Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Wil jij beginnen met een stichting oprichten? Gefeliciteerd! Maar welke stappen komen kijken bij het oprichten van een stichting? Je moet voldoen aan verschillende wettelijke vereisten, je kan financiële risico’s lopen en het oprichten van een stichting kan veel papierwerk met zich meebrengen. Maar maak je niet druk!

In dit artikel wordt met behulp van het stappenplan stichting oprichten uitvoerig uitgelegd hoe je te werk moet gaan. Ligo heeft de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet om door de wirwar van juridische regels te komen. Met dit stappenplan om een stichting op te richten kun jij snel aan de slag en vergeet je niets belangrijks!

Ook interessant:

  1. Wat zijn de voordelen van de VOF?
  2. BV of VOF: wat zijn de verschillen?
  3. Eenmanszaak omzetten naar BV: hoe en waarom?

Stappenplan stichting oprichten in 2023

Een stichting kent verschillende voordelen. Zo kan een stichting al door één persoon worden opgericht en is er geen minimale kapitaaleis. Hierdoor blijven de kosten van het oprichten van een stichting laag. Dit maakt het oprichten van een stichting toegankelijk. Verder blijft de invloed van buitenaf beperkt, omdat een stichting geen leden of aandeelhouders heeft.

Een ander voordeel van een stichting is het feit dat een stichting een rechtspersoon is. Hierdoor zijn de bestuurders in principe niet (financieel) aansprakelijk voor gemaakte schulden in naam van de stichting. Hieronder volgt het stappenplan voor het oprichten van een stichting.

Stap1: Het ondernemingsplan voor de stichting

De eerste stap van het stappenplan stichting oprichten is het schrijven van een ondernemingsplan. Ondanks dat een stichting wezenlijk anders is dan een klassieke onderneming, is het belangrijk om enkele zaken van te voren uit te werken in een ondernemingsplan.

Een ondernemingsplan is niet alleen duidelijk voor jezelf, maar ook voor eventuele andere betrokkenen.

In je ondernemingsplan geef je onder andere aan wat het doel van je stichting is nadat hij is opgericht en hoe je dit doel gaat bereiken. Zo krijg je een helder beeld van wat je met de stichting wil bereiken en waarom je de stichting eigenlijk wil oprichten.

Het doel en de activiteiten van de stichting zullen hiernaast ook opgenomen worden door de notaris die de stichting zal oprichten.

Stap 2: Oprichtingsproces starten

De tweede stap van het stappenplan is het (online) proces starten van de oprichting van de stichting. Het oprichten van een stichting bij Ligo gaat heel eenvoudig een snel. We nemen je zoveel mogelijk werk uit handen. Het enige dat je nog hoeft te doen, is het invullen van een online vragenlijst op onze website.

Hier worden enkele vragen gesteld zoals:

  1. Wat is de naam van de stichting?
  2. Wie zijn de oprichters?
  3. Wat is de vestigingsplaats?
  4. Wat zijn de activiteiten van de stichting?

Het doorlopen van deze vragen duurt nog geen 10 minuten! Bovendien krijg je persoonlijk advies van de notaris en kan je kiezen tussen oprichting binnen 3 of 5 werkdagen. Via Ligo kan je al een stichting oprichten vanaf € 296.

Hier zitten alle notariskosten bij inbegrepen en betaal je geen extra kosten als je met meerdere oprichters bent. De notaris van Ligo regelt ook de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) voor je, zodat jij zelf niet diverse formulieren hiervoor hoeft in te vullen.

Stap 3: Documenten oprichting oprichten bekijken

Wanneer je de online vragenlijst hebt afgerond, krijg je onmiddellijk alle essentiële documenten in je Ligo-dashboard. Hier kun je meteen een concept oprichtingsakte downloaden en bekijken.

Stap 4: Identificatie bij notaris

Vervolgens ga je langs bij een notaris. Hier zal een notariële akte worden opgesteld. Om deze akte te kunnen passeren dien jij je als oprichter of bestuurder te identificeren bij de notaris en een volmacht te tekenen. Bij Ligo notarissen is dit geheel gratis.

Ligo notarissen zitten door heel Nederland, dus er is er altijd één bij jou in de buurt. Je kan je identificeren door middel van een geldig identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs.  Als niet jij als natuurlijk persoon, maar bijvoorbeeld een andere stichting of een BV de stichting opricht, dien je een uittreksel van de KvK te overleggen.

Stap 5 Oprichting stichting

Vervolgens zal de notaris de oprichtingsakte passeren en de stichting inschrijven bij de KvK. Door het passeren van de akte is de stichting opgericht en kun je aan de slag! Hierna ontvang je alle uiteindelijke documenten in je Ligo dashboard. Hierdoor krijg je een uittreksel en kun je een bankrekening openen voor je stichting.

