Laatst geüpdatet op augustus 8, 2023

Het oprichten en beheren van een BV vereist juridische en financiële kennis. Zo dien je op de hoogte te zijn van de regels en wettelijke eisen met betrekking tot BV’s en belastingen.

Omwille van deze redenen is het raadzaam om jezelf goed in te lezen over de mogelijkheden, voordelen en nadelen van een Spaar BV. Op deze pagina gaan we daarom alles vertellen wat je moet weten over de Spaar BV.

Wat is een Spaar BV?

Een Spaar BV is een normale BV die zich enkel bezighoudt met het beheren van spaargeld. De Spaar BV wordt opgericht door een particulier die zijn vermogen wil stallen in een BV om te besparen op de vermogensbelasting in box 3.

Hoe werkt een Spaar BV?

Het principe van een Spaar BV is vrij eenvoudig. Een particulier stort namelijk zijn spaargeld in een BV waardoor het niet meer belast kan worden in box 3. Het geld staat immers niet meer op de particuliere spaarrekening, maar op de rekening van de BV.

BV’s dienen echter wel vennootschapsbelasting te betalen over de winst. Maar aangezien het ingebrachte geld eigen vermogen is van de BV en geen winst, betaal je enkel vennootschapsbelasting over het behaalde rendement.

Stel je richt een Spaar BV op met een vermogen van € 500.000,- en behaalt dat jaar 3% aan rendement. De winst van de BV bedraagt dan € 15.000,-. In 2023 betaal je over deze winst het lage tarief van 19%, oftewel € 2.850,-. De nettowinst bedraagt dan € 12.150,- (15.000 – 2850).

Overigens valt het uiteindelijk belastbaar bedrag doorgaans lager uit omdat je in een BV kosten van de bruto winst mag aftrekken en je alleen vennootschapsbelasting betaalt over het restant.

Mocht je de nettowinst aan jezelf willen uitbetalen, dan betaal je over het bedrag van € 12.150,- nog 15% dividendbelasting en inkomstenbelasting in Box 2 van in totaal 25%. Dit komt dan uit op een bedrag van € 3.037. Onderaan de streep houd je dan nog € 9.112,50 over.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Waarom een Spaar BV oprichten?

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom een Spaar BV wellicht interessant is voor jou. In 2023 ligt het heffingsvrij vermogen op € 57.000,- en betaal je 32% vermogensbelasting over het behaald rendement op je vermogen . Rendement kan voortvloeien uit beleggingen of rente op spaargeld.

Echter liggen de rentestanden momenteel nog steeds erg laag, waardoor het zomaar kan zijn dat je meer vermogensbelasting betaalt dan dat je aan rente of rendement ontvangt over je spaargeld. Om te voorkomen dat jouw vermogen in box 3 wordt belast, kun je ervoor kiezen om een Spaar BV op te richten. Dit is vooral aantrekkelijk voor wat grotere vermogens, doorgaans duurt het oprichten van een BV tussen de 5 en 7 werkdagen.

Het geld dat je als particulier inbrengt in de BV wordt dan niet meer belast in box 3. In plaats daarvan wordt het ingebrachte vermogen gezien als eigen vermogen van de BV. Je beschikt echter nog wel over het vermogen, aangezien je aandeelhouder en bestuurder bent van de BV.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Spaar BV?

Een Spaar BV kent verschillende voor- en nadelen. Op basis hiervan kun je voor jezelf de overweging maken om wel of geen Spaar BV op te richten. Hieronder gaan we de belangrijkste voor- en nadelen van de Spaar BV bespreken.

Voordelen Spaar BV

Een Spaar BV kent een aantal voordelen, voornamelijk voor particulieren met een groot vermogen op hun spaarrekening. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van de Spaar BV op een rijtje gezet:

  • Het vermogen dat is ingebracht in de BV telt niet meer mee als box-3 vermogen.
  • Je brengt je vermogen in in de BV tegen uitgifte van aandelen in de BV, waardoor het vermogen in box-2 valt. In box 2 ben je over het in de BV aangehouden vermogen geen inkomstenbelasting verschuldigd, alleen eventuele (dividend)uitkeringen worden in Box 2 belast.
  • Er is geen sprake van verarming, aangezien de waarde van de aandelen gelijk blijft aan de waarde van het ingebrachte vermogen.
  • Als er rendement behaald wordt met de Spaar BV betaal je in 2023 tot € 200.000,- rendement (winst) het lage tarief van 19% vennootschapsbelasting. Eventuele kosten kunnen van de winst worden afgetrokken alvorens het belastbaar bedrag overblijft. Over rendement betaal je in 2023 vermogensbelasting. Dit percentage zal de komende jaren stijgen.

Nadelen Spaar BV

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het oprichten van een Spaar BV. We hebben de belangrijkste nadelen van de Spaar BV voor je onder elkaar gezet:

  • Het oprichten van een Spaar BV kost geld. De oprichting van een BV moet namelijk gedaan worden door een notaris, die onder andere de oprichtingsakte en statuten moet opstellen.
  • Je zou zeggen dat naarmate je meer rendement behaalt, het interessanter wordt om een Spaar BV op te richten. Het tegendeel is echter waar. Spaar BV’s zijn voornamelijk interessant bij een laag rendement. Vanaf het moment dat het rendement hoger wordt (bijvoorbeeld door hogere rentestanden), verandert het hele plaatje van de Spaar BV.
  • Een BV heeft een boekhoudplicht. Zo dient een BV elk jaar een jaarrekening, balans en winst- en verliesrekening op te stellen. Het op laten stellen van dergelijke documenten kost geld, aangezien ze opgesteld dienen te worden door boekhouders en accountants.
  • In bepaalde gevallen moet de jaarrekening van de Spaar BV gepubliceerd worden, waardoor derden kunnen inzien hoeveel vermogen is ondergebracht in de Spaar BV. Met betrekking tot privacy is dit niet voor iedereen wenselijk. Verder zal de uiteindelijke belanghebbende (de aandeelhouder) van een BV opgenomen moeten worden in het UBO register.

