Laatst geüpdatet op augustus 2, 2023

Hoe werkt de inschrijving bij de KvK als je een BV opricht? Schrijft de notaris de opgerichte BV in of moet je dit zelf regelen bij de Kamer van Koophandel? Hoe erg is het als je een BV opricht en deze vergeet in te schrijven bij de KvK?

Het is erg belangrijk dat je de inschrijving bij de KvK goed regelt. Want wist je dat een BV oprichten zonder inschrijving bij de KvK namelijk een economisch delict kan opleveren? Dit wil je voorkomen.

Lees in deze blog alles wat je moet weten over inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de risico’s als je het niet doet en hoe je het eenvoudig kunt regelen.

Ook interessant:

  1. Kun je een BV oprichten zonder adres in Nederland?
  2. Kun je een BV oprichten met buitenslandse aandeelhouders?
  3. BV oprichten zonder DGA salaris

BV oprichten: KvK inschrijving verplicht?

Ja, de inschrijving bij de KvK is verplicht als je een BV gaat oprichten. Iedere ondernemer in Nederland is op grond van de wet verplicht om zijn onderneming in te schrijven in het Handelsregister.

Dit betekent dat jij als ondernemer na de oprichting van jouw BV nog een week de tijd hebt om je in te schrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel).

Een BV oprichten met gratis advies van de Ligo specialisten?

Meer dan 100.000+ ondernemers kozen voor de oplossing van Ligo

Wat zijn de gevolgen van een BV oprichten zonder KvK inschrijving?

Het oprichten van een BV zonder KvK inschrijving, zal een aantal gevolgen hebben voor jouw als eigenaar, maar ook voor de onderneming. Hieronder bespreken we de belangrijkste gevolgen die het niet inschrijven van de BV bij de KvK met zich meebrengt.

Persoonlijke aansprakelijkheid voor jou als bestuurder

Stel, je hebt een BV opgericht en deze nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Toch ben je al bezig met het inkopen van kantoorspullen of transacties aan het voeren met je klanten.

Zolang jij je nog niet hebt ingeschreven bij de KvK, ben je als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor elke (rechts)handeling. Dit betekent dat je ook voor de handelingen van je medebestuurders persoonlijk aansprakelijk bent.

Je wordt met je privévermogen aansprakelijk gesteld voor het handelen van je zakenpartner of jezelf. En laat deze aansprakelijkheid nou net de reden zijn waarom je het gekozen voor het oprichten van een BV..

Plegen van economisch delict

Eerder gaven we al aan dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel wettelijk verplicht is bij de oprichting van je BV. Als jij jouw onderneming dan niet inschrijft bij de KvK, pleeg je een economisch delict.

Dit wil je voorkomen, want de gevolgen hiervan zijn geldboetes die op kunnen lopen tot duizenden euro’s.

Onbetrouwbaarheid richting klanten

Tenslotte kan het niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel praktische problemen opleveren voor je bedrijf. Jouw klanten kunnen je niet terugvinden in het Handelsregister.

Je onderneming is dan een niet-geregistreerd bedrijf. Dit komt onbetrouwbaar over en dat is het laatste wat je wil uitstralen richting je klanten.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wie mag na oprichting BV de Kamer van Koophandel inschrijving doen?

Binnen jouw onderneming zijn alle bestuurders bevoegd om de inschrijving bij de KvK te regelen. De KvK biedt je de optie om dit zelf te regelen, maar bij Ligo zorgen we ervoor dat je jezelf als ondernemer niet druk hoeft te maken over de inschrijving van jouw BV bij de Kamer van Koophandel.

Na de oprichting van je BV via Ligo, hoef je het papierwerk niet zelf te doen. Onze notarissen zorgen ervoor dat jouw BV bij de KvK wordt ingeschreven. Zo kan jij je als ondernemer op andere zaken focussen en de KvK-inschrijving aan ons overlaten. Deze service is geheel kosteloos.

Wanneer ontvang ik mijn Kamer van Koophandel nummer na registratie van de BV?

Zodra de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voldaan, ontvang je direct je KvK-nummer. Bij Ligo zorgen we graag voor extra service. Als je jouw BV bij ons opricht, ontvang je binnen een paar dagen een uittreksel met je KvK-nummer. Deze ontvang je gratis van ons.

Wij zetten hem dan voor je klaar in je Ligo dashboard, waar ook al je andere belangrijke documenten staan voor de oprichting van je BV. Zo kun je deze belangrijke documenten altijd veilig beheren op één overzichtelijke plek.

Wat is het verschil tussen een KvK-nummer en BTW-nummer?

Een BTW-nummer is niet hetzelfde als een KvK-nummer. Met je BTW-nummer kan je straks de BTW, die je al betaald hebt, terugvragen bij de Belastingdienst.

De KvK zorgt na inschrijving ervoor dat jouw gegevens worden doorgezet naar de Belastingdienst. Dit gebeurt automatisch en hoef je zelf niets voor te doen.

De Belastingdienst zorgt ervoor dat je het BTW-nummer krijgt toegestuurd. Dit duurt meestal 1 tot 3 weken. Wil je dit nummer eerder ontvangen? Dan adviseren we je om even contact op te nemen met de Belastingdienst voor de mogelijkheden.

Besloten een BV op te richten?

Heb je deze blog in de oriënterende fase van het oprichten van je onderneming gelezen? En heb je vervolgens besloten om voor de BV te kiezen? Dan heb je de volgende opties voor het oprichten van je BV.

  1. Langs een reguliere notaris gaan: Het nadeel van deze optie is dat de procedure vrij lang kan duren en de kosten hoog kunnen oplopen. Ook dien je meerdere malen langs het kantoor van de notaris te gaan.
  2. BV online oprichten: Kies je voor BV oprichten via Ligo? Dat kan voordelig, eenvoudig en snel. Je vult een online vragenlijst in, je gaat langs bij de notaris voor identificatie en je ontvangt alle finale stukken in je beveiligde dashboard. Zo kan jij snel starten met ondernemen.

Heb je vragen over hoe je een BV bij ons opricht? Of hoe wij een KvK-inschrijving voor jou regelen? Stel dan je vraag via onze online chat, bel of mail ons.

Met een Ligo Plan kun je ook sparren met onze fiscalisten en specialistische advocaten over alle juridische kwesties die spelen bij jouw onderneming. Het Ligo-team staat altijd voor je klaar om je te helpen.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)