Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Voor veel ondernemers is het ontslaan van een werknemer een vervelende kwestie. Om een organisatie goed te laten functioneren is het echter een zeer belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Personeel dat niet goed functioneert of niet binnen je onderneming past, kun je beter snel ontslaan voor zover dat mogelijk is.

Indien je van plan bent om een werknemer te ontslaan, dien je dit wel goed voor te bereiden, want een fout is snel gemaakt. In het ontslagrecht kunnen fouten je erg duur komen te staan.

Maar hoe kan jij als werkgever nou van een werknemer afkomen? In dit artikel leggen we je uit hoe je een werknemer kan ontslaan, indien je de medewerking van deze werknemer hebt.

Ook interessant:

  1. Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Je wil een werknemer ontslaan en je hebt hierbij de medewerking van de betreffende werknemer. Er zijn twee situaties van elkaar te onderscheiden waarbij je de medewerking van de werknemer kan hebben. Voor deze situaties gelden aparte regels.

Lees hieronder welke situatie bij jou van toepassing kan zijn en waar je op moet letten bij het ontslag, zodat je geen fouten maakt. Een risico is namelijk dat de werknemer binnen twee weken terug kan komen op zijn besluit.

Ontslag met instemming van de werknemer

Ontslag met instemming van de werknemer, ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd, is een vorm van ontslag waarbij werkgever en werknemer samen afspreken om het dienstverband te beëindigen.

Anders dan bij ontslag op initiatief van de werkgever, is er bij ontslag met instemming van de werknemer geen sprake van eenzijdige beëindiging van het dienstverband. In dit stuk van het artikel gaan we hier dieper op in:

In welke situatie kan ik de werknemer ontslaan?

Indien je als werkgever een ‘redelijke grond’ voor het ontslag hebt (zie hieronder het laatste bulletpoint) en de werknemer instemt met het ontslag, kun je de arbeidsovereenkomst ontbinden.

Deze wijze van beëindiging komt in de praktijk echter weinig voor. Er wordt vaker gekozen voor ontslag met wederzijds goedvinden.

Hoe kan ik de werknemer ontslaan?

Je ontslaat de werknemer door middel van een vaststellingsovereenkomst. Hierin worden de gronden en voorwaarden voor het ontslag opgenomen. Deze variëren van de ontslagvergoeding tot aan de datum waarop de werknemer zijn laatste werkdag heeft.

Er is geen toestemming van het UWV nodig of een bezoek aan de rechter. De werknemer gaat door ondertekening van de vaststellingsovereenkomst schriftelijk akkoord met de beëindiging.

Waar moet je op letten bij het ontslag?

  • De werknemer heeft na het overeenkomen van de vaststellingsovereenkomst een bedenktijd van veertien dagen en kan zijn instemming gedurende deze periode nog intrekken.
  • Je dient als werkgever een opzegtermijn in acht te nemen. Als de werknemer korter dan vijf jaar in dienst is, betreft de opzegtermijn een maand. Per vijf jaar dat de werknemer langer in dienst is geweest, neemt de opzegtermijn toe met een maand. Hierbij geldt een maximum van 4 maanden.

Je moet als werkgever een transitievergoeding betalen aan de werknemer, indien deze langer dan 2 jaar in dienst is geweest. Lees hier meer over in ons artikel over ontslag zonder medewerking van de werknemer.

Je mag het werk van de ontslagen werknemer 26 weken lang niet door een ander laten doen (weder-indiensttredingsvoorwaarde).

Redelijke grond voor ontslag

Er dient een redelijke grond voor ontslag aanwezig te zijn.

Hierbij kun je denken aan:

  1. Bedrijfseconomische redenen, zoals verslechterende financiële situatie of automatisering;
  2. Ziekte van de werknemer langer dan twee jaar, zoals de situatie dat de werknemer na twee jaar ziekte het werk waarvoor hij ooit is aangenomen, of het werk dat aangepast is aan de ziekte, nog altijd niet kan doen;
  3. Grove misdragingen, zoals diefstal of mishandeling;
  4. Verstoorde arbeidsrelatie, waarbij je als werkgever deze verstoring niet zelf hebt veroorzaakt en je er alles aan hebt gedaan om het te verhelpen;
  5. Frequent verzuim met onaanvaardbare gevolgen, zoals de situatie dat de werknemer regelmatig niet komt opdagen;
  6. Disfunctioneren, waarbij de werknemer niet voldoet aan de (duidelijke) functie- eisen die bij zijn functie horen; en/of
  7. Werkweigering, zoals het geval waarbij de werknemer een opdracht niet uitvoert omdat deze het niet met je eens is over het werk dat van hem verlangd wordt.

