Laatst geüpdatet op november 23, 2023

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over eHerkenning: wat het is, hoe het werkt, waar je het kunt aanvragen, welke voordelen het heeft en welke niveaus er zijn. Ontdek hoe eHerkenning kan bijdragen in het veilig regelen van online zaken voor jouw onderneming.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een soort digitaal paspoort voor ondernemers. Het is een systeem waarmee je jezelf online kunt legitimeren en machtigen bij meer dan 500 organisaties, zoals de Belastingdienst, de KVK, het UWV, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en diverse gemeenten.

Met eHerkenning kun je bijvoorbeeld belastingaangifte doen, subsidies aanvragen, vergunningen regelen of personeelszaken afhandelen.

eHerkenning werkt volgens het principe van één keer inloggen, meerdere keren gebruiken. Dat betekent dat je met één gebruikersnaam en wachtwoord (of een ander middel, zoals een app of een sms-code) toegang hebt tot alle online diensten waarvoor je gemachtigd bent.

Je hoeft dus niet meer voor elke organisatie een aparte inlogcode te onthouden of aan te vragen. Bovendien kun je met eHerkenning ook anderen machtigen om namens jou zaken te doen, bijvoorbeeld een boekhouder of medewerker.

Heb ik eHerkenning nodig?

Als je een eenmanszaak hebt, kun je voor de meeste zaken bij de Belastingdienst inloggen met DigiD. In dat geval heb je dus niet per se eHerkenning nodig, maar kan het wel handig zijn als je ook andere online diensten wil gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals het aanvragen van subsidies of het regelen van vergunningen. Met eHerkenning heb je één inlogmiddel waarmee je toegang krijgt tot alle online (overheids)diensten waarvoor je gemachtigd bent.

Heb je een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak, zoals een BV of een VOF, dan heb je wel eHerkenning nodig om in te loggen bij de Belastingdienst en andere organisaties. Dit is sinds 2020 verplicht gesteld om de betrouwbaarheid en veiligheid bij het uitwisselen van persoonsgegevens te waarborgen.

Voor wie is eHerkenning bedoeld?

eHerkenning is bedoeld voor ondernemers die online zaken willen doen met de overheid en andere organisaties om bepaalde zaken voor hun bedrijf te kunnen regelen. Het is bedoeld voor de volgende doelgroepen:

  • Organisaties
  • Bedrijven
  • Eenmanszaken
  • Intermediairs

Om eHerkenning te kunnen gebruiken, moet je ingeschreven zijn bij de KVK en een eHerkenningsmiddel aanvragen bij een erkende leverancier.

Bekijk deze interessante gidsen en blogs:

Hoe werkt eHerkenning?

Voordat je gebruik gaat maken van eHerkenning is het handig om te weten hoe het precies werkt. Daarom nemen we je graag mee in het proces. Het proces van eHerkenning werkt als volgt:

  1. Kies een erkende leverancier van eHerkenning. Er zijn op dit moment zes leveranciers die eHerkenning aanbieden: Digidentity, KPN, QuoVadis, Reconi, We-ID en Z login. Vergelijk de verschillende leveranciers op prijs, service en klanttevredenheid om te bepalen welke aanbieder je kiest.
  2. Vraag een eHerkenningsmiddel aan bij de gekozen leverancier. Dit is een combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord, eventueel aangevuld met een extra beveiligingsmiddel, zoals een app of een sms-code.
  3. Kies het niveau van het eHerkenningsmiddel, afhankelijk van de online diensten die je wilt gebruiken. Er zijn vier niveaus: EH2, EH2+, EH3 en EH4. Hoe hoger het niveau, hoe meer zekerheid er is over jouw identiteit en hoe meer vertrouwelijke gegevens je kunt uitwisselen.
  4. Activeer het eHerkenningsmiddel bij de leverancier. Dit doe je door jouw identiteit te laten controleren. Dit kan bijvoorbeeld via een online videoverbinding, een bezoek aan een servicepunt of het opsturen van een kopie van jouw identiteitsbewijs. De manier van activeren hangt af van het niveau van het gekozen eHerkenningsmiddel.
  5. Machtig de organisaties waar je online zaken mee wilt doen. Dit doe je door in te loggen op de website van de gekozen eHerkenning leverancier en aan te geven welke organisaties je toegang wil geven tot jouw gegevens en welke diensten je wil gebruiken. Het is ook mogelijk om anderen te machtigen om namens jou in te loggen.
  6. Log in met het eHerkenningsmiddel bij de gewenste organisatie. Dit doe je door op de website van de organisatie te klikken op de knop ‘Inloggen met eHerkenning’. Vervolgens kies je jouw leverancier en vul je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Afhankelijk van het niveau van het eHerkenningsmiddel kan er ook om een extra beveiligingsmiddel worden gevraagd, zoals een app of een sms-code. Na het inloggen kun je de online dienst gebruiken waarvoor je gemachtigd bent.

