Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Een eigen bedrijf starten zonder geld lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar dat is het niet. Er zijn verschillende manieren om een bedrijf te starten zonder geld, of met een minimaal budget. In dit blogartikel bespreken we enkele opties, aandachtspunten en tips over het starten van een eigen bedrijf zonder geld.

Ook interessant:

Kan ik een onderneming beginnen zonder geld?

Hoewel regelmatig gesuggereerd wordt dat je onderneming kunt beginnen zonder geld, is het vaak niet zo dat je voor € 0,- een eigen bedrijf kunt starten. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met de kosten voor het inschrijven van jouw onderneming in het Handelsregister.

De kosten voor het inschrijven van een onderneming in het Handelsregister bedraagt eenmalig € 75,-. Daarnaast betaal je ook nog eens een eenmalig bedrag van € 16,90 voor een papieren uittreksel van jouw inschrijving.

Een bedrijf starten zonder geld is dus niet echt mogelijk, maar je kunt wel degelijk met een beperkt budget een onderneming oprichten. In dat geval is het verstandig om het bedrijf in te schrijven als eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof).

Voor het oprichten van een BV moet je bijvoorbeeld naar de notaris, wat al gauw kan oplopen tot meer dan duizend euro. Bij Ligo kun je al een BV oprichten vanaf € 299,-.

Waarom een eigen bedrijf starten zonder geld?

Een eigen bedrijf starten zonder geld kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je geen toegang tot financiering, of wil je geen schulden aangaan. Je hebt een goed idee, maar weet niet zeker of het zal aanslaan bij de markt. Of misschien wil je gewoon zo snel mogelijk beginnen met ondernemen, zonder te wachten op investeerders of subsidies.

Wat je reden ook is, een eigen bedrijf starten zonder geld kan voordelen hebben. Zo leer je om creatief en flexibel te zijn, om te werken met wat je hebt, en om je te focussen op de essentie van je bedrijf: het creëren van waarde voor je klanten.

Je hebt meer vrijheid om te experimenteren en te leren van je fouten, zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen aan anderen. Bovendien houdt je meer controle over je bedrijf, omdat je niet afhankelijk bent van externe partijen.

Wat voor bedrijf wil je starten?

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als je een eigen bedrijf wilt starten zonder geld, is wat voor soort bedrijf je wilt starten. Niet elk bedrijf vereist namelijk evenveel startkapitaal. Sommige bedrijven kun je starten met alleen een laptop, een telefoon en een internetverbinding, terwijl andere bedrijven meer investeringen nodig hebben in bijvoorbeeld voorraad, apparatuur, personeel of huisvesting.

Over het algemeen zijn dienstverlenende bedrijven makkelijker te starten zonder geld dan productgerichte bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als tekstschrijver, webdesigner, coach, consultant, fotograaf of online marketeer.

Dergelijke dienstverlenende bedrijven hebben relatief weinig kosten en kunnen hun werkzaamheden vaak vanuit huis of op locatie bij de klant uitvoeren. Productgerichte bedrijven daarentegen hebben vaak te maken met inkoopkosten, voorraadbeheer, transportkosten en verpakkingsmateriaal. Deze kosten kunnen al snel oplopen en vormen daarom een drempel om te starten zonder geld.

Als je een productgericht bedrijf wilt starten zonder geld, kun je overwegen om gebruik te maken van dropshipping, print-on-demand of affiliate marketing. Dit zijn manieren om producten te verkopen zonder dat je zelf voorraad hoeft te houden of te verzenden.

Je maakt dan gebruik van een externe partij die de producten levert aan de klant nadat jij een bestelling hebt ontvangen. Hiervoor ontvang je dan een commissie of marge per verkocht product. Het nadeel van deze methodes is dat je minder controle hebt over de kwaliteit en levertijd van de producten, en dat je afhankelijk bent van de betrouwbaarheid van de leverancier.

Hoe kan ik een bedrijf starten zonder eigen geld?

Heb je geen eigen geld, maar wil je toch graag een eigen bedrijf starten? Dan zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Zo is het een mogelijkheid om vermogen aan te trekken via externe partijen.

Let echter wel op de wijze van financiering om te voorkomen dat je zeggenschap over jouw bedrijf verliest. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke manieren om jouw bedrijf te financieren, inclusief de voor- en nadelen per financieringsvorm:

1. Financieren via familie en bekenden

Als een van de meest voor de hand liggende manieren om een bedrijf te starten zonder eigen geld, kun je overwegen geld te lenen van familie of bekenden. Dit kan een snelle en eenvoudige manier zijn om aan startkapitaal te komen, zonder dat je veel formaliteiten hoeft te regelen.

Daarentegen is het belangrijk te realiseren dat lenen van familie of bekenden de persoonlijke relatie onder druk kan zetten, vooral als het misgaat met je bedrijf. Om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen, is het van groot belang altijd duidelijke afspraken te maken over de voorwaarden van de lening en deze schriftelijk vast te leggen.

2. Financieren via particuliere investeerders

Een andere optie om een bedrijf te starten zonder eigen geld is om op zoek te gaan naar particuliere investeerders. Dit kunnen bijvoorbeeld oud-ondernemers, vermogende particulieren of netwerken van investeerders zijn, die ook wel angels worden genoemd. Ze zijn bereid geld of middelen in te brengen in ruil voor een aandeel in je bedrijf.

