gevallen niet in staat bent om het DGA-salaris te betalen. Kom er achter in welke situaties jij verlaging aan mag vragen en hoe je dit eenvoudig doet in deze blog.

Val ik als DGA onder de werknemersverzekeringen?

De werknemersverzekeringswetten (WW, ZW en WIA) zeggen expliciet dat werknemers automatisch verzekerd zijn onder de werknemersverzekeringen. Maar DGA valt je helaas niet onder de normale werknemersverzekeringen.

Dit is gek, want je bent als DGA toch werknemer van je BV? Dat klopt, in ieder geval als je de Belastingdienst mag geloven. Deze verplicht je immers tot het uitbetalen van een minimum DGA-salaris.

De werknemersverzekeringwetten denken daar anders over: de relatie tussen de DGA en de besloten vennootschap wordt hierin namelijk niet als een dienstbetrekking gezien.

Welke verzekeringen moet ik als DGA afsluiten?

Hou er daarom rekening mee dat jij zelf je verzekeringen moet afsluiten. Doe dit zo snel mogelijk om te voorkomen dat je te grote risico’s loopt en tegen hoge kosten aanloopt op het moment dat het misgaat.

Denk aan een ongeval op de werkvloer of langdurige ziekte. Een arbeidsongeschiktheids- en aansprakelijkheidsverzekering zijn in dat geval essentieel.

Daarnaast moet jij als DGA je aansprakelijkheid als aandeelhouder en bestuurder niet uit het oog verliezen. Deze aansprakelijkheid kan je beperken door o.a. goed bestuur en het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Voorkom dus dat jij de dupe wordt van de twee petten die jij als DGA op hebt, door je zaakjes op dit vlak goed te regelen.

Meer weten over welke verzekeringen je precies moet afsluiten? We brengen je graag in contact met onze partner Harper.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Hoe spaar ik voor mijn pensioen?

Heb je meer dan 10% van de aandelen in een BV waarvan je ook bestuurder bent? Dan val je buiten de Pensioenwet. Dit betekent dat je zelf voor je oudedagsvoorziening moet zorgen.wanneer dga

Tot 2017 was het voor DGA’s nog mogelijk om hun pensioen in eigen beheer op te bouwen. Bij pensioen in eigen beheer bouwde jij als DGA je pensioen op bij je eigen BV. Hierbij bepaalde de DGA zelf hoeveel hij of zij spaarde en wanneer.

Veel DGA’s waren hierdoor niet consistent met sparen. Zij staken liever op korte termijn meer geld in hun BV en stelden het sparen voor pensioen nog even uit. Hierdoor liepen zij risico om niet genoeg gespaard te hebben voor hun oude dag.

Gelukkig kunnen DGA’s gebruik maken van één (of een combinatie) van de volgende opties:

 • sparen in privé;
 • beleggen;
 • pensioenverzekering; en/of
 • lijfrente.

Wil je sparren over hoe jij dit het beste kan regelen? Neem gerust contact op met onze juristen via 020-3031043. Wij verwijzen je graag naar een geschikte specialist.

Welke contracten heb ik als DGA nodig?

Als DGA moet je jouw relatie met je BV vastleggen. Dit doe je door onderstaande contracten af te sluiten.

Rekening-courant overeenkomst

Als DGA zal je vaak bedragen voorschieten voor je BV en andersom. Hierover wil je uiteraard geen belasting hoeven betalen. Dit kan je eenvoudig regelen.

In de rekening-courant overeenkomst leg je vast dat je geen rente hoeft te betalen over de bedragen die heen en weer gaan zolang het saldo van de rekening-courant onder een bepaald bedrag blijft.

Let op: heb je een holdingstructuur? Dan moet je twee rekening-courant overeenkomsten afsluiten. Eén tussen je BV en holding en één tussen je holding en jou als DGA.

Arbeidsovereenkomst DGA

Zoals gezegd, ben je als DGA eigenlijk bij jezelf in dienst, namelijk bij je BV. In je arbeidsovereenkomst DGA leg jij je rechten en plichten vast en noteer je de hoogte van je DGA-salaris.

Mocht de Belastingdienst ooit twijfelen over de hoogte van je salaris dan kan jij altijd je arbeidsovereenkomst overleggen.

Ook als het mis gaat in de BV komt deze overeenkomst van pas. Heb je geen arbeidsovereenkomst en gaat de BV failliet? Dan moet je als DGA al je loon terugbetalen aan de BV omdat het uitgekeerde loon dan wordt gezien als onverschuldigde betaling.

Download de gratis DGA gids

Hierin lees je alles wat je moet weten als ondernemer.

Ga nu van start met je BV

Heb je een goed business idee en wil je zo snel mogelijk aan de slag met het realiseren ervan? Bij Ligo begin je vandaag nog met de oprichting van jouw BV. Heb je hulp nodig bij het verlagen van het DGA-salaris? Ook dan kan je bij Ligo terecht. Neem contact op met onze juristen en vraag naar hulp bij het indienen van je verzoek tot verlaging. Onze specialist staat voor je klaar.

Vragen over de DGA?

Heb je vragen over jouw situatie en wil jij je van gratis advies laten voorzien? Wij staan elke dag klaar om je te helpen. Bel ons via 020-3031043 en we kijken er naar uit om met je mee te denken. Je kunt ons ook 7 dagen per week bereiken via onze online chat. Ook in het weekend en de avonden.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)