Laatst geüpdatet op augustus 2, 2023

Een boekjaar duurt vaak 12 maanden en loopt in de meeste gevallen gelijk met een kalenderjaar (van 1 januari tot 31 december). Moet je, als je halverwege het jaar start, meteen na 6 maanden je jaarrekening opstellen?

Nee, meestal niet. Hiervoor is namelijk het zogeheten verlengde boekjaar in het leven geroepen. Wil je jouw BV oprichten met een verleng boekjaar? Lees dan zeker even verder!

Ook interessant:

  1. BV opzetten: vijf overeenkomsten
  2. BV starten stappenplan
  3. How to incorporate a Dutch BV

Wat is een verlengd boekjaar?

Het aanvragen van een verlengd boekjaar is een mogelijkheid die je bij de start van je BV hebt. Bij een verlengd boekjaar voeg je het huidige boekjaar samen met het daaropvolgende boekjaar.

Zo hoeft een BV die bijvoorbeeld in oktober is opgericht niet direct na twee maanden jaarstukken op te stellen of aangiften te doen. Dat bespaart jou zo meer dan duizend euro!

Stel dat jij halverwege 2023 jouw BV zou oprichten – laten we 14 juli aannemen als startdatum. Met een verlengd boekjaar eindigt je eerste boekjaar pas op 31 december 2024 in plaats van 31 december 2023.

verlengd boekjaar aanvragen bv

besloten vennootschap starten met verlengd boekjaar

Hoe lang mag ik een boekjaar voor mijn BV verlengen?

De Belastingdienst heeft als voorwaarde dat een verlengd eerste boekjaar maximaal 24 maanden min één dag mag duren. Daarnaast kun je het boekjaar alleen verlengen bij de start van je bedrijf.

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

Wat zijn de voordelen van een BV oprichten met een verlengd boekjaar?

Waarom zou je voor een verlengd boekjaar moeten kiezen? Hieronder zetten we de voordelen even voor je op een rijtje.

  1. Besparing van meer dan duizend euro: Voor het opstellen van een jaarrekening heb je een accountant nodig. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met aangiften en overige administratie. Deze werkzaamheden van een accountant kun al snel oplopen tot duizenden euro’s. Het is zonde als je dit voor een paar maanden moet betalen met een kort eerste boekjaar. Combineer je het het eerste boekjaar met het volgende boekjaar? Dan bespaar je dus al snel duizenden euro’s.
  2. Focus op je bedrijf uitbouwen: Het bespaart je een hoop tijd als jij je niet bezig hoeft te houden met het aanleveren van alle informatie die nodig is voor het opstellen van de jaarstukken en aangiften. Met een verlengd boekjaar kan jij je voorlopig volledig focussen op het uitbouwen van je onderneming.
  3. Grotere kans dat je winst draait in je eerste boekjaar: In het begin heb je vaak aanloopkosten en duurt het even voordat je winst draait. Het is dan ook niet gek dat je in jouw eerste jaar een verlies hebt. Met een verlengd boekjaar heb je langer de tijd om dat verlies in het begin weg te werken. Krijg je het voor elkaar om het verlies weg te werken in het tweede kalenderjaar? Dan kan je jouw verlengde eerste boekjaar jaar positief afsluiten. Financiers, zoals banken en andere investeerders, kunnen dit belangrijk vinden.
  4. Langer geld op jouw rekening door uitstel belastingbetaling: Als jij op 14 juli 2023 je BV opricht met een verlengd boekjaar, dan doe je pas aangifte begin 2024. Dan pas hoef jij ook de belasting te betalen. Dit zorgt ervoor dat je jouw geld langer op je eigen rekening hebt staan. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken om eerst in je bedrijf te investeren. Een stuk eenvoudiger dan een lening aanvragen bij de bank.

Als je een verlengd boekjaar aanvraagt, hoef je pas in het daaropvolgende jaar jaarstukken op te stellen. Dat bespaart je zo duizenden euro’s!

Hoe vraag ik een verlengd boekjaar voor mij BV aan?

Als jij je BV gaat oprichten, kan je aangeven dat je een verlengd boekjaar wil. De notaris zal dit dan opnemen in de statuten van je BV. Je statuten kan je terugvinden in je oprichtingsakte. Vaak staat het boekjaar helemaal achterin de akte.

De oprichters van de BV beslissen of ze een verlengd boekjaar willen of niet. Ga jij een BV oprichten met iemand anders? Bespreek dan waar jullie voor willen kiezen. In de praktijk wordt er vaak voor een verlengd eerste boekjaar gekozen.

Bij Ligo hoef je niets te regelen om je verlengde boekjaar aan te vragen. Je geeft in de vragenlijst aan dat je voor een verlengd boekjaar wilt kiezen en richt je BV op. Het verlengde boekjaar wordt dan automatisch in de akte opgenomen, zodat jij geen hoge accountantskosten hebt aan het eind van het jaar.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Ik heb geen verlengd boekjaar in mijn statuten, wat nu?

Heb je de verkeerde keuze gemaakt bij het oprichten van je BV en staat er geen verlengd boekjaar in je statuten? Geen zorgen. Je kan jouw statuten altijd nog laten wijzigen.

Let op: een statutenwijziging kost minimaal € 375,-. De notaris is namelijk de enige die je statuten mag aanpassen. Wees daarom slim en kies bij de oprichting van je BV direct voor een verlengd boekjaar.

Wanneer is een verlengd boekjaar niet geschikt voor mij?

Er zijn ook situaties waarin jij je boekjaar beter gelijk kan laten lopen met het kalenderjaar. Het kan ook zijn dat een gebroken boekjaar juist beter bij je BV past.

Een gebroken boekjaar is een boekjaar dat niet gelijk loopt met het kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december).

Een gebroken boekjaar kan korter of langer duren dan de gebruikelijke 12 maanden. Dit boekjaar mag maximaal 24 maanden duren en minimaal één dag.

Is één van de situaties hieronder van toepassing op jou? Dan kan je beter niet voor een verlengd boekjaar kiezen:

  • Je boekjaar loopt gelijk met bijvoorbeeld een sport- of schoolseizoen: loopt het boekjaar van je sector gelijk met een bepaald seizoen, of is er sprake van seizoenshandel? In dat geval is het veel overzichtelijker voor je boekhouding om je boekjaar gewoon gelijk te laten lopen met je brancheseizoen.
  • Fiscale eenheid holdingstructuur: heb je een al een BV en wil je ook een holding oprichten? Dan heb je de mogelijkheid om een fiscale eenheid te vormen. Je BV en holding worden dan door de Belastingdienst als één gezien, waardoor je maar één keer belastingaangifte hoeft te doen. Dit scheelt je niet alleen in tijd, maar ook in kosten. Als je kiest voor een holdingstructuur waarbij jij je ondernemingen verbindt, moet je verplicht kiezen voor een boekjaar dat gelijk loopt met het kalenderjaar.

Een BV oprichten met gratis advies van de Ligo specialisten?

Meer dan 100.000+ ondernemers kozen voor de oplossing van Ligo

BV met verlengd boekjaar oprichten bij Ligo

Heb je nog andere vragen over het oprichten van je BV of het boekjaar van je bestaande BV? Of wil je specifiek meer weten over het verlengd boekjaar? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 uur telefonisch bereiken op 020-3031043 voor gratis advies. Daarnaast zijn wij elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 22:00 uur via onze online chat. Ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen!

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)