Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Ben jij van plan om een commerciële onderneming te starten? Dat kan je dat op verschillende manieren doen: je kan een VOF, een eenmanszaak of een BV oprichten.

Wil jij een onderneming starten samen met anderen? Dan valt de eenmanszaak af. Een eenmanszaak kan je namelijk alleen in je eentje oprichten. Maar welke van de overgebleven twee rechtsvormen moet je dan kiezen: de vennootschap onder firma (afgekort de VOF) of de Besloten Vennootschap (BV)?

Hieronder zetten wij de voordelen, en nadelen, van de VOF op een rijtje. Wil je juist meer weten over de nadelen- en voordelen van de BV? Lees dan verder door op de link te drukken. Daarnaast leggen we in een van onze blogs ook uit wat de verschillen zijn tussen de VOF en de BV. Zo kan jij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken bij het starten van je onderneming!

Ook interessant:

 1. Verschillen tussen een vof en maatschap
 2. Stappenplan stichting oprichten
 3. Eenmanszaak omzetten naar BV: hoe en waarom?

Download de gratis Rechtsvorm Gids

Hierin lees je alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Wat is een VOF?

Om te begrijpen wat de voordelen zijn, staan we eerst stil bij wat een VOF eigenlijk is. ‘VOF’ is de afkorting voor ‘vennootschap onder firma’. Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen:

 • Samenwerking tussen meerdere personen: Bij een VOF is er altijd sprake van een samenwerking tussen meerdere personen, de zogeheten vennoten. De vennoten zijn de eigenaren van de VOF.
 • Vertegenwoordiging: elke vennoot kan zelf de vennootschap vertegenwoordigen. Dit betekent bijvoorbeeld dat elke vennoot namens de VOF contracten kan aangaan.
 • Inbreng: voor de samenwerking moeten alle vennoten iets inbrengen. Vaak zie je dat dit geld is, maar dit kan bijvoorbeeld ook een bedrijfspand of auto zijn. De vennoten zijn samen eigenaar van alles dat is ingebracht. Je kunt er ook voor kiezen om ‘het genot van een goed’ in te brengen. Dan mag de VOF gebruik maken van een goed, zonder dat je mede-vennoten eigenaar worden. Verder in deze blog zullen we je uitleggen waarom er een groot nadeel zit aan deze manier van inbrengen.
 • Aansprakelijkheid: iedere vennoot heeft een vergaande aansprakelijkheid voor de schulden van de VOF. Hierop zullen we hieronder verder ingaan.

Overzicht voor- en nadelen van een VOF

Hieronder hebben we alvast kort alle voor- en nadelen van de VOF voor je op een rijtje gezet. Verderop in deze blog ontdek je wat elk voor- en nadeel inhoudt.

Voordelen
Nadelen
Een VOF oprichten is eenvoudig
Persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk
Veel ruimte voor eigen afspraken
Aansprakelijkheid van uw partner
Weinig administratieve verplichtingen
Binnengebrachte artikelen zijn moeilijk te verkopen
Een belastingvoordeel met lage winsten
Fiscaal nadeel bij hogere winsten
Onaantrekkelijk voor investeerders

Wat zijn de voordelen van de VOF?

Oprichten van een VOF is eenvoudig

Wil je een VOF oprichten? Voor de oprichting van een VOF is alleen inschrijving bij de Kamer van Koophandel vereist. Deze registratie kost je eenmalig € 51,30.

Weinig regels voor de VOF

In de wet is maar weinig geregeld over de VOF. Hierdoor biedt de VOF veel ruimte voor eigen afspraken. Het is niet verplicht, maar sterk aan te raden om deze afspraken vast te leggen in een VOF contract. Hierover leggen we hieronder meer uit.

Weinig administratieve verplichtingen

Bij de VOF heb je weinig administratieve verplichtingen. Zo hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Je bent uiteraard wel verplicht om je boekhouding te overleggen aan de Belastingdienst.

Fiscaal voordelig bij lagere winsten

Bij lagere winsten (onder de € 100.000) ben je fiscaal gezien voordeliger uit met een VOF dan met een BV. Als vennoot in een vennootschap onder firma betaal je inkomstenbelasting over jouw deel van de winst.

Hierbij kun je dezelfde belastingvoordelen krijgen als een zelfstandige. Het gaat dan om aftrekposten als de ondernemersaftrek en MKB-vrijstelling.

Om voor deze fiscale voordelen in aanmerking te komen zijn er wel een paar eisen waar je aan moet voldoen. Het positieve is dat elke vennoot afzonderlijk gebruik kan maken van de ondernemersaftrek.

Wat zijn de nadelen van de VOF?

Aansprakelijkheid voor de schulden van de VOF

Een van de allergrootste nadelen van de VOF is de vergaande aansprakelijkheid van de vennoten. In welke mate ben je als vennoot aansprakelijk met een VOF?

Persoonlijke aansprakelijkheid bij de VOF

Omdat de VOF een samenwerking is en geen rechtspersoon (zoals de BV) is de VOF niet zelf aansprakelijk. In plaats daarvan zijn de vennoten privé aansprakelijk voor de schulden van de VOF.

Dit is hetzelfde als bij een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak.

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij de VOF

Bij een vennootschap onder firma is het risico nog iets groter dan bij een eenmanszaak. Alle vennoten zijn namelijk niet alleen privé aansprakelijk, maar ook hoofdelijk aansprakelijk.