Afwijkende regels voor een stichting oprichten

De stichting is als organisatievorm een beetje een vreemde eend in de bijt. Er gelden regels voor een stichting die specifiek voor de stichting zijn, en niet voor de meeste andere organisatievormen. Het belangrijkste verschil is de financiële situatie. In principe mag een stichting niet uitsluitend opgericht worden om winst te maken. Er mag winst worden gemaakt, maar hier zit wel een voorwaarde aan.

Wanneer de winst uitgekeerd wordt, moet er sprake zijn van een ideëel of sociaal doel. Zo mag een stichting die is opgericht om de belangen van gehandicapten te behartigen wel een winstuitkering doen aan een gehandicapte die daardoor wordt geholpen, maar mag niet zomaar elke bestuurder een gedeelte van de winst krijgen.

Twijfel je of de stichting de juiste keuze is voor jou? Bel gerust met het Ligo team en wij adviseren je direct. Wellicht is het oprichten van een BV, die minder strenge wettelijke eisen kent meer geschikt voor jouw situatie.

Download de gratis Rechtsvorm Gids

Hierin lees je alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Oprichter stichting niet in Nederland woonachtig

Wanneer de oprichter van de stichting niet in Nederland woonachtig is, zal deze logischerwijs niet in de Basisregistratie Personen (BRP) vermeld staan. In dat geval zal de notaris de verificatie handmatig moeten uitvoeren.

De extra kosten voor het geval de oprichter een natuurlijk persoon is én woonachtig in het buitenland is, zijn € 39,-. De extra kosten voor het geval een oprichter een rechtspersoon is én gevestigd in het buitenland is, zijn € 499,-.

Stichting Administratiekantoor of ANBI oprichten?

Wil je een Stichting Administratiekantoor (STAK), een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of een Stichting Derdengelden oprichten of je andere specifieke wensen? Neem dan contact op met ons via onze chat, bel ons op 020-3031043 of stuur een email naar info@ligo.nl om na te vragen wat de precieze kosten en mogelijkheden van je wensen zijn.

Aansprakelijkheid beperken bij stichting

Met behulp van de voorgaande stappen heb je een stichting met een solide basis opgericht. De volgende stap is het afdekken van risico’s, zodat je stichting juridisch gezond blijft. Het is van wezenlijk belang dat je goede contracten hebt. Denk hierbij aan een samenwerkingsovereenkomst, freelance overeenkomst of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

Maar het eerste document dat je direct na oprichting nodig hebt is goede algemene voorwaarden die waterdicht zijn. Hiermee sluit je aansprakelijk uit of beperkt je het zeer. Daarnaast adviseren we je om zo snel mogelijk je merk te laten registreren. Hierdoor is je merk goed beschermd tegen partijen die jou willen kopiëren.

Meer weten over contracten? Ligo beschikt over ruim 100 contracten in zowel het Nederlands als in het Engels.

Korting krijgen bij het oprichten van je stichting?

Als je besluit Ligo member te worden krijg je een mooie korting op de oprichting van je stichting. Ook een stichting wordt namelijk met veel juridische vraagstukken geconfronteerd. Het is dan ook geen overbodige luxe om met enige regelmaat een afspraak met een advocaat te maken.

Het is verstandig nu alvast na te denken over hoe je op een betaalbare, snelle manier advies van een advocaat kan inwinnen. Bij Ligo krijg je onbeperkt juridisch advies van onze gespecialiseerde advocaten en toegang tot ruim 100 contracten in het Nederlands en Engels. Lees hier meer over de voordelen van het Ligo membership.

Administratie aanleggen

Naast de juridische aspecten is het bij een stichting van groot belang om de financiële administratie goed geregeld te hebben. Hoe ga je dit aanpakken? Wil je dit zelf doen of besteed je dit uit zodat jij je kan focussen op de stichting? Misschien zijn financiële zaken niet jouw ding en wil je fouten met enorme gevolgen voorkomen.

Dan is het aan te raden om een boekhouder of accountant in te schakelen. Je kan ook bij Ligo je boekhouding regelen voor een betaalbare prijs. Neem contact met het Ligo team hiervoor op en we verstrekken je direct meer informatie hierover. Zo nemen wij op financieel gebied al het gedoe uit handen en kun jij je lekker richten op je stichting!

Heb je na het lezen van dit stappenplan stichting oprichten nog vragen? Bekijk de vaak gestelde vragen over een stichting op onze website, stel je vraag via de Ligo chat of neem gerust telefonisch contact met ons op. Het Ligo team bereik je via 020-3031043 en staat altijd voor je klaar om je met alles te helpen. Daarnaast zijn we elke dag van 9u tot 23u bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend. Happy entrepreneuring!

Luc van der Ploeg
Laatste berichten van Luc van der Ploeg (alles zien)