Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Stel, je doneert al jaren een bedrag aan een bepaald goed doel. Je wil er zeker van zijn dat er na je overlijden alsnog een geldsom naar dit goed doel gaat. Dit kun je regelen door een legaat op te nemen in je testament.

Kies voor een legaat om er zeker van te zijn dat het goede doel een geldbedrag van jou ontvangt. Door middel van het legaat krijgt het goede doel namelijk het recht om een geldbedrag op te eisen bij jouw erfgenamen. Hieronder lees je precies hoe jij dat kunt regelen.

Ook interessant:

  1. Wat is een opvullegaat?
  2. Wat regel je in een testament?
  3. Wat is een levenstestament?

Wat is een legaat?

Een legaat is een bepaling in een testament waarbij een persoon, de legataris genoemd, een specifiek goed of geldbedrag ontvangt uit de nalatenschap van de overledene. De legataris krijgt hierbij voorrang op de erfgenamen.

Een erfgenaam is iemand die een bepaald percentage krijgt van alle bezittingen en schulden van de overledene. Iemand wie een legaat krijgt, krijgt alleen een bepaalde bedrag of speciaal nagelaten voorwerp. Goed om te weten dat je via het codicil alleen goederen kan nalaten.

Legator en Legataris: wie zijn dit?

Als jij een legaat opneemt in je testament dan wordt je legator genoemd. Door middel van een legaat kan jij als legator zorgen dat jouw goederen en/of een geldsom wordt nagelaten aan de legataris.

De persoon aan wie het legaat wordt nagelaten heet legataris. De legataris, die het legaat zal ontvangen, heeft voorrang op de erfenis die de erfgenamen krijgen. Je mag je legaat dan ook opeisen bij de erfgenamen. Er is daarbij geen akkoord nodig van de erfgenamen.

Waarom een legaat opnemen in het testament?

Een legaat kan een hoop zorgen wegnemen over de erfenis. Het voorkomt ruzie tijdens de verdeling van de erfenis, want jij bepaalt wie wat krijgt. Hierdoor weet je zeker dat de spullen of het geldbedrag terecht komt bij de persoon of organisatie van jouw keuze.

Daarnaast kan een legaat direct worden opgeëist, zonder dat het extra lasten geeft voor de erfgenamen. De erfgenamen en eventuele executeur zijn verplicht de legataris op de hoogte te stellen en het legaat af te geven.

Een executeur is degene die aangewezen is om de nalatenschap van de overledene af te handelen.

Aan wie kan ik geld nalaten via een legaat?

Met een legaat is het mogelijk om een deel van de erfenis na te laten aan personen of organisaties buiten de erfgenamen om.

In de praktijk zien we dat een legaat in het testament meestal wordt opgenomen om geld of spullen te schenken aan een goed doel of de kleinkinderen.

Legaat voor een goed doel

Je kunt een legaat opnemen in je testament voor een goed doel. Het geld dat je schenkt aan het goede doel, krijgen zij zodra de persoon komt te overlijden. Zo ben je ervan verzekerd dat na je overlijden, jouw geld goed wordt besteed om anderen te helpen.

Legaat voor kleinkinderen

Je kunt ook een legaat opnemen in jouw testament voor jouw kleinkinderen. Kleinkinderen worden namelijk niet direct gezien als erfgenamen.

Wat is het voordeel hiervan naast dat je jouw kleinkinderen iets kunt achterlaten? Belastingbesparing. Normaal gesproken betaal je erfbelasting als je geld nalaat.

Met een legaat krijg je vrijstelling van deze belastingplicht tot een bedrag van € 20.946. Zo hebben jouw kleinkinderen niet alleen voorrang op de erfgenamen, maar kunnen zij het bedrag dat jij nalaat in het legaat ook volledig besteden zonder geld kwijt te raken aan belastingen.

Waar moet ik op letten bij een legaat?

Waar moet je op letten als je een legaat opneemt in je testament? Het is belangrijk om te weten dat eventuele schulden in jouw erfenis eerst moeten worden afbetaald. Daarna kan het legaat pas worden uitgekeerd.

Daarnaast is het goed om op te letten dat er ook een voorwaarde kan worden gesteld voordat het legaat wordt uitgekeerd.

Dit heet een testamentaire last of betalingsverplichting. Denk hierbij aan dat de legataris bijvoorbeeld eerst zijn/haar diploma moet hebben gehaald voordat het legaat wordt uitgekeerd.

Indien jij en je partner hetzelfde testament hebben, wees er dan van bewust dat het legaat twee keer wordt uitgekeerd: eenmaal namens het testament van jou en eenmaal namens het testament van jouw partner.

Download de gratis Holding gids en lees alles wat je moet weten over de persoonlijke holding.

Hoe stel ik een codicil op?

Naast een legaat is het ook een optie om een codicil op te stellen. In een codicil kun je alleen spullen nalaten die geen grote waarde hebben en behoren tot jouw inboedel.

Zoals bijvoorbeeld een schilderij met een waarde van € 10.000,-. Een codicil kan je thuis maken, wijzigen en bewaren.

Het nadeel van een codicil is dat je het kwijt kan raken of dat het niet gevonden wordt nadat je bent overleden. Dit betekent dat jouw wil niet kan worden uitgevoerd. Om dit te voorkomen is het mogelijk om je codicil bij de notaris te bewaren.

Een codicil moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Handgeschreven;
  • Elke pagina ondertekend en;
  • Voorzien van een datum

Hoe kan ik een legaat in een testament opnemen?

Ligo helpt je graag bij het opnemen van een legaat in je testament. Vul onze vragenlijst in en beschrijf duidelijk wat je precies wil nalaten en aan wie.

Vervolgens zal er een testament worden opgemaakt waarin het legaat is opgenomen. De notaris zal het document daarna met jou doornemen.

Kosten van een testament met legaat

Je kunt bij ons een testament opstellen met een legaat voor een goed doel voor € 245. Een legaat opnemen in je testament voor een goed doel valt binnen onze prijs. Wil je een legaat opnemen voor bijvoorbeeld je kleinkinderen, dan is dit maatwerk en zal de betreffende notaris dit met jou bespreken.

Wil je samen met jou partner hetzelfde testament, dan kan dit al voor € 345. Wil je naast twee testamenten met je partner ook een samenlevingscontract sluiten, dan kan dit al voor € 445. Hiermee regelen je de volledige nalatenschap.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)