Laatst geüpdatet op mei 6, 2024
Ga jij samen met één of meerdere partners een BV oprichten? Dan raden we je sterk aan om ook een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen.
Het is niet verplicht om een aandeelhoudersovereenkomst te hebben, maar je kan hier wel veel toekomstige problemen mee voorkomen.
Waarom hebben jij en je partners de aandeelhoudersovereenkomst dan precies nodig? Lees hier alles over in deze blog.
Wat kan je regelen in de aandeelhoudersovereenkomst?
Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst tussen alle aandeelhouders van de BV. Hierin kunnen de aandeelhouders met elkaar afspraken maken over belangrijke zaken.
Je kunt bij Ligo een aandeelhoudersovereenkomst voorbeeld laten opstellen, of binnen onze tooling het document volledig laten opstellen.
Denk bijvoorbeeld aan hoe een eventuele verkoop van aandelen van één van de aandeelhouders in de toekomst moet worden aangepakt. Mag dit zomaar en tegen welke voorwaarden?
Daarnaast kan je in de overeenkomst ook andere belangrijke zaken regelen zoals hoe lang jullie willen samenwerken, hoe de winst moet worden verdeeld en een non-concurrentiebeding.
De afspraken die in de aandeelhoudersovereenkomst worden gemaakt dienen als aanvulling op de bij oprichting gemaakte afspraken die zijn opgenomen in de statuten van de BV.
Flexibiliteit
Bij (startende) ondernemers komt het vaak voor dat de situatie in de BV wijzigt. Denk bijvoorbeeld aan de winstverdeling.
Als de aandeelhouders de verdeling van de winst door bepaalde omstandigheden willen wijzigen, wil je daarvoor niet naar de notaris. Dit zal wel altijd moeten bij wijziging van de statuten.
Het grote nadeel van de statuten is namelijk dat deze alleen door een notaris kunnen worden gewijzigd.
Een wijziging van de statuten zal daarnaast ook altijd moeten worden goedgekeurd door de AvA. Dit kost jou en je partner(s) tijd en geld.
Je kan dit dure en tijdrovende proces bij de notaris voorkomen door een aandeelhoudersovereenkomst op te laten stellen.
Jij en je partner(s) zijn vrij om deze overeenkomst zelf te wijzigen als de situatie hierom vraagt en mogen zelf bepalen wat er wel en niet in de overeenkomst zal worden geregeld.
Zo kunnen jij en je partner(s) snel schakelen als de situatie daarom vraagt en worden jullie niet begrensd door de wet, zoals bij de statuten.
De aandeelhoudersovereenkomst is vertrouwelijk
De statuten moeten altijd bij de Kamer van Koophandel (KvK) worden geregistreerd en zijn dus openbaar. Een aandeelhoudersovereenkomst daarentegen is geheim.
Veel ondernemers vinden het fijn om bijzondere afspraken vertrouwelijk te houden. Wil je dit? Dan kan je deze afspraken het beste vastleggen in een aandeelhoudersovereenkomst en niet in de statuten.
Voorkom toekomstige conflicten
Ruziënde aandeelhouders in de BV, het overkomt ruim een kwart van de BV’s. Door samen afspraken te maken in een aandeelhoudersovereenkomst kan dit vaak worden voorkomen.
Het opstellen van deze overeenkomst brengt namelijk met zich mee dat jij en je partner(s) om tafel moeten om te praten over conflictgevoelige onderwerpen.
Door erover te praten, kunnen er al bij de start van jullie BV goede afspraken over gemaakt.
Aandeelhoudersovereenkomst van Ligo
Een aandeelhoudersovereenkomst kan je tegenwoordig gemakkelijk opstellen met een aandeelhoudersovereenkomst model. Dit kan eenvoudig via Ligo.
Mocht je iets bijzonders in deze overeenkomst willen opnemen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan elke dag klaar om je te helpen.
Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren.
Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen.
- Statuten BV - januari 10, 2024
- Wat is het UBO-register? - januari 7, 2024
- Verschil tussen maatschap en VOF - juli 6, 2023