Kan ik geld bijstorten in een Spaar BV?

Bij het oprichten van de Spaar BV bepaal je hoeveel vermogen (aandelenkapitaal) je wilt onderbrengen in de BV. Dit gebeurt door middel van de uitgifte van aandelen. Aan de hand van de hoogte van het vermogen bepaal je hoeveel aandelen je uitgeeft en tegen welke waarde.

Voorbeeld: stel je wilt € 500.000,- vermogen onderbrengen in de Spaar BV. Dan kun je ervoor kiezen om 1.000 aandelen met een nominale waarde van € 500,- uit te geven of bijvoorbeeld 2.500 aandelen tegen een nominale waarde van € 200,-.

Wil je op een later moment geld bijstorten in de Spaar BV? Dan kan dat door een nieuwe uitgifte van aandelen of door extra geld te storten op de aandelen die je bezit (agio).

In het geval van een nieuwe uitgifte van aandelen, dien je extra aandelen uit te geven tegen dezelfde nominale waarde als de huidige uitgegeven aandelen. De uitgifte van aandelen gebeurt altijd via een notaris.

Het vermogen dat je extra wilt inbrengen, deel je dan door de nominale waarde, waardoor je weet hoeveel extra aandelen je uit moet geven om het extra vermogen te kunnen storten.

Daarnaast is het een mogelijkheid om extra geld te storten op de aandelen die je al bezit. Dit wordt ook wel een agiostorting genoemd. Agio is het bedrag dat je bovenop de nominale waarde van de aandelen stort. Hiervoor hoef je niet langs de notaris.

Mocht je de Spaar BV op een later moment opheffen om het vermogen weer privé onder te brengen, dan is het raadzaam om het agio eerst om te zetten naar aandelenkapitaal om belastingheffing daarover te voorkomen. Het omzetten van agio naar aandelenkapitaal dient door een notaris gedaan te worden.

Kan ik zomaar geld opnemen vanuit mijn Spaar BV?

Er zijn verschillende manieren om geld op te nemen (te onttrekken) vanuit jouw Spaar BV naar privé. De meest voordehandliggende methodes zijn het uitbetalen van loon of dividend.

Dergelijke kasopnames zijn echter belastbare opnames, waar je dus belasting over dient te betalen. Een belastbare opname wil je uiteraard voorkomen, maar hier is gelukkig een manier voor.

Om onbelast geld op te nemen vanuit de Spaar BV, kun je het nominale aandelenkapitaal statutair laten verlagen. Stel je wilt € 200.000,- van € 500.000,- onttrekken uit de Spaar BV, dan kun je de nominale waarde van de aandelen verlagen.

Voor dit voorbeeld gaan we uit van 1000 uitgegeven aandelen met een nominale waarde van € 500,- per aandeel. Om € 200.000,- te onttrekken vanuit de Spaar BV, zal de nominale waarde verlaagd moeten worden naar € 300,-. Op deze manier komt er € 200.000,- vrij die je onbelast kunt opnemen.

Houd er rekening mee dat een statutaire verlaging van het nominale aandelenkapitaal door een notaris gedaan moet worden. Hier zitten dus kosten aan verbonden, maar gelukkig zijn deze beperkt.

Wat bepaalt of een Spaar BV interessant is?

Er zijn diverse factoren die bepalen of een Spaar BV interessant is voor jou. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de rentestanden, percentage vermogensbelasting in box-3, hoogte van het heffingsvrij vermogen, de omvang van het vermogen en de hoogte van het rendement.

In het geval dat de rentestanden laag liggen kan het interessant zijn om een Spaar BV op te richten. Voornamelijk wanneer je aanzienlijk meer vermogen bezit dan de hoogte van het heffingsvrij vermogen.

Door een Spaar BV op te richten voorkom je dat je meer vermogensbelasting betaalt dan dat je aan rente ontvangt over je spaargeld. Fiscaal kan het dus aantrekkelijk zijn om een Spaar BV op te richten wanneer de rentestand laag staat.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de hoogte van het heffingsvrij vermogen en de hoogte van de vermogensbelasting in box-3 jaarlijks kunnen veranderen.

Door dergelijke veranderingen kan het zomaar zijn dat het op een bepaald moment niet meer interessant is om een Spaar BV op te richten of te behouden. Het is daarom raadzaam om je juridisch te laten adviseren.

Snel, eenvoudig en voordelig een BV oprichten

Benieuwd of het in jouw situatie interessant is om een BV op te richten? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze Ligo juristen. Samen bekijken we jouw situatie en gaan we de mogelijkheden bekijken voor een eventuele oprichting van een Spaar BV.

Bij Ligo kun je eenvoudig, voordelig en snel een BV oprichten. In 3 simpele stappen kun je volledig online jouw eigen BV starten. Vul een vragenlijst in, lever de benodigde documenten aan en geef online toestemming voor de oprichting.

Samen met onze notarissen, juristen en advocaten zorgen wij ervoor dat alle documenten voor de oprichting van een Spaar BV juridisch correct zijn opgesteld. Hierbij worden alle documenten op maat gemaakt, zodat ze perfect aansluiten bij jouw BV.

Start vandaag nog met de oprichting van een Spaar BV. Na aanlevering van de benodigde documenten ben jij binnen 5 werkdagen al eigenaar van de BV. En dat allemaal tegen een scherpe prijs!

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)