Waarom kiezen voor eHerkenning?

eHerkenning heeft verschillende voordelen voor ondernemers. Zo zorgt het voor extra beveiliging met betrekking tot gevoelige gegevens, maar ook voor efficiëntie binnen de organisatie. Zo is eHerkenning:

  • Veilig en betrouwbaar: eHerkenning voldoet aan hoge eisen op het gebied van privacy, beveiliging en betrouwbaarheid. Gegevens worden versleuteld verstuurd en alleen gedeeld met de organisaties die je toestemming geeft. Bovendien heb je altijd inzicht in wie er namens jou heeft ingelogd en welke gegevens er zijn uitgewisseld.
  • Efficiënt en gebruiksvriendelijk: met eHerkenning bespaar je tijd en moeite, omdat je met één inlogmiddel toegang hebt tot alle online diensten waarvoor je gemachtigd bent. Je hoeft niet meer voor elke organisatie een aparte inlogcode te onthouden of aan te vragen. Bovendien kun je met eHerkenning ook anderen machtigen om zaken te regelen namens jou.
  • Toekomstbestendig en innovatief: eHerkenning wordt steeds meer gebruikt door overheidsinstanties en andere organisaties die online diensten aanbieden aan ondernemers. Het aantal organisaties en diensten dat aangesloten is bij eHerkenning groeit voortdurend. Ook wordt eHerkenning steeds verder ontwikkeld om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van ondernemers en organisaties.

Welke veiligheidsniveaus zijn er?

Er zijn vier niveaus van eHerkenning: EH2, EH2+, EH3 en EH4. Hoe hoger het niveau, hoe meer zekerheid er is over jouw identiteit en hoe meer vertrouwelijke gegevens je kunt uitwisselen. Hieronder zie je wat de kenmerken zijn van elk niveau van eHerkenning:

Niveau
Beveiligingsmiddel
Identiteitscontrole
Voorbeelden van diensten
EH2
Gebruikersnaam en wachtwoord
Kopie van identiteitsbewijs
– Doen van belastingaangifte bij de Belastingdienst

– Aanvragen van subsidies bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

– Regelen van vergunningen bij diverse gemeenten

EH2+
Gebruikersnaam, wachtwoord en sms-code of app
Kopie van identiteitsbewijs
– Doen van loonaangifte bij de Belastingdienst

– Aanvragen van NOW-regeling bij het UWV

– Regelen van zorgtoeslag bij de Belastingdienst

EH3
Gebruikersnaam, wachtwoord en sms-code of app
Online videoverbinding of bezoek aan een servicepunt
– Doen van btw-aangifte bij de Belastingdienst

– Aanvragen van WBSO-regeling bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

– Regelen van omgevingsvergunning bij het Omgevingsloket Online

EH4
Persoonlijke smartcard of USB-token
Online videoverbinding of bezoek aan een servicepunt
– Doen van aangifte vennootschapsbelasting bij de Belastingdienst

– Aanvragen van Europese subsidies bij de Europese Commissie

– Regelen van elektronische handtekening bij de Rijksoverheid

Veiligheidsniveau EH1 is sinds 1 juli 2021 afgeschaft om ervoor te zorgen dat mensen online veilig zaken kunnen blijven doen en hun privégegevens op een betrouwbare manier kunnen delen.

De ‘Governance van eHerkenning’ heeft dit besluit in december 2020 genomen in nauwe samenwerking met de belangrijkste betrokken partijen. Dit om ervoor te zorgen dat de veiligheidseisen voor het uitwisselen van privacygevoelige gegevens beter passen bij de eisen van deze tijd.

Belastingdienst EH3

Belastingdienst EH3 is een speciaal type eHerkenningsmiddel dat je kunt gebruiken om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dit is het online portaal waar je als ondernemer jouw belastingzaken kunt regelen, zoals de btw-aangifte, de loonaangifte en de aangifte vennootschapsbelasting.