Dit betekent dat een schuldeiser van de VOF zich mag verhalen op het vermogen van de VOF of op het het privévermogen van de afzonderlijke vennoten. De schuldeisers kunnen dus zelf kiezen!

Aansprakelijkheid van de partner bij de VOF

Let goed op: ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan loopt jullie gezamenlijke vermogen risico. Je partner is ook aansprakelijk voor de schulden van de VOF met zijn of haar privévermogen.

Tip: bespreek goed met je partner of het afsluiten van huwelijkse voorwaarden het overwegen waard is. Door huwelijkse voorwaarden scherm je het vermogen van je partner af van de risico’s van de VOF.

Een must: schrijf de huwelijksvoorwaarden wel in in het huwelijksgoederenregister, anders kan je je er niet op beroepen tegenover een schuldeiser! Wil je juist regelen dat het vermogen van je partner veilig is? Overweeg dan altijd om een BV op te richten.

Je kan ingebrachte spullen niet altijd verkopen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je op verschillende manieren inbrengen. Een van die manieren is het inbrengen van het genot van een goed.

Als je voor deze optie kiest, kun je voor een probleem komen te staan. Het is namelijk niet mogelijk om een goed dat op deze manier is ingebracht zomaar te verkopen. De vennootschap zou het goed dan niet langer kunnen gebruiken en zou als gevolg hiervan ontbonden moeten worden.

Ben je dus van plan om je auto die door de VOF wordt gebruikt te verkopen? Reken dan op een hoop gedoe.

Fiscale nadelen van een VOF

Bij hogere winsten is een VOF een stuk minder aantrekkelijk. Je betaalt immers 49,45% belasting in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting. Vanaf een winst van € 80.000 is het verstandiger een BV op te richten. Dit kan je in de tabel hieronder eenvoudig nagaan.

wat zijn de voordelen van een VOF

Onaantrekkelijk voor investeerders

Net als de eenmanszaak is de vennootschap onder firma niet aantrekkelijk voor investeerders. Als je investeert in een VOF word je in principe altijd vennoot, en daarmee hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk.

In de praktijk zie je dat investeerders mede daarom hun geld liever steken in een besloten vennootschap (BV). Als investeerder in een BV krijg je aandelen in ruil voor je investering. Hierdoor heb je recht op een deel van de winst, maar loop je persoonlijk geen risico.

Tips bij en na het oprichten van de VOF

Ben jij ervan overtuigd dat de VOF de rechtsvorm is die bij jou past? Dan hebben we nog een paar tips & tricks voor je.

Wees voorzichtig met grote investeringen

Bij de VOF is het risico groter als het mis gaat in de vennootschap. Al helemaal omdat je zowel persoonlijk aansprakelijk als hoofdelijk aansprakelijk bent voor schulden die door je mede-vennoten zijn aangegaan. Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn met grote investeringen.

Maak duidelijke afspraken in het VOF-contract

Een VOF biedt veel vrijheid. Duidelijke afspraken maken tussen de vennoten is daarom erg belangrijk. Zonder dit contract is de kans op conflicten tussen de partners namelijk erg groot. Daarnaast is het ook belangrijk voor het voortbestaan van de VOF om afspraken vast te leggen in het VOF-contract. Je legt onder andere vast:

 • wat de inbreng van de vennoten is;
 • hoe de winst wordt verdeeld tussen de vennoten;
 • wat de (vertegenwoordigings)bevoegdheden van de vennoten zijn; en
 • hoe lang jullie als vennoten willen samenwerken.

Tip 1: wil je dat de afspraken in je vennootschapscontract ook gelden tegenover de buitenwereld? Laat de relevante afspraken dan ook opnemen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is vooral belangrijk met het oog op de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de vennoten.

Stel, je neemt in je VOF contract op dat een vennoot niet zelfstandig een overeenkomst mag aangaan boven de € 2.000. Staat de afspraak ingeschreven in het Handelsregister? Alleen dan kan de overeenkomst ongeldig worden verklaard.

Tip 2: de VOF houdt in beginsel op met bestaan wanneer een van de vennoten ermee stopt. Dit kan worden voorkomen door een voortzettingsbeding in het vennootschapscontract op te nemen. Zo ben je niet allemaal gedwongen om te stoppen op het moment dat een van je mede-vennoten eruit stapt.

pluspunten van een vof

Twijfel je tussen oprichting van een VOF en een BV?

Hierboven hebben we uitgebreid de voor- en nadelen van de vennootschap onder firma besproken. Zoals je kunt zien heeft de VOF behoorlijk wat nadelen. De BV heeft al deze nadelen niet.

Is het voorkomen van privé aansprakelijkheid voor jou en je partners juist erg belangrijk? Of wil je gewoon de fiscale voordelen van de BV benutten? Lees dan hier alles over de voordelen van de BV. Om jou een goed beeld te geven zetten we de belangrijkste verschillen tussen de BV en VOF nog even voor je op een rij.
vof en bv
Past de VOF niet bij jou en kies je liever voor een BV?

Heb je nog vragen over de VOF?

Wil je meer weten over de vennootschap onder firma? Of denk je er toch aan om een BV op te richten? Neem vrijblijvend contact op om jouw juridische positie te bespreken. Wij staan elke dag klaar om je te helpen.

Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren.

Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. En ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen!

David Eussen
Laatste berichten van David Eussen (alles zien)