Laatst geüpdatet op juli 28, 2023

Als ZZP’er wil je uiteraard zorgeloos kunnen ondernemen. Je wil zoveel mogelijk klussen aannemen en je eigen koers bepalen. Maar indien je toch meer zekerheid wenst wat betreft de continuïteit van jouw onderneming, kan de ZZP BV constructie wellicht uitkomst bieden.

Er zullen verschillende overwegingen gemaakt moeten worden voor het maken van de keuze om te werken als ZZP’er of onder naam van een BV. We gaan je daarom meer vertellen over wat de ZZP BV precies is en hoe het jou als ZZP’er meer zekerheid kan bieden.

Wat is een ZZP BV?

Een ZZP BV, ook wel bekend als een BV-structuur voor zelfstandige ondernemers, is een juridische en financiële constructie die ZZP’ers de mogelijkheid biedt om hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren onder naam van een besloten vennootschap (BV).

Normaal gesproken werken zelfstandige ondernemers als ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) vanuit een eenmanszaak, waarbij ze hun diensten rechtstreeks aanbieden aan opdrachtgevers. Met een BV kunnen zzp’ers hun diensten verrichten met tussenkomst van een BV. Lees meer over de verschillen tussen een eenmanszaak en een BV door op de link te klikken.

Waar komt de ZZP BV constructie vandaan?

Meestal kiest een ZZP’er voor een BV vanwege de belastingvoordelen die behaald kunnen worden boven een bepaalde winst per jaar. Een ander voordeel is dat de BV in tegenstelling tot de eenmanszaak een afzonderlijke juridische entiteit is waarbij de BV in beginsel aansprakelijk is en niet de achterliggende aandeelhouder (de ZZP’er).

De ZZP BV constructie heeft na de invoering van de wet DBA steeds meer aandacht gekregen. Er ontstond namelijk nogal veel onduidelijkheid over samenwerkingen met ZZP’ers.

Het gevolg hiervan was dat veel bedrijven alleen nog maar ZZP’ers inhuurden met een BV. Een kleine groep ZZP’ers besloot daarom hun eenmanszaak om te zetten naar een BV voor het verrichten van hun werkzaamheden.

De vraag of er sprake is van schijnzelfstandigheid is echter afhankelijk van meer feitelijke omstandigheden dan alleen de juridische vorm waarin de ZZP’er werkzaam is.

Tegenwoordig wordt de wet DBA niet volledig gehandhaafd door de Belastingdienst. Alleen in gevallen waarin er sprake is van kwaadwillendheid treedt de Belastingdienst op.

ZZP BV oprichten als payrollonderneming

Om een ZZP BV op te richten dien je in de statuten van de BV duidelijk te vermelden dat de BV een payrollonderneming is. Het principe van een payrollonderneming is dat het werkgeverschap uit handen wordt gegeven en de mensen die in dienst zijn van de BV verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden.

De BV maakt afspraken en overeenkomsten met andere bedrijven (opdrachtgevers). Vervolgens zijn de mensen die in dienst zijn van de payrollonderneming verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze opdrachten. Zij worden betaald vanuit de BV en de BV stuurt een factuur naar de opdrachtgevers.

Hoe ziet de ZZP BV er in de praktijk uit?

Zoals gezegd is de ZZP BV een complexe constructie. Het eerste wat je moet doen om een ZZP BV op te richten, is het oprichten van een BV. In de statuten van de BV vermeld je dat de BV een payrollonderneming is.

Vervolgens zet je jezelf op de loonlijst van de BV. In principe ga je dus in dienst van je eigen BV, waarbij de BV overeenkomsten sluit met opdrachtgevers en jij als werknemer werkzaamheden uitvoert.

Zodra een opdracht is voldaan, stuurt de BV een factuur naar de opdrachtgever. Jijzelf krijgt loon betaald, aangezien je onder contract werkt van jouw eigen BV. Hierdoor is er geen arbeidsrelatie van welke vorm dan ook tussen jou en de opdrachtgever.

Een BV oprichten met gratis advies van de Ligo specialisten?

Meer dan 100.000+ ondernemers kozen voor de oplossing van Ligo

Individuele goedkeuring met de Belastingdienst

Naast dat je zeker wil zijn dat jouw ZZP BV constructie juridisch en fiscaal correct in elkaar steekt, zijn opdrachtgevers ook op zoek naar zekerheid. Deze zekerheid kun je krijgen door een individuele goedkeuring met de Belastingdienst te regelen.

Met een individuele verklaring van de Belastingdienst wordt er verklaard dat er een arbeidsrelatie tussen de ZZP BV en de werknemer/bestuurder van de ZZP BV bestaat. Anders gezegd ontstaat er een arbeidsrelatie tussen de persoon die zichzelf op de loonlijst zet en de payrollonderneming.

Maar hoe biedt dit dan zekerheid voor opdrachtgevers? Aangezien er al een arbeidsrelatie bestaat tussen de bestuurder/werknemer en de ZZP BV, kan er geen arbeidsrelatie meer bestaan tussen die persoon en een ander bedrijf.

Hiermee voorkomen opdrachtgevers dat hun relatie met een ZZP’er wordt aangemerkt als schijnzelfstandigheid. Een opdrachtgever loopt dan risico om over de gehele periode van samenwerking alsnog loonheffing te moeten betalen.

Aandachtspunten bij het oprichten van een ZZP BV

Ben je van plan om een ZZP BV constructie op te richten, zodat jij jouw werkzaamheden onder naam van een payrollonderneming kunt uitvoeren? Dan zijn er een aantal zaken om extra aandacht te besteden.

Zo is het essentieel dat je rekening houdt met de belastingplicht van een BV. Als eenmanszaak ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting in box 1. Wanneer je een BV opricht verandert dit naar vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting in box 1 (voor het ontvangen loon uit de BV), en box 2 voor eventuele dividenduitkeringen uit de BV.

Daarnaast dien je voor het oprichten van een BV diverse juridische documenten en aktes op te stellen. Denk bijvoorbeeld aan de oprichtingsakte en het opstellen van de statuten van de BV. Hierin moet duidelijk naar voren komen dat de BV een payrollonderneming betreft.

Ook moet je bepaalde zaken omtrent besluitvorming en zeggenschap regelen om problemen op een later moment te voorkomen. Wil je alles te weten komen over het oprichten van een ZZP BV? Neem dan contact op met de juristen van Ligo.

Het oprichten van een ZZP BV constructie start bij Ligo

Ben jij van plan om een ZZP BV constructie op te richten? Start direct goed en regel zo veel mogelijk zaken via Ligo. Bij ons kun je al een BV oprichten binnen 5 werkdagen, geheel online en tegen een betaalbare prijs.

Daarbij zorgen wij voor de juiste juridische documenten die op maat opgesteld worden door onze advocaten en juristen. Door middel van een simpele vragenlijst kunnen wij binnen no time aan de slag met het oprichten van jouw BV.

Heb je nog vragen of eventueel behoeften aan een adviserend gesprek? Neem dan vooral even contact op met onze Ligo juristen. Wij zijn te bereiken via telefoon, live chat en uiteraard ook via e-mail. Wacht niet langer en start vandaag nog met het oprichten van jouw eigen BV.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)