Belastingdienst EH3 is goedkoper dan een regulier EH3-middel, omdat het alleen toegang geeft tot de diensten van de Belastingdienst. Zo betaal je maximaal € 25,- per jaar en kun je zelfs een vergoeding van € 24,20 per jaar ontvangen. Deze vergoeding kun je aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hoe kan ik eHerkenning aanvragen?

Het aanvragen van eHerkenning is een eenvoudig proces dat online kan worden geregeld. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende erkende leveranciers. Vervolgens lever je de benodigde documentatie aan en volg je de instructies van de leverancier om eHerkenning te activeren.

Gebruik onderstaand stappenplan voor het aanvragen van eHerkenning en ontdek hoe je eHerkenning voor jouw onderneming kunt aanvragen:

Stap 1: Niveau bepalen

Bepaal welk niveau van eHerkenning je nodig hebt. Dit hangt af van de online diensten die je wilt gebruiken. Je kunt op de website van eHerkenning een overzicht vinden van alle organisaties en diensten die aangesloten zijn bij eHerkenning en welk niveau zij vereisen. Ook kun je contact opnemen met de organisatie waar je online zaken mee wilt doen om te vragen welk niveau zij hanteren.

Stap 2: Selecteer een erkende leverancier

Kies een erkende leverancier van eHerkenning. Er zijn op dit moment zes leveranciers die eHerkenning aanbieden, namelijk:

  • Digidentity
  • KPN
  • QuoVadis
  • Reconi
  • We-ID
  • Z login

Vergelijk de verschillende aanbieders op service, prijs en klanttevredenheid om te bepalen welke aanbieder het beste past bij jouw situatie.

Stap 3: Aanvraagformulier invullen

Vul het online aanvraagformulier in bij de gekozen leverancier. Hierbij moet je jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsgegevens en KVK-nummer invullen. Ook moet je aangeven welke organisaties je wilt machtigen en welke diensten je wilt gebruiken.

Stap 4: Identiteitscontrole

Na het invullen van het aanvraagformulier zal je identiteit gecontroleerd moeten worden. Dit kan je doen door jouw identiteitsbewijs te laten zien via een online videoverbinding, een bezoek aan een servicepunt of het opsturen van een kopie van jouw identiteitsbewijs. De manier van identiteitscontrole hangt af van het niveau van het eHerkenningsmiddel.

Stap 5: eHerkenningsmiddel ontvangen

Zodra jouw identiteit is gecontroleerd en geverifieerd, ontvang je het eHerkenningsmiddel. Dit is een combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord, eventueel aangevuld met een extra beveiligingsmiddel, zoals een app of een sms-code. Je ontvangt jouw eHerkenningsmiddel per e-mail, per post of via een app, afhankelijk van het gekozen niveau en de leverancier.

Stap 6: eHerkenning activeren

De laatste stap is het activeren van het eHerkenningsmiddel. Dit doe je door in te loggen op de website of de app van de leverancier, waar je het eHerkenningsmiddel kan activeren. Vervolgens kun je direct gebruikmaken van alle online diensten waarvoor je gemachtigd bent.

Wat kost eHerkenning?

De kosten van eHerkenning hangen af van het niveau, de leverancier en de duur van het eHerkenningsmiddel dat je kiest. Met vier veiligheidsniveaus en 6 verschillende aanbieders kunnen de prijzen per niveau en aanbieder nogal verschillen.

Hierbij heb je soms de keuze om te kiezen voor een eenmalige betaling of een jaarlijkse abonnementsvorm. Bovendien zijn er organisaties die een deel van de kosten voor eHerkenning vergoeden, zoals de Belastingdienst of het UWV.

eHerkenning voor jouw onderneming

Met eHerkenning kun je als ondernemer veilig, betrouwbaar en efficiënt zaken doen met de overheid en andere instanties. Daarbij is het handig voor grote organisaties waarin meerdere personen verschillende zaken met (overheids)instanties online moeten regelen.

Ondanks dat eHerkenning persoonsgebonden is, kun je andere personen wel machtigen om namens jou zaken te regelen voor jouw organisatie. Zo kun jij bezig blijven met de zaken die echt belangrijk zijn, namelijk ondernemen!

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)