Download de gratis DGA gids en zie essentiële punten niet over het hoofd.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden is een manier om het dienstverband tussen werkgever en werknemer te beëindigen zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter.

Het is een overeenkomst waarbij beide partijen instemmen met de beëindiging van het dienstverband en de voorwaarden daarvan. In dit stuk van het artikel gaan we hier dieper op in:

In welke situatie kan ik de werknemer ontslaan?

Indien jij en je werknemer het over het ontslag eens zijn, kun je de arbeidsovereenkomst beëindigen via een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst) Het verschil met de voorgaande optie is dat er in dit geval geen redelijke grond voor het ontslag hoeft te zijn. Het kan om elke denkbare reden gaan.

Hoe kan ik de werknemer ontslaan?

Je ontslaat een werknemer met een vaststellingsovereenkomst. Hierin worden de gronden en voorwaarden voor het ontslag opgenomen. Deze variëren van de ontslagvergoeding tot aan de datum waarop de werknemer zijn laatste werkdag heeft.

Er is geen toestemming van het UWV nodig of een bezoek aan de rechter. De werknemer gaat door ondertekening van de vaststellingsovereenkomst schriftelijk akkoord met de beëindiging.

Waar moet je op letten bij het ontslag?

  • De werknemer heeft een bedenktijd van veertien dagen na het overeenkomen van de beëindigingsovereenkomst en kan zijn instemming gedurende deze periode nog intrekken.
  • Inachtneming van een opzegtermijn is noodzakelijk, wil de werknemer recht hebben op een WW-uitkering. Als de werknemer korter dan vijf jaar in dienst is, betreft de opzegtermijn een maand. Per vijf jaar dat de werknemer langer in dienst is geweest, neemt de opzegtermijn toe met een maand. Hierbij geldt een maximum van 4 maanden.
  • Een transitievergoeding is in dit geval niet verplicht. Doorgaans wordt in de vaststellingsovereenkomst wel een ontslagvergoeding opgenomen, zodat er een grotere kans is dat de werknemer akkoord gaat met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
  • Het initiatief van het ontslag moet vanuit de werkgever komen, anders heeft de werknemer geen recht op een WW-uitkering.
  • De weder-indiensttredingsvoorwaarde is niet van toepassing.

Ligo tip: Win advies in van een arbeidsrechtelijke advocaat als jij op het punt staat een werknemer te ontslaan. Zij kunnen je vertellen wat je kansen zijn en welke veelgemaakte fouten je kan voorkomen.

Checklist personeel ontslaan

Welke stap moet je eerst zetten als je personeel wil ontslaan? Heb je een volledig dossier of moet je nog even wachten? Moet je eerst met de werknemer aan tafel gaan zitten? Op welk moment heb ik advies nodig? Hoe kom je aan een ontslagbrief of een vaststellingsovereenkomst?

Wil je zeker weten dat je alle belangrijke stappen neemt voor het ontslaan van een werknemer? Via Ligo kun je overzichtelijke checklists voor het ontslaan van een werknemer doorlopen die alle stappen voor je uiteenzetten.

Zij helpen je direct met het regelen van alle onderdelen die bij het ontslag komen kijken. Op die manier vergeet jij niets en kan je dure energie slurpende procedures voorkomen met je ex-werknemer. Wil je weten hoe een workflow werkt? Bekijk hier een video:

 

Juridisch advies nodig over het ontslag van een werknemer?

Als ondernemer heb je drie opties wanneer je zit met juridische vragen over een ontslag:

  1. Je kan een advocaat inschakelen. Het voordeel van deze optie is dat je verzekerd bent van juridisch correct advies. Het nadeel van deze optie is dat een advocaat over het algemeen hoge tarieven berekent.
  2. Je kan zelf het internet afspeuren naar informatie. Het voordeel van deze optie is dat dit geheel kosteloos kan. Verder hoef je ook je huis niet te verlaten. Het nadeel is dat je niet verzekerd bent dat de gevonden informatie ook juridisch klopt en up-to-date is. Bovendien ben je waarschijnlijk ook ontzettend veel tijd kwijt aan het uitvogelen van wat je wel en niet dient te doen.
  3. Je kan je bij Ligo aansluiten. Als Ligo member kan je onbeperkt advies inwinnen bij onze specialistische advocaten. Je stelt gemakkelijk en snel je arbeidsrechtelijke vraag in je dashboard en binnen twee dagen word je door een specialistische advocaat gebeld met een antwoord op je vraag. Verder geniet je onbeperkte toegang tot onze database met 100+ contracten (in het Engels en het Nederlands) die je online op maat kunt maken en downloaden.
Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)