Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Stel, je gaat samenwonen met jouw partner. Helaas loopt jullie relatie op de klippen of komt je partner te overlijden. Jullie hebben geen afspraken gemaakt over wat er gebeurt met jullie woning.

In beide gevallen kan dit betekenen dat je direct je huis uit moet en op straat komt te staan. Dergelijke, vervelende gevolgen voorkom je met een samenlevingscontract.

Ook interessant:

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract wordt opgesteld om allerlei afspraken te regelen over het samenwonen. Zo kun je bijvoorbeeld afspraken maken over wie wat betaalt: huur, hypotheek en vaste lasten. Verder kun je afspreken wat er gebeurt bij schulden en vastleggen welke spullen van wie zijn.

Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar het geeft zekerheid over je rechten en plichten tijdens het samenwonen. Ook kan het je zekerheid geven over wat er gebeurt als jullie er voor kiezen om niet langer samen te wonen.

Jij en je partner kunnen ook een samenlevingscontract aangaan als je al samenwoont. Jullie kunnen elke datum in het verleden of in de toekomst kiezen om het samenlevingscontract in te laten gaan. In het samenlevingscontract kun je ook bepalen wanneer het contract stopt.

Waarom een samenlevingscontract sluiten?

Ben je niet getrouwd en heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan zijn er geen rechten en plichten die gelden voor jou en je medebewoner. Daarom is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen.

Een samenlevingscontract zorgt voor duidelijkheid, zekerheid en voorkomt problemen door onvoorziene gebeurtenissen in de toekomst.

Wat wordt er geregeld in een samenlevingscontract?

Wat regel je allemaal in dit contract? In een samenlevingscontract worden onder andere afspraken gemaakt over de aflossing van de hypotheek, verdeling van jullie spullen en partnerpensioen.

Daarnaast kun je ook afspraken maken over de verdeling van de kosten in de huishouding, verzorging en de kosten van de kinderen, een verblijvingsbeding en bankrekeningen.

5 redenen waarom je een notarieel samenlevingscontract nodig hebt

Je kunt een samenlevingscontract op twee verschillende manieren opstellen, namelijk met of zonder notaris. Waarom is het dan toch verstandig om een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen? We geven hieronder vijf redenen.

Risico dat je op straat komt te staan

Om te voorkomen dat je op straat komt te staan als je partner overlijdt, is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Bovendien heb je ook niet zomaar recht op jullie gezamenlijke spullen in geval van overlijden.

Om dit te voorkomen stel je een verblijvingsbeding op in het samenlevingscontract. Met een verblijvingsbeding kun je in de woning blijven en worden de spullen in en om de woning van jou. Het maakt daarbij niet uit of deze spullen oorspronkelijk van jou, je partner of jullie gezamenlijk waren.

Vereiste voor partnerpensioen regelen

Zonder samenlevingscontract heb je geen recht op partnerpensioen, maar met een samenlevingscontract kun je hier wel aanspraak op maken.

Let wel op dat de pensioenregeling het moet toelaten dat jij je partner als pensioengerechtigde aanwijst in een samenlevingscontract en andersom.

Hiervoor dien je jouw partner bij het pensioenfonds aan te melden voor partnerpensioen. Het pensioenfonds zal in veel gevallen om een notarieel samenlevingscontract vragen, wat je vervolgens dient op te sturen.

Let op: als jullie uit elkaar gaan voordat één van jullie komt te overlijden, vervalt automatisch het recht op partnerpensioen.

Bespaar belasting en word fiscaal partner

Ben je fiscaal partner van elkaar? Als je samen staat ingeschreven op hetzelfde adres en jullie een notarieel samenlevingscontract hebben, dan ben je automatisch fiscaal partner van elkaar.

Als fiscaal partner van elkaar kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling verdelen, zodat dit fiscaal gunstiger voor jullie uitkomt. Je doet dan nog maar één keer belastingaangifte per jaar.

Duidelijke verdeling van de kosten

Als je samenwoont, maak je verschillende kosten in het huishouden die verdeeld worden onder elkaar. Zo betaald één iemand bijvoorbeeld de boodschappen, terwijl de ander gas, water en licht betaald. In een samenlevingscontract kun je afspraken maken over de verdeling van deze kosten.

Wanneer je samen kinderen hebt en jij of jouw  partner minder gaat werken, om voor jullie kinderen te zorgen, dan kan er in een samenlevingscontract een compensatie worden opgenomen. De verdeling tussen jullie als ouders kan dan via een samenlevingscontract worden gecompenseerd door middel van een inkomens- of alimentatieregeling.

Voorkom ruzie over spullen als je uit elkaar gaat

Een samenlevingscontract zorgt ervoor dat afspraken worden vastgelegd over jullie eigendommen. Dit voorkomt ruzie op het moment jullie uit elkaar gaan. Als jij bijvoorbeeld meer hebt geïnvesteerd in jullie koopwoning, kun je dit vastleggen in het samenlevingscontract.

Hier zal dan later geen onenigheid meer over kunnen ontstaan. Heb je persoonlijke bezittingen die je voor jezelf wil houden? Deze bezittingen kun je opnemen in een lijst van privébezittingen die uiteindelijk alleen aan jou zullen toekomen.

Wat kost een samenlevingscontract?

Bij de notaris komen de kosten voor een samenlevingscontract al snel boven de € 600,-. Gelukkig kan je een samenlevingscontract tegenwoordig grotendeels online regelen en er rustig over nadenken. Bij Ligo kan je al een samenlevingscontract opstellen vanaf € 299,-!

Samenlevingscontract via Ligo

Je kan een notarieel samenlevingscontract voor jou en je partner bij Ligo laten opstellen voor € 299,-.

Dit contract helpt je met het regelen van de verdeling van huishoudelijke kosten, regelingen voor huur- of koopwoning, vergoedingsrechten, wat er gebeurt bij overlijden van partner, verdeling van spullen, partnerpensioen en fiscaal partnerschap.

Hoe stel ik mijn samenlevingscontract op?

Op ligo.nl vind je een online vragenlijst. Na het aanmaken van een account en het invullen van de vragenlijst vind je jouw concept samenlevingscontract direct op je dashboard. Deze kun je rustig doornemen.

De notaris zal vervolgens telefonisch contact met je opnemen voor het maken van een afspraak, zodat je je daar kan identificeren en het samenlevingscontract kunt ondertekenen.

Kosten samenlevingscontract + 2 testamenten

Hebben jij en je partner nog geen testament opgesteld? Ligo biedt een pakket aan waarbij je een samenlevingscontract en twee testamenten kan laten opstellen.

Het pakket kost € 445 en helpt je met het regelen van het benoemen van een voogd, een bewindvoerder, het aanwijzen van een executeur, besparen op zorgkosten, verdeling van roerende zaken, verdeling huishoudelijke kosten, fiscaal partnerschap en het regelen van jouw nalatenschap.

Kan een samenlevingscontract ook zonder notaris opgesteld worden?

Je kunt ervoor kiezen om een samenlevingscontract op te laten stellen zonder hierbij een notaris te betrekken. Ook dit contract is rechtsgeldig en bindend. Toch is het wel aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen via de notaris.

Bij Ligo bieden wij ook een samenlevingscontract aan die je kunt opstellen zonder notaris voor € 49,-. Je begint dan met het doorlopen van een vragenlijst die ongeveer 5 minuten duurt.

Na het afronden hiervan kun je het samenlevingsovereenkomst meteen downloaden. Nadat jij en jouw partner het contract ondertekenen is het direct een bindende overeenkomt.

Heb je nog vragen? Dan staan we 7 dagen per week voor je klaar in de chat. Ook kun je ons telefonisch bereiken via 020-3031043 of via support@ligo.nl.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)