Freelance overeenkomst

€39

1
Kies contract
2
Beantwooord vragen
3
Download contract

Bekijk hier hoe het werkt!

k

Waarom heb je een freelance overeenkomst nodig?

Per 1 mei 2016 is de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) afgeschaft en heeft deze plaats gemaakt voor overeenkomsten die gesloten dienen te worden tussen de freelancer en opdrachtgever. Deze freelance overeenkomst is conform de nieuwe regels van de Belastingdienst. Voor de Belastingdienst dien je een overeenkomst te gebruiken, waarbij je schriftelijk vast legt dat de freelancer zelfstandig is en niet in dienst treedt bij de opdrachtgever. Doe je dit niet, dan kan de opdrachtgever geconfronteerd worden met het betalen van loonheffingen. De Belastingdienst kan de relatie tussen freelancer en opdrachtgever dan namelijk aanmerken als een arbeidsrelatie. Maar let op: niet alleen op papier, maar ook uit de praktijk moet blijken dat de freelancer zelfstandig is. Het is dan ook belangrijk de afspraken, zoals opgenomen in deze overeenkomst, na te leven.

Deze freelance overeenkomst is in het Nederlands. Bekijk hier de freelance overeenkomst Engels.

Wat regelt een freelance overeenkomst?

Deze freelance overeenkomst bevat bepalingen zoals:

 • omschrijving opdracht
 • duur van de opdracht
 • wijze van uitvoering van de werkzaamheden door freelancer
 • hoogte van de vergoeding
 • vervanging
 • intellectuele eigendomsrechten

Is deze freelance overeenkomst wel op maat?

Bij Ligo kun je alle contracten op maat maken, zodat deze zijn afgestemd op jouw bedrijf. Om het freelance contract te maken, doorloop je heel eenvoudig een online vragenlijst. Op basis van de antwoorden die je invult, genereert onze software voor jou een op maat gemaakt freelance contract welke je direct in Word en PDF kan downloaden. Zo heb je al binnen een paar minuten een freelance contract. Daarnaast ben je bij Ligo altijd verzekerd van juridisch correcte documenten die je ook nog eens online kunt ondertekenen.

Hulp bij beantwoording van de vragen?

Zodra je op “Maak je contract” klikt, doorloop je de online vragenlijst van de freelance overeenkomst. Loop je ergens tegen aan, of weet je niet wat je moet invullen? Stel je vraag in de Ligo chat (rechtsonder in je scherm) en krijg direct antwoord van onze Ligo juristen.

Aanvullend advies bij deze freelance overeenkomst?

Heb je een vraag over deze freelance overeenkomst? Stel onbeperkt vragen aan onze topadvocaten en krijg gratis telefonisch advies over de freelance overeenkomst als Ligo-member. Op elk rechtsgebied hebben wij specialisten die jou altijd kunnen helpen. Je kunt bij de freelance overeenkomst bijvoorbeeld vragen stellen over het volgende:

 • Kan ik een geheimhoudingsverklaring opleggen aan de zzp'er/freelancer?
 • Ben ik aansprakelijk voor handelingen van de zzp'er/freelancer tijdens de werkzaamheden?
 • Waar moet ik op letten om te voorkomen dat de Belastingdienst de relatie niet zal aanmerken als arbeidsrelatie?
 • Wat voor boetes of naheffingen kan de Belastingdienst opleggen als zij het aanmerken als een arbeidsrelatie?
 • Zijn er nog meer risico's verbonden aan het werken met zzp'ers/freelancers?

Freelance overeenkomst laten nakijken?

Wil je jouw freelance overeenkomst laten nakijken? Dit kan snel en makkelijk via je Ligo dashboard. Als member kun je gratis offertes opvragen bij onze specialisten. Je uploadt het contract en binnen 1 werkdag na aanvraag ontvang je verschillende offertes van onze juristen, advocaten en fiscalisten. Onze specialisten werken alleen met vaste prijzen, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Geen uren zoeken naar de juiste advocaat. Vergelijk prijs, ervaring en expertise en kies de beste.

Gerelateerde documenten

Indien de freelance overeenkomst niet het document is dat je zoekt, heb je wellicht één van de volgende overeenkomsten nodig:
* Freelance overeenkomst Engels
* Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
* Detacheringsovereenkomst
* Oproepcontract min max
* Oproepcontract nul uren

Voordelen op een rijtje

 • Gratis 10 min advies gesprek jurist
 • Documenten in NL en ENG
 • Opgesteld door advocaten
 • Kwaliteitsgarantie
 • Online ondertekenen
 • Binnen enkele min document op maat
Onze advocaten staan voor je klaar!

Robin Steensma

MKS Advocaten

Altijd verzekerd van up-to-date contracten die zijn opgesteld door advocaten. Heb je een vraag over een document? Op elk gebied geven onze advocaten onbeperkt telefonisch advies.

Jelle 5

PERFECT!

Beoordeling:

Ik zou jullie inderdaad aan iedereen aanbevelen. Ik was echt verbaasd over de snelle service in de live chat en hoe goed zij mij hielp. Er zijn weinig bedrijven die dit zo snel, goed en persoonlijk doen als jullie. Echt top.

Onze Ligo specialisten staan voor je klaar

Heb je een vraag over je een contract? Stel onbeperkt juridische vragen aan onze aangesloten advocaten voor telefonisch advies als member. Op dagelijkse basis heb jij specialistische advocaten tot je beschikking op elk gebied. Zonder extra kosten!

Ligo is je partner in legal. Bij ons kun je terecht voor al jouw juridische zaken en vragen. Naast het eenvoudig op maat maken en downloaden van je contract, heb je de volgende voordelen:

Gratis begeleiding juristen

Onze juristen zijn van 9:00u tot en met 23:00u beschikbaar om jou te helpen met je contract. Je kan met ons bellen, emailen en met ons chatten. Ook in de avonden en in het weekend.

Contracten op maat

Regel binnen een paar minuten al je contracten op maat voor je onderneming. Als Ligo member kun je onbeperkt gebruik maken van de meer dan 100 contracten in Nederlands en Engels.

Altijd juridisch correct

Onze juridische documenten zijn opgesteld door advocaten. Je hoeft je geen zorgen te maken of het contract wel correct en in overeenstemming is met geldend recht.

Legal workflows

Weten welke stappen je moet nemen als je een werknemer aanneemt, bedrijf opricht of samenwerking aangaat? De workflow is jouw persoonlijke legal assistant die je precies vertelt wat je moet doen.