Laatst geüpdatet op augustus 3, 2023

Een BV met holdingstructuur heeft in principe altijd te maken met een zogeheten rekening-courant verhouding. Dankzij de rekening-courant overeenkomst tussen een holding en werkmaatschappij wordt het makkelijker om met de holding geld voor te schieten voor de BV en andersom.

Maar wat is rekening-courant nou precies en in welke situaties heb je een rekening-courant overeenkomst tussen BV’s nodig? In dit artikel gaan we dieper in op de rekening-courant tussen een BV en een holding.

Ook interessant:

Wat is een rekening-courant?

Een rekening-courant is een overeenkomst waarmee het eenvoudiger wordt om (kleine) bedragen tussen de BV en holding te verrekenen. De overeenkomst maakt het namelijk mogelijk om schulden automatisch van de BV richting de holding en andersom automatisch te verrekenen.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wat houdt een rekening-courant tussen een BV en holding precies in?

Een rekening-courant tussen een BV en holding houdt niets meer in dan een verhouding tussen BV’s die ze in staat stelt om onderling schulden en vorderingen te kunnen verrekenen. Het is in principe een relatie tussen de rekeningen van de BV en de holding.

Mocht de werk-BV een bedrag voor moeten schieten voor de holding of andersom, dan kan dit eenvoudig verrekend worden via een rekening-courant. Het gaat hierbij meestal om relatief kleine bedragen. Vaak is er ook een rekening-courant verhouding tussen de (holding) BV en de DGA.

Hoe werkt een rekening-courant tussen BV en holding precies?

De werkmaatschappij (werk-BV), die alle dagelijkse werkzaamheden verricht, beschikt doorgaans over een eigen bankrekening. Zodra je met de holding iets voorschiet voor de werkmaatschappij, betekent dat dus dat er een schuld ontstaat tussen de holding en de werkmaatschappij.

Een dergelijke verhouding kan ook ontstaan tussen de DGA en de (holding) BV. Zo kan het bijvoorbeeld  voorkomen dat je gaat tanken en erachter komt dat je jouw zakelijke pas bent vergeten. In dat geval kun je het bedrag met jouw privé rekening voorschieten.

Omdat het tanken een zakelijke kostenpost is die dus voor rekening van de BV dient te komen, ontstaat er vervolgens een rekening courant verhouding waarbij de DGA een vordering heeft op de BV. Dergelijke vorderingen en schulden worden doorgaans niet direct afgelost maar in de rekening courant opgenomen.

Wat is een rekening-courant overeenkomst?

Een rekening-courant overeenkomst is een overeenkomst tussen – bijvoorbeeld – twee BV’s (de holding BV en de werkmaatschappij BV) waarmee schriftelijk wordt vastgelegd dat geldvorderingen en geldschulden tussen de BV’s automatisch worden verrekend.

De rekening-courant overeenkomst wordt doorgaans opgesteld tussen een persoonlijke holding en een werkmaatschappij. Op deze manier wordt het eenvoudiger om met de rekening van de holding betalingen voor te schieten voor de werk-BV en andersom.

Wat staat er in een rekening-courant overeenkomst?

In een rekening-courant overeenkomst staan onder andere de volgende vier bepalingen:

  • Duur van de overeenkomst;
  • Hoogte van het eventuele rentepercentage;
  • Opeisbaarheid van vorderingen en schulden;
  • Maximumbedrag voor de rekening-courant verhouding.

Is een rekening-courant overeenkomst tussen BV’s verplicht?

Ja, een rekening-courant overeenkomst tussen BV’s is verplicht in geval van een BV met holdingstructuur. Het is immers van belang dat de bedragen die over en weer worden voorgeschoten niet kwalificeren als schenking of als (verkapte) dividenduitkering of kapitaalstorting.

Rekening-courant overeenkomst tussen de BV en DGA

Als je een holdingstructuur hebt opgezet, dan zal je een extra rekening-courant overeenkomst moeten opstellen. Deze rekening-courant overeenkomst wordt dan gesloten tussen de DGA en de persoonlijke holding. Bij Ligo kun je een rekening-courant overeenkomst op maat laten opstellen.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wat is het verschil tussen een rekening-courant en een lening?

Het verschil tussen een rekening-courant en een lening zit ‘m in de hoogte van de bedragen, looptijd en zakelijke rente. Bij een rekening-courant gaat het namelijk vaak om kleinere bedragen die voorgeschoten worden en in korte tijd worden verrekend.

Omdat het om kleinere bedragen gaat, betaal je doorgaans geen zakelijke rente over een rekening-courant tussen BV’s. Hier gelden echter wel enkele uitzonderingen op.

Betaal je rente over de rekening-courant positie?

Over de rekening-courant betaal je doorgaans geen zakelijke rente, mits de rekening-courant positie het gehele jaar nooit meer dan € 17.500,- heeft bedragen.

Is de grens van € 17.500,- in een jaar overschreden, dan dien je over het gehele bedrag zakelijke rente in rekening te brengen.

Wat is debet rekening-courant?

Debet rekening-courant houdt in dat je een negatieve rekening-courant verhouding hebt met de werkmaatschappij richting de holding of andersom. Een BV heeft een debet rekening-courant wanneer zij meer verschuldigd zijn dan zij tegoed hebben bij een andere BV.

Wanneer de rekening-courant negatief is (debet) wordt dit op de balans gepresenteerd als kort vreemd vermogen.

Rekening-courant overeenkomst laten opstellen bij Ligo

Wil je een op maat gemaakte rekening-courant overeenkomst op laten stellen? Laat deze dan opstellen via Ligo.

Met onze handige software kun je door middel van een simpele vragenlijst een rekening-courant overeenkomst op maat op laten stellen. Hierdoor ben je verzekerd van een juridisch document dat is afgestemd op jouw bedrijf.

Naast het opstellen van een rekening-courant overeenkomst tussen jouw persoonlijke holding en werkmaatschappij, dien je ook een overeenkomst op te stellen tussen jou als DGA en de persoonlijke holding. Ook hiervoor kun je terecht bij Ligo.

Mocht je tijdens het invullen van de vragenlijst tegen enkele problemen aan lopen, of niet precies wat je ergens in moet vullen? Stel je vraag gerust aan een van onze juristen via de live chat. 7 dagen per week staan we voor je klaar om je te helpen bij het opstellen van juridische documenten voor jouw bedrijf.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)