Het voordeel van deze financieringsvorm is dat je niet alleen kapitaal krijgt, maar ook kennis, ervaring en contacten van de investeerders kunt benutten. Echter, het nadeel is dat je een deel van de zeggenschap en winst van je bedrijf moet afstaan aan de investeerders.

Ook vereist het een overtuigende pitch om de investeerders te interesseren voor jouw idee en plan, en moet je bereid zijn je bedrijfsvoering en resultaten regelmatig te delen en verantwoorden aan de investeerders.

3. Een bankfinanciering

Een klassieke manier om een bedrijf te financieren is het aanvragen van een zakelijke lening bij een bank. Dit kan een goede optie zijn als je een solide ondernemingsplan hebt waarin je laat zien dat je een kansrijk idee hebt in de huidige markt.

Maar het verkrijgen van een bankfinanciering kan moeilijk zijn, zeker als startende ondernemer zonder eigen geld. Je moet namelijk voldoen aan strenge eisen op het gebied van onder meer solvabiliteit, liquiditeit, rentabiliteit en zekerheden. Daarnaast moet je rente en aflossing betalen over de lening, wat druk kan leggen op je cashflow en winstgevendheid.

4. Financiering via leasing

Een andere manier om een bedrijf te starten zonder eigen geld is door gebruik te maken van leasing. Dit is een vorm van huurkoop, waarbij je bedrijfsmiddelen zoals machines, apparatuur of voertuigen huurt van een leasemaatschappij.

Het voordeel van leasing is dat je geen grote investeringen hoeft te doen om over de benodigde bedrijfsmiddelen te beschikken. Je kunt zo je liquiditeit en solvabiliteit op peil houden en profiteren van fiscale voordelen. Bovendien kun je gemakkelijk inspelen op veranderingen in de markt of technologie door je bedrijfsmiddelen te vervangen of uit te breiden.

Aan de andere kant, moet je rekening houden met het feit dat je uiteindelijk meer betaalt dan wanneer je de bedrijfsmiddelen zelf zou kopen. Ook ben je afhankelijk van de leasemaatschappij voor de levering, het onderhoud en de verzekering van de bedrijfsmiddelen, en moet je rekening houden met contractuele voorwaarden en beperkingen die de leasemaatschappij stelt.

5. Financiering via microkrediet

Een microkrediet is een kleine lening die speciaal bedoeld is voor startende of bestaande ondernemers die moeilijk toegang hebben tot reguliere financiering. Dit wordt verstrekt door een gespecialiseerde organisatie, zoals Qredits, die naast geld ook coaching en begeleiding biedt aan de ondernemers.

Het voordeel van een microkrediet is dat het relatief eenvoudig en snel te verkrijgen is, zonder dat je veel zekerheden hoeft te bieden. Je kunt zo je bedrijf opstarten of uitbreiden met een relatief lage rente en aflossing.

Maar het bedrag dat je kunt lenen is beperkt, meestal tot maximaal € 50.000,-. Dit kan onvoldoende zijn om al je plannen te realiseren. Bovendien moet je nog steeds een goed ondernemingsplan hebben en voldoen aan de criteria en voorwaarden van de microkredietverstrekker.

6. Financiering via crowdfunding

Crowdfunding is een moderne manier om een bedrijf te starten zonder eigen geld, waarbij je gebruik maakt van het internet om geld in te zamelen bij een groot aantal mensen.

Dit kunnen bijvoorbeeld klanten, fans, familieleden of investeerders zijn, die jouw idee of project steunen in ruil voor een beloning, een aandeel, een rentevergoeding of een donatie. Het voordeel van crowdfunding is dat je niet afhankelijk bent van één financieringsbron, maar gebruik kunt maken van de kracht van de massa.

Je kunt zo niet alleen geld ophalen, maar ook naamsbekendheid, feedback en betrokkenheid creëren. Echter, het kost veel tijd en energie om een succesvolle campagne op te zetten en te voeren. Je moet namelijk een aantrekkelijk verhaal hebben, een realistisch doel stellen, een geschikt platform kiezen en je potentiële donateurs of investeerders actief benaderen en informeren.

Bovendien moet je rekening houden met de kosten, risico’s en verplichtingen die verbonden zijn aan crowdfunding, zoals het betalen van commissies, belastingen en tegenprestaties.

Laat Ligo je helpen bij het starten van een eigen bedrijf

Ben je zelf nog niet helemaal thuis in de wereld van het starten van een eigen bedrijf, laat Ligo je dan helpen bij de oprichting van jouw onderneming. Bij Ligo zijn we gespecialiseerd in het oprichten van BV’s, waarbij we de procedure geheel digitaal laten verlopen.

Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar ook kosten. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer fysiek langs te gaan bij een notaris, maar brengen we jou in direct contact met een notaris naar keuze.

Daarnaast kun je alle benodigde documenten voor het oprichten van jouw onderneming digitaal opstellen en ondertekenen. Op deze manier heb je altijd en overal inzicht in jouw open, lopende en verlopen contracten. Plan direct een adviesgesprek in en ontdek wat Ligo voor jou kan betekenen.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)