Laatst geüpdatet op maart 22, 2024

Als je voor jezelf wilt beginnen, dan is één van de eerste dingen die je gaat regelen het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is namelijk verplicht.

De KvK geeft de informatie over de inschrijving door aan de Belastingdienst, inclusief alle benodigde gegevens. Vervolgens regelt de Belastingdienst dat je een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer ontvangt.

Als je als zzp’er aan de slag gaat dan registreer je in principe een eenmanszaak. Er kunnen echter redenen zijn waarom het verstandiger is om je bedrijf als Besloten Vennootschap (BV) in te schrijven.

Bij twijfel kun je hierover altijd advies inwinnen bij de KvK. Maar ook de juristen van Ligo staan je graag bij tijdens het opstarten van je bedrijf.

Een BV oprichten is eenvoudiger geworden

Als je jezelf afvraagt wanneer een BV interessant is, moet je eerst weten welke voorwaarden er gelden. Voorheen was voor het oprichten van een besloten vennootschap een bedrijfskapitaal van minimaal € 18.000,- vereist. Die eis is komen te vervallen. Bovendien hoef je geen accountantsverklaring meer te hebben bij een inbreng in natura.

Maar dat betekent niet dat een BV voor iedere ondernemer interessant is. Deze rechtsvorm wordt pas het overwegen waard als het bedrijf forse winst maakt. Je kunt hierbij denken aan een winst (geen omzet) van minimaal € 150.000,- per jaar.

Waarom de winstgrens van 150.000 euro bij een BV?

Bij een BV is de directeur (DGA) op papier een ‘gewone werknemer’. Dat wil zeggen dat hij of zij in loondienst is van de eigen BV. Er is dus sprake van een bruto loon waarover loonbelasting en sociale premies moeten worden afgedragen.

Daar komt bij dat het loon van de directeur (DGA-salaris) aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Je mag jezelf als directeur dus niet afschepen met een minimumloon. Het DGA-salaris moet minimaal gelijk zijn aan dat van een vergelijkbare dienstbetrekking of aan het loon van de meestverdienende medewerker binnen het bedrijf.

Daarnaast geldt een minimum jaarloon dat jaarlijks wordt geïndexeerd. In 2024 bedraagt het minimale DGA-salaris € 56.000,-.

Verder moet je er rekening mee houden dat je geen MKB winstvrijstelling meer mag verrekenen. Uiteraard vervalt ook de zelfstandigenaftrek, je bent immers in loondienst bij het bedrijf.

Een BV oprichten in verband met beperkte aansprakelijkheid

Je kunt overwegen om een BV op te richten om te voorkomen dat je privé aansprakelijk wordt gesteld bij een faillissement. Dat lijkt een gunstige voorwaarde, maar die gaat niet altijd op.

Als je voor de BV bijvoorbeeld geld leent bij de bank, dan wordt meestal als voorwaarde gesteld dat je ook privé ondertekent. Daarmee ben je persoonlijk aansprakelijk en kan de bank eisen dat je jouw woning of roerende goederen van waarde verkoopt als je bedrijf failliet gaat.

Als het faillissement het gevolg is van wanbeleid kan dit ervoor zorgen dat je als directeur alsnog privé aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden van je voormalige bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een BV oprichten?

Een BV is interessant als je geld van investeerders wilt aantrekken. Zij kunnen een belang nemen in je bedrijf door aandelen te kopen. Bij de oprichting van de BV bepaal je hoeveel aandelen er worden uitgegeven en tegen welke waarde.

Investeerders in de BV kunnen familie of vrienden zijn, maar je kunt natuurlijk ook pitchen bij professionele investeerders. Veelbelovende startups kunnen op die manier tienduizenden tot soms wel honderdduizenden euro’s aantrekken.

Een ander voordeel van een BV oprichten is dat een BV professioneler overkomt dan een eenmanszaak. Aan de bedrijfsnaam is meteen te zien dat het om een professioneel bedrijf gaat. Bij een eenmanszaak staat er geen ‘titel’ achter de bedrijfsnaam.

Van eenmanszaak naar BV

Zodra je eenmanszaak begint te groeien, kan er een moment komen dat je de eenmanszaak wilt omzetten naar een BV. Andersom kan overigens ook.

Als je bedrijf minder winst maakt dan kan er een moment komen dat je het salaris van de Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) niet meer kunt betalen. Omzetting naar een eenmanszaak kan dan noodzakelijk zijn.

Je kunt bij Ligo terecht voor deskundig juridisch advies als je overweegt een BV te starten. Ook als je wilt weten waar het omslagpunt voor een BV dan wel een eenmanszaak ligt. Dit is immers afhankelijk van meerdere factoren.

Mocht je jouw eenmanszaak om willen zetten naar een BV, dan kunnen onze juristen en notarissen je hierbij ondersteunen. In een aantal simpele stappen kun je de eenmanszaak doorzetten in een BV.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)