Laatst geüpdatet op juli 3, 2023

Niemand denkt er graag over na, maar voor iedereen is het belangrijk; een testament opstellen. Wellicht heb je er geen zin in vanwege wat je allemaal moet regelen of weet je niet precies waar je moet beginnen?

Zonder testament laat je de verdeling van jouw erfenis en nalatenschap volledig over aan de wet. Jij bepaalt in dat geval niet zelf wie van jouw erft. Iedereen wil hier zelf zeggenschap over kunnen hebben en dat doe je met een testament.

Heb je bijvoorbeeld net een kind gekregen en wil je de voogdij regelen? Wil je iemand onterven? Of wil je jouw onderneming goed nalaten, zodat deze kan worden voortgezet? Loop geen risico, want de wet houdt niet rekening met alle zaken. Bekijk hieronder verdere informatie over waarom je een testament nodig hebt.

Ook interessant:

  1. Voogdij: betekenis uitgelegd
  2. Voogdij kind regelen: hoe doe ik dat?
  3. Verzekerd van juridisch correcte documenten

Wat gebeurt er als je geen testament hebt?

Als je geen testament hebt, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wet. Een nalatenschap is het geheel aan bezittingen en schulden die een persoon nalaat. De verdeling volgens de wet houdt in dat in eerste instantie de partner, kinderen en hun afstammelingen als erfgenaam worden gezien.

Zijn die er niet? Dan worden als erfgenaam gezien de ouders, broers, zussen en hun afstammelingen. Zijn die er ook niet? Dan zullen de grootouders met hun (klein)-kinderen, ooms, tantes, neven en nichten als erfgenamen worden gezien.

Iedereen zal over de verdeling zo zijn eigen idee hebben. Zo heb je misschien een schilderij dat je wil nalaten aan je broer, omdat het van jullie ouders was. Of wil je jouw hond aan je beste vriend geven. Regel je dit niet in je testament, dan kan je het niet regelen zoals jij het voor ogen hebt.

Wat regel je in een testament?

Er zijn diverse zaken die je kan regelen in een testament. Hierbij geven we je enkele voorbeelden van wat jij zou kunnen regelen in jouw testament:

 • Je woont samen en wil dat jouw partner jouw erfgenaam wordt en niet jouw ouders;
 • Je wil de voogdij over jouw minderjarige kinderen regelen;
 • Je hebt een onderneming en wil regelen wat er gebeurt met de onderneming na overlijden (denk hierbij aan of er al een beoogde opvolger is, hoe de financiering van een koopsom wordt geregeld etc.);
 • Je wil niet meer erfbelasting betalen dan nodig is over de erfdelen van de kinderen;
 • Je wil een niet-gezinslid geld nalaten, hiervoor neem je een legaat op in het testament.

Naast een testament bestaat er ook nog een levenstestament. Is het een andere benaming of zijn er daadwerkelijk verschillen tussen een testament en levenstestament? Lees er alles over door op de link te klikken.

Wat is het voordeel van een testament?

Het voordeel van een testament is dat jij zelf zeggenschap hebt over de verdeling van jouw erfenis en nalatenschap. Zonder testament laat je de verdeling van jouw erfenis en nalatenschap volledig over aan de wet en heb je daar geen controle op.

De wet regelt sommige onderwerpen ook niet, onder andere niet wie er voor jouw kinderen gaat zorgen of dat jouw onderneming wordt voortgezet. Dit kan je wel middels een testament regelen.

Wat is het nadeel van een testament?

Het nadeel van een testament is dat je langs de notaris moet voor het ondertekenen en dat er kosten mee gepaard gaan. Gelukkig kan je het tegenwoordig grotendeels online regelen en er rustig over nadenken.

Daarnaast kun je online al een testament op laten stellen voor € 285,-, waar het voorheen vaak zo’n € 1.000,- bedroeg bij de notaris. Een aannemelijk verschil als je het ons vraagt.

Download de gratis Rechtsvorm Gids

Hierin lees je alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Heb jij al een bestaand testament?

Indien je al een testament hebt, is het verstandig om deze na verloop van tijd nog eens te laten controleren. Jouw situatie en je persoonlijke wensen kunnen veranderen.

Wellicht een echtscheiding? Een kind gekregen? Een goed doel dat je ook wil laten erven? Of iemand die je wil onterven? Bovendien kan ook de wet wijzigen, waardoor een aanpassing nodig is.

Goedkoper een testament opstellen?

Het testament wordt opgemaakt door de notaris met een notariële akte. Voor sommige mensen kan het een drempel zijn om een notariële akte af te sluiten. Dat kan een drempel zijn omdat ze bij een notaris langs moeten.

Zo kan hierbij gedacht worden aan hoge kosten en een langzaam en complex proces. Bij Ligo doen we dit anders. Ligo heeft als missie om hoge kwaliteit juridische diensten voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken.

Bij Ligo kan je binnen enkele minuten heel eenvoudig je testament opstellen voor een betaalbare prijs. Alle notariskosten zijn daarbij inbegrepen en de juristen van Ligo begeleiden je bij alle stappen.

Advies over jouw testament?

Een testament op laten stellen is een belangrijk stap. We begrijpen dat je wellicht wat vragen hebt over jouw testament. Wil je weten wat in jouw situatie de beste optie is? Hoe jij het goed voor jouw kinderen kan regelen? Hoe je zorgt dat jouw partner wel erfgenaam wordt zonder dat jullie getrouwd zijn? Hoe je zaken voor jouw onderneming goed regelt?

Het Legal Care team staat voor je klaar om je hierover kosteloos te adviseren. We zijn 7 dagen per week bereikbaar om jou te begeleiden en te helpen. Je kan ons zowel bereiken via de online chat, via 020-3031043 of via support@ligo.nl. Via de online chat zijn we ook in het weekend beschikbaar van 9:00 tot 23:00 uur.

Wat zijn de kosten voor een testament?

Normaal gesproken liggen de kosten voor het op laten stellen van een testament boven de € 500,- als je bij een notaris langs gaat. Er zijn echter betaalbaardere opties.

Zo kun je online bij Ligo al een testament op laten stellen voor € 285,- en krijg je  begeleiding en advies van juristen bij het hele proces. Alle notariskosten zijn erbij inbegrepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Mocht je voor zowel jezelf als voor je partner twee gelijke testamenten willen opstellen, dan betaal je slechts € 419,- en bespaar je honderden euro’s. Hoe het werkt? Je beantwoordt een aantal vragen in een online vragenlijst.

Heb je in de tussentijd een vraag? Dan kun je 7 dagen per week tot 23:00 uur al je vragen stellen bij ons Legal Care team. Na het invullen van de vragenlijst staat jouw concept testament direct voor je klaar in je dashboard waar je het document rustig kunt doornemen.

De notaris zal vervolgens telefonisch contact met je opnemen om een afspraak te maken, zodat je je daar kan identificeren en het testament kan ondertekenen.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)