Laatst geüpdatet op april 12, 2023

Wil jij graag je huis verkopen? Of ben jij op zoek naar een goede levensverzekering? Dan is het goed mogelijk dat je dat niet helemaal zelf wilt regelen. In dat geval kan je een bemiddelaar inschakelen (zoals een makelaar of een assurantiepersoon).

Dan heb je een bemiddelingsovereenkomst nodig. Je maakt in deze overeenkomst afspraken met een tussenpersoon die voor jou deze zaken gaat regelen. In dit blog artikel wordt uitgelegd wat een bemiddelingsovereenkomst is en waar je op moet letten bij het opstellen van zo’n overeenkomst.

Wat is een bemiddelingsovereenkomst?

Een bemiddelingsovereenkomst is een soort overeenkomst van opdracht waarin de opdrachtnemer zorgt voor het tot stand komen van een overeenkomst tussen de opdrachtgever en een derde. Dit gebeurt tegen een bepaalde vergoeding.

Een voorbeeld van zo’n opdrachtnemer (of een tussenpersoon) is een makelaar of een talentscout. De opdrachtnemer ontvangt een vergