Laatst geüpdatet op maart 29, 2024
Een BV heeft immers grote voordelen, zoals de beperkte aansprakelijkheid. Als je met een buitenlandse partner een BV gaat oprichten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Dit is vooral het geval als die partner in het buitenland woont of als deze de Nederlandse taal niet spreekt.Wil jij weten waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan snel verder in dit artikel.
Ook interessant:
- Agiostorting en terugbetaling: zo doe je dat
- Alles wat je moet weten over het aandeelhoudersregister
- Aandelenoverdracht
Spreekt de aandeelhouder Nederlands?
Als je partner en medeaandeelhouder geen Nederlands kan, moet het BV oprichten in het Engels verlopen. Dit kan eenvoudig via Ligo.
Alle vereiste documenten zoals de akte van oprichting en de volmacht worden dan naar het Engels vertaald.
De Nederlandse notaris controleert namelijk of alle aandeelhouders de inhoud van de akte begrijpen en akkoord gaan met het BV oprichten. Dit doet hij door de akte in het Nederlands of Engels met de partijen te doorspreken.
Spreekt één van de aandeelhouders de Nederlandse of de Engelse taal niet? In dat geval is het het oprichten van een BV niet mogelijk via Ligo.
Kan een van de aandeelhouders geen Nederlands? Dan kun je dus in het Engels je BV oprichten bij Ligo!
Woont de aandeelhouder in het buitenland?
Als je business partner in het buitenland woont, staat hij of zij niet geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). De notaris zal in dat geval meer onderzoek moeten doen. Om deze reden zal de notaris jou en je partner vragen om de volgende documenten in het Nederlands of Engels te overleggen.
Kopie van een bankafschrift of energierekening
De Nederlandse notaris zal het woonadres van je buitenlandse aandeelhouder op een andere manier moeten bevestigen.
Woont jouw mede aandeelhouder dus niet in het buitenland? De notaris heeft dan een recente kopie van je bankafschrift of energierekening nodig.
Huurovereenkomst met Nederlands vestigingsadres
De wet eist dat elke BV een adres in Nederland moet hebben. Dit is het vestigingsadres. Vaak zie je dat het adres van de aandeelhouder die in Nederland woont, wordt gebruikt als vestigingsadres van de BV.
Kies je voor een vestigingsadres dat niet overeenkomt met een Nederlands woonadres? In dat geval zal de notaris je vragen om een huurovereenkomst te uploaden. Zo kan de notaris, en ook de Kamer van Koophandel (KvK) het vestigingsadres controleren.
Let op: wonen alle aandeelhouders in het buitenland? Vergeet dan niet om een geregistreerd adres in Nederland aan te vragen. Neem contact op met Ligo om meer te weten te komen over het aanvragen van een geregistreerd adres en partijen die je hierbij kunnen helpen.
Telefonisch overleggen over jouw situatie?
Is de aandeelhouder een buitenlandse onderneming?
Capacity legal opinion
Zoals je wellicht weet kan niet alleen een natuurlijk persoon, maar ook een onderneming een BV oprichten.
Wil jouw buitenlandse partner niet als natuurlijk persoon een BV oprichten, maar met een onderneming die in het buitenland is gevestigd?
In dat geval heeft de notaris een capacity legal opinion nodig om jullie BV op te richten. Deze verklaring kan eenvoudig worden opgesteld door een notaris of advocaat in je buurt.
Aan de hand van dit document controleert de notaris of de buitenlandse onderneming geldig is opgericht, geregistreerd staat en niet failliet is gegaan.
Moet buitenlandse aandeelhouder langs de notaris?
Voor het oprichten van een BV moet de notaris de identiteit van elke aandeelhouder controleren. In het geval van Nederlandse aandeelhouders kan de identificatie vaak online plaatsvinden. Een buitenlandse notaris moet echter altijd langs een notaris. dat kan op twee manieren.
- Woont de aandeelhouder in Nederland? Je buitenlandse aandeelhouder kan langsgaan bij de notaris in Nederland. Het is bij Ligo daarnaast mogelijk om je BV geheel digitaal op te richten. In dat geval hoeven zowel jij als je buitenlandse aandeelhouder niet langs de notaris. Hou er rekening mee dat niet elke zaak zich voor online behandeling leent. De notaris kan je altijd nog vragen om langs te komen op kantoor.
- Woont de aandeelhouder in het buitenland? Als je buitenlandse aandeelhouder in niet in Nederland woont, moet deze een bezoek brengen aan een notaris in zijn buurt. Deze notaris zal je partner identificeren en de door de Nederlandse notaris vereiste documenten legaliseren. Neem contact op met Ligo om je te laten adviseren over welke documenten moeten worden gelegaliseerd en/of van een apostille moeten worden voorzien.
Alle belangrijke zaken op een rijtje gezet
Hieronder vind je alle belangrijke overwegingen waar je bij het BV oprichten met buitenlandse aandeelhouders rekening mee moet houden.
Voorkom problemen met de Belastingdienst
Bij het BV oprichten met een buitenlandse partner bestaat de kans dat een deel van de werkzaamheden in het buitenland zal plaatsvinden. Dat kan, maar er zijn een aantal zaken die je hierbij goed in de gaten moet houden.
De Belastingdienst eist namelijk bij een besloten vennootschap dat deze ook daadwerkelijk zakelijke activiteiten uitvoert in Nederland. Daarom moet je bij het BV oprichten het volgende regelen:
- de BV moet een zakelijke bankrekening hebben;
- de omzet van de BV moet hierop worden overgemaakt; en
- alle bestuursbesluiten moeten in Nederland worden genomen.
Wat zijn de kosten voor het oprichten van een BV?
Bij Ligo richt jij je Besloten Vennootschap al op vanaf € 299,-. Voor deze prijs begeleiden onze juristen jou je je partner(s) door het gehele proces en helpen we je met alle benodigde documenten. Zo weten jullie altijd wat jullie aan moeten leveren en hoe.
Hou er rekening mee dat in het geval je buitenlandse aandeelhouder geen Nederlands kan de oprichting in het Engels moet verlopen. Hier komen extra kosten bij kijken. Meer weten over de kosten? Bekijk dan ons artikel over de kosten van een BV oprichten.
Richt jouw BV op vanaf €399
Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.
Nog vragen over een BV oprichten?
Heb je vragen over een BV oprichten met buitenlandse aandeelhouders? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 uur telefonisch bereiken op 020-3031043 voor gratis advies.
Daarnaast zijn wij elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 22:00 via onze online chat. Ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen.
- Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) - februari 28, 2024
- Essentiële contracten voor het oprichten van een BV - februari 28, 2024
- BTW-aangifte doen - februari 28, 2024