Laatst geüpdatet op maart 1, 2024

Als je als ondernemer de keuze maakt om een BV op te richten, heb je al een belangrijke stap gezet om risico’s af te dekken. Jij bent in privé namelijk in beginsel niet aansprakelijk voor schulden van de BV.

Toch zijn jij, en je bedrijf, niet voldoende beschermd zonder de juiste verzekeringen. Jouw BV zal op zijn minst enkele verzekeringen nodig hebben. Omdat jouw professie of branche dit vereist, of omdat het  zakelijk gezien gewoon logisch is.

Start je net met ondernemen? We begrijpen dat startende ondernemers niet zitten te wachten op hoge kosten en premies. Maar in bepaalde gevallen kan het hebben van een verzekering het verschil maken tussen het beschermen van je BV, of het moeten sluiten van je deuren. We zetten de belangrijkste verzekeringen voor een BV voor je op een rijtje.

Ook interessant:

 1. Wat is een BV?
 2. Wat zijn de voordelen van een BV?
 3. Welke belastingen betaal je als BV?

Welke verzekeringen zijn verplicht voor een BV?

Laten we hier meteen duidelijk over zijn: verzekeringen zijn niet verplicht voor je BV. Start je net met ondernemen en vind je bepaalde verzekeringen te duur? Het is heel normaal om bepaalde verzekeringen pas af te sluiten als jouw bedrijf groeit. Je bepaalt zelf welke risico’s in het begin te overzien zijn.

Er zijn echter belangrijke verzekeringen die je ook in het begin moet overwegen:

 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: ben je bijvoorbeeld een financieel adviseur, een accountant of advocaat? Dit zijn voorbeelden van beroepsgroepen die verkeerd advies kunnen geven en daarmee vermogensschade kunnen veroorzaken. Om de risico’s van deze ‘beroepsfouten’ af te dekken, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering erg belangrijk.
 • Rechtsbijstandsverzekering: elke ondernemer krijgt wel eens te maken met juridisch conflict. Hopelijk maar een enkele keer, maar ook dat is ondernemen. Stel, iemand is jou nog een smak geld verschuldigd en deze persoon wil niet betalen. Om dergelijke conflicten op te lossen, zal je waarschijnlijk naar de rechter moeten en juridische hulp nodig hebben. Tip: Zorg altijd dat je contracten op orde zijn, zodat je überhaupt aanspraak kan maken hierop. Daarnaast kan dus een rechtsbijstandsverzekering essentieel zijn. Je betaalt dan geen kosten voor dit proces en voor juridische bijstand. De premie voor deze verzekering valt mee, en je wordt niet beperkt om daadwerkelijk aanspraak te maken op ‘jouw’ geld waar je hard voor hebt gewerkt.
 • Bedrijfsschadeverzekeringen: stel, dat jouw BV stil komt te liggen door omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een brand, inbraak en/of diefstal. Als jouw bedrijfspand afbrandt, lopen jouw vaste lasten zoals huur en personeelskosten gewoon door. Met een bedrijfsschadeverzekering ben je veilig en is dit verzekerd. Deze verzekering dekt namelijk de vaste lasten en de winst die je mis loopt.
 • Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering: heb je werknemers in je BV? Dan kan er tijdens werktijd of een personeelsuitje iets gebeuren met een van jouw werknemers. Iemand struikelt bijvoorbeeld over een kabel en loopt letsel op. Als werkgever ben jij hier dan aansprakelijk voor. Dit risico van aansprakelijkheid kan je verzekeren en dek je af met een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering.
 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: richt jouw onderneming (bijvoorbeeld jouw werknemer) schade aan bij anderen? Hiervoor is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt het risico af van deze schade.
 • Verzuimverzekering: heb je personeel? Krijgt een werknemer een burn-out of krijgt deze met een ongeval te maken? Dan kan dit jouw bedrijf veel geld kosten. Dit risico is vooral groot als je werknemer een contract voor onbepaalde tijd heeft. Jij bent namelijk verplicht om het loon door te betalen en dit kan dan wel twee jaar duren. Heeft jouw werknemer bijvoorbeeld een contract van bepaalde tijd voor 7 maanden? Dat is het risico beperkter. De premie voor deze verzekering is kostbaar. Je betaalt namelijk per werknemer en je moet de verzekering voor alle werknemers afsluiten. Al gaat het in de praktijk nogal eens mis als ondernemers deze verzekering niet hebben. Het kan een serieus gevaar zijn voor de continuïteit van je bedrijf.

Onze verzekeringspartner HARPER kan je gratis advies geven over welke bedrijfsverzekeringen je nodig hebt voor jouw BV. Bekijk direct de exclusieve Ligo verzekeringsaanbiedingen op HARPER.

Download de gratis Rechtsvorm Gids & lees alles over het kiezen van de juiste rechtsvorm

Cyberverzekering in opkomst

Cybercrime neemt toe. Nieuwsberichten melden steeds vaker dat websites worden gehackt en dat er cyberaanvallen zijn gedaan. Het wordt steeds belangrijker om de risico’s van cybercrime goed te beoordelen voor jouw BV.

Val jij ten prooi aan cybercrime, dan helpt de verzekeringsmaatschappij jou met het herstel van databases/websites, belanghebbenden informeren en de (imago-)schade beperken. Daarnaast vergoeden ze de bruto-winstderving.

Let op: Een cyberverzekering heeft raakvlakken met de bedrijfsaansprakelijkheids- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verzekeringen goed op elkaar aansluiten.

Welke verzekering heb ik als ondernemer nodig?

Voor je privé situatie is er natuurlijk de ziektekostenverzekering die verplicht is voor iedereen. Maar welke bedrijfsverzekeringen heb jij als ondernemer nog meer nodig? Overweeg hiervoor de:

 • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering beschermt jouw privévermogen tegen een verkeerde bestuurlijke beslissing. Als bestuurder van de BV neem jij immers beslissingen voor de onderneming. Het komt niet veel voor, maar het kan gebeuren dat zo’n beslissing verkeerd uitpakt en jij aansprakelijk wordt gesteld. De verzekeraar betaalt de proceskosten en de eventuele schadevergoeding aan de benadeelde.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: word je zwanger, (langdurig) ziek of arbeidsongeschikt als bestuurder van de BV? Je kan in dat geval jouw werkzaamheden niet verrichten. Maar hoe zit het met jouw vergoeding of salaris bij arbeidsongeschiktheid? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je doorbetaling van jouw salaris veiligstellen, zodat jij geen inkomen mis loopt. De premie van deze verzekering is best pittig, maar het kan een groot risico zijn dat je graag afgedekt wil zien.

Vragen over de juiste verzekering voor je BV?

Weet jij nu welke zakelijke verzekeringen je nodig hebt? Het hebben van de juiste verzekeringen kan een broodnodig vangnet zijn voor jouw BV. Ook startende ondernemers moeten nadenken over de vraag ‘welke verzekeringen heb ik nodig?’

Start met een gratis verzekeringscheck, zodat je in ieder geval voor jezelf de risico’s in kaart brengt. Bekijk de hoogte van de premie van de verzekering die je wil. Vervolgens weeg je de opties af en zorg je voor de juiste dekking om aansprakelijkheid en andere risico’s te beperken.

Bij onze partner HARPER staan de specialisten voor je klaar om je te helpen bij kiezen van juiste verzekeringen. Ligo klanten krijgen 10% korting op de premie van bepaalde verzekeringen!

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)