Laatst geüpdatet op januari 16, 2024

Wil jij voordelig sparen? Als je spaargeld hebt, is het namelijk wel zo mooi als het je ook wat oplevert. Tegenwoordig is dat vaak een uitdaging. Sterker nog, door de lage rente kost spaargeld jou juist vaak geld.

Een Spaar BV voorkomt dat jij je spaargeld ziet verminderen doordat je hier meer belasting over betaalt dan je er aan verdient met je rente. Benieuwd? Lees alles over het beheren van spaargeld in een spaar BV en hoe je zo minder belasting betaalt in dit artikel of bekijk alle mogelijkheden om een BV oprichten online te regelen.

Een Spaar BV is een besloten vennootschap (BV) waar jij je spaargeld in stopt.  Dit geld kun je als particulier storten in je BV, als je hiermee belasting wilt besparen (over box 3 vermogen). Een Spaar BV wordt ook wel een Spaargeld BV of Vermogens BV genoemd.

Op dit moment is de Spaar BV fiscaal gezien erg aantrekkelijk. Door je spaargeld in een Spaar BV te stoppen voorkom je namelijk dat je veel belasting moet betalen in een bepaalde box. We vertellen je hier in de volgende paragraaf meer over.

 

Spaar BV: voor en na

Wat is het voordeel van een Spaar BV?

Zoals veel spaarders weten is de rente tegenwoordig laag of zelfs negatief. Een mooi rendement op je spaargeld kan je dus wel vergeten.

Toch gaat de Belastingdienst er vanuit dat je aardig hebt verdiend met je spaargeld. Hoe zit dat? De Belastingdienst gaat namelijk uit van een fictief rendement.

Fictief rendement betekent dat de fiscus zelf een aanname doet over hoeveel jij aan je spaargeld hebt verdiend. Op basis van deze aanname wordt dan vastgesteld hoeveel vermogensbelasting jij moet betalen. In andere woorden: je moet belasting betalen over wat je had kunnen verdienen met je spaargeld, niet over wat je daadwerkelijk verdiend hebt.

Wat het gevolg hiervan is in de praktijk? Jij betaalt hierdoor vaak meer belasting dan echt nodig. Een Spaargeld BV voorkomt dat jij de box 3 heffing waar dit fictief rendement geldt, moet betalen.

Door een Spaar BV op te richten wordt je spaargeld namelijk niet gezien als box 3 vermogen. Zo hoef jij geen verliezen meer te incasseren op je zorgvuldig opgebouwde spaargeld!

Hoe stop ik mijn spaargeld in een Spaar BV?

Het oprichten van een Spaar BV is eenvoudig. Als jij je spaargeld wilt onderbrengen in een Spaar BV zal je alleen een paar stappen moeten doorlopen. Hieronder zetten we alle stappen voor je op een rijtje.

  • Richt een Spaar BV op. Hoe ga je te werk bij het oprichten van een Spaar BV? Een Spaar BV richt je op zoals elke andere BV: om een BV op te richten ga je langs bij de notaris. De notaris zal een akte van oprichting voor je opstellen. In de akte wordt opgenomen dat jij in ruil voor het storten van je spaargeld aandelen krijgt in de Spaar BV. Geen zin om het tripje te maken naar de notaris? Bij Ligo is het mogelijk om je Spaar BV volledig online op te richten. Neem contact op met ons support team om je hierover te laten informeren.
  • Open een spaarrekening bij de bank voor je BV. Ga langs bij je bank en open een zakelijke bankrekening. Let op: dit kan pas nadat de notaris je Spaargeld BV heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).
  • Stort je spaargeld op deze rekening. Door je spaargeld naar de nieuwe rekening over te maken heb jij je aandelen volgestort en is je spaargeld geen vermogen in box 3 meer. Jij bespaart nu een hele hoop op het betalen van belasting!

Stappenplan Spaar-BV oprichten

Waar rekening mee houden bij een Spaar BV?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het oprichten van een Spaar BV. Hieronder zetten we ze allemaal voor je op een rijtje.

  • Aangifte vennootschapsbelasting (VPB): Je Spaargeld BV moet, net als elke andere BV, aangifte vennootschapsbelasting (VPB) doen. De vennootschapsbelasting is de belasting die een BV betaalt over de behaalde winst. In het geval van de Spaar BV is de behaalde winst het rendement over je spaargeld.
  • Jaarrekening deponeren bij de KvK: Daarnaast moet je net als elke andere BV ook jaarlijks een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Wil je uiteindelijk (een deel van) je opgespaarde geld aan jezelf uitkeren? Vergeet dan niet dat je over die uitkering belasting zal moeten betalen in box 2!

Blijft de Spaar BV nog lang interessant?

Voor hoe lang de huidige regels wat betreft box 3 vermogen blijven gelden is nog onduidelijk.  De overheid heeft al langer plannen om de box 3 heffing op de schop te gooien. Mocht dit gebeuren, dan is het zeker dat het fictieve rendement van spaargeld een stuk lager gaat worden.

De kans wordt dat je teveel belasting betaalt, wordt dan kleiner. Dit zou betekenen dat de Spaar BV in de toekomst een stuk minder interessant voor jou wordt.

Wil je van ontwikkelingen rondom de Spaar BV op de hoogte worden gehouden? Maar dan gratis een account aan op onze website en abonneer op onze nieuwsbrief. Zo ben jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en tips en tricks.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Heb je nog vragen over de Spaar BV?

Wil je meer weten over de Spaar BV? Neem vrijblijvend contact op om jouw juridische positie te bespreken. Onze Ligo juristen en fiscalisten staan elke dag klaar om je te helpen. Je kunt op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch contact opnemen via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren.

Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend kun je ons tussen 10.00 en 18.00 via de chat bereiken!

Wil jij je situatie voorleggen aan een  fiscalist om je te laten adviseren of een Spaar-BV voordelig je is? Als Ligo member kan je onbeperkt telefonisch advies inwinnen bij onze fiscalisten en ondernemingsrecht advocaten. 

Heb je vragen? Onze juristen staan altijd voor je klaar. Je kan ons bereiken via onze online chat of 020-3031043.

Happy entrepreneuring!

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)