Laatst geüpdatet op januari 16, 2024

Wil jij een BV oprichten met een persoonlijke holding? Dan heb je misschien ook wel eens gehoord van een tussenholding. Deze toevoeging aan jouw BV kan een belangrijk voordeel opleveren, zoals het beschermen van je waardevolle software of vastgoed.

Maar wat is een tussenholding precies? Is een tussenholding wel geschikt voor jouw bedrijf? En hoe richt je er een op? In dit blog artikel geven wij antwoord op deze vragen en vertellen wij jou alles wat je moet weten over de tussenholding.

Wat is een tussenholding?

Een tussenholding is een BV waarbinnen geen activiteiten plaatsvinden en waarin je waardevolle zaken kan opslaan. Denk hierbij aan vastgoed of technologie.

Net als de persoonlijke holding houdt een tussenholding aandelen in een andere BV. Hier gaan we ervan uit dat je met een andere persoon de BV opricht.

In dit geval zullen de persoonlijke holdings van jou en jouw mede-oprichter de aandelen houden in de tussenholding en houdt de tussenholding de aandelen in de werk-BV. Daarmee staat de tussenholding dus tussen de persoonlijke holding en de werkmaatschappij (werk-BV) in.

Dit ziet er als volgt uit:

Wanneer heb ik een tussenholding nodig?

Heeft jouw bedrijf zaken die veel geld waard zijn? Denk hierbij aan een merk, technologie, software, een patent of vastgoed. Dan kan je deze spullen met een tussenholding afschermen van de risico’s die de werk-BV loopt.

De werk-BV is immers het bedrijf waar de activiteiten plaatsvinden en dus ook het bedrijf dat financiële risico’s loopt. Zo kan de werk-BV te maken krijgen met claims of zelfs failliet gaan.

Stel, je hebt een software bedrijf en deze software is € 1 miljoen waard. Dan kan je de software in de tussenholding stoppen. Zo kan een klant met een grote claim op de werk-BV hier niet aankomen. Ook raak je de software in zo’n geval niet kwijt bij een faillissement. Gaat de BV failliet? Dan kan jij de software eventueel weer gebruiken voor een doorstart.

Is jouw software eigendom van de werk-BV? Dan biedt dit geen bescherming en raak je de software kwijt als de BV failliet gaat.

Maar zijn zaken zoals software en vastgoed ook niet beschermd tegen de risico’s van de werk-BV als ik het in een persoonlijke holding stop? Ja, dat klopt. Maar je kan tegen de volgende problemen aanlopen.

Download de gratis Holding gids en lees alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Je BV heeft meerdere eigenaren

Heb jij samen met iemand anders de BV opgericht? Dan zal deze mede-eigenaar net als jij een persoonlijke holding hebben. Wat ga je in dit geval doen met de software en het vastgoed? Jouw mede-eigenaar zal er waarschijnlijk niet mee instemmen om de software en het vastgoed in jouw persoonlijke holding te stoppen.

Dit betekent namelijk dat zijn of haar aandelen minder waard. Ook kan je de software en het vastgoed in zo’n geval niet door midden hakken en zo verdelen over beide persoonlijke holdings.

Je wil een investering aantrekken

Een ander probleem doet zich voor wanneer je een investeerder aantrekt en in ruil voor de investering aandelen geeft aan de investeerder. Dan zal de investeerder aandelen willen in de persoonlijke holding. Daar zitten namelijk de waardevolle spullen, dus de aandelen in die holding zijn veel waard. Dit is voor jou natuurlijk niet handig.

Het is jouw persoonlijke holding waar jij bijvoorbeeld je eigen salaris in regelt en waarschijnlijk ook geld in hebt gespaard. Het is onverstandig om dit te gaan mengen en een investeerder mede-eigenaar te maken van wat er in jouw persoonlijke holding zit. Zoals van jouw gespaarde geld.

Kan de werk-BV zomaar de waardevolle zaken van de tussenholding gebruiken?

Nee, dit kan niet zomaar. Heb jij bijvoorbeeld jouw software in een tussenholding gestopt? Dan is de tussenholding de eigenaar van deze software. Dit betekent dat de werk-BV hier niet zomaar gratis gebruik van kan maken.

Maar hoe los je dit op, want de werk-BV heeft de software nodig voor haar activiteiten? Dit doe je door een gebruikersrecht te geven aan de werk-BV. Maar de werk-BV moet hier wel voor betalen. Anders krijg je problemen met de Belastingdienst.

Heb jij software in je tussenholding? Dan kan je problemen met de Belastingdienst krijgen als de werk-BV gratis gebruik maakt van deze software voor haar activiteiten. 

Wat heb je hiervoor nodig? Een ‘licentieovereenkomst‘, waarin je afspreekt dat de werk-BV gebruik mag maken van de software van de tussenholding en daar een vergoeding voor betaalt. Bij Ligo kan je verschillende licentieovereenkomsten gebruiken, zoals de licentieovereenkomst Software of Licentieovereenkomst Merk. Lees hieronder er meer over.

Let op: heb jij vastgoed in jouw tussenholding gestopt? Dan heb je een huurovereenkomst nodig om de werk-BV hiervan gebruik te laten maken.

Welke vergoeding betaalt de werk-BV voor het gebruik van de waardevolle zaken?

Om problemen met de Belastingdienst te voorkomen, moet de werk-BV altijd een ‘redelijke’ vergoeding betalen voor het gebruik van de waardevolle zaken. Wat precies een redelijke vergoeding is, hangt af van de waarde van bijvoorbeeld jouw software. Stel, de software is € 100.000,- waard. Dan is € 10,- per maand te weinig. Vraag even advies aan je accountant als je twijfelt over de hoogte van de vergoeding.

Wij begrijpen dat je er als startende ondernemer waarschijnlijk niet op zit te wachten dat de werk-BV veel geld betaalt voor het gebruik van de software. Geen zorgen. De vergoeding zal in het begin vaak niet hoog zijn, omdat de waarde van de software in het begin ook nog niet hoog is.

Maar let op! De waarde van jouw bedrijf, en daarmee ook de software, zal stijgen. Dit betekent dat jij ook steeds meer vergoeding moet gaan betalen. Vergeet dus niet om de vergoeding te verhogen als jouw bedrijf steeds meer omzet maakt.

Welke licentieovereenkomst heb ik nodig?

Welke licentieovereenkomst jij moet gebruiken, hangt af van welke zaken jij in de tussenholding hebt. Via Ligo maak je binnen enkele minuten de volgende licentieovereenkomsten op maat. Alle overeenkomsten zijn opgesteld door advocaten.

Wil je ook documenten digitaal ondertekenen of heb je misschien meerdere documenten nodig? Dan is het al snel voordelig om voor € 9,- per maand een Ligo Plan te kiezen waarmee je contracten maakt, onbeperkt digitaal ondertekent en beheert.

Hoe richt je een tussenholding op?

Om via Ligo een holdingstructuur met tussenholding op te richten, moet je de volgende stappen nemen:

  1. Je begint met de dienst BV + Holding oprichten. In deze vragenlijst wordt de BV de tussenholding en de holding een persoonlijke holding. Geef in de doelomschrijving voor de BV aan dat het gaat om een tussenholding.
  2. Hierna ga je door met een nieuwe dienst voor alleen een BV oprichten. Dit wordt de werk-BV.

Kom jij hier niet uit of heb je nog vragen? Plan dan een gratis adviesgesprek in en bespreek jouw persoonlijke situatie met één van onze Ligo consultants.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Kan ik op een later moment een tussenholding oprichten?

Dat kan, maar het is makkelijk en goedkoper om het meteen te doen. Wanneer jij later een tussenholding wil oprichten, moet je namelijk de volgende kosten maken:

  1. Kosten van de aandelenoverdracht: Om de tussenholding tussen jouw persoonlijke holding en de werk-BV te plaatsen, moet de persoonlijke holding haar aandelen in de werk-BV verkopen aan de tussenholding. Dit gaat via een (externe) aandelenoverdracht. De kosten hiervan zijn bij ligo € 799,-.
  2. De koopprijs van de aandelen: Naast de kosten van de aandelenoverdracht moet de tussenholding ook de koopprijs voor de aandelen betalen. Deze prijs moet overeenkomen met de waarde van de werk-BV. Dit kan enorm veel geld zijn, als jouw werk-BV het goed doet.
  3. Belasting over de koopprijs: Verder moet de tussenholding ook nog belasting betalen over de koopprijs van de aandelen. Dit tarief is 26,9%.
Britt Beumer
Laatste berichten van Britt Beumer (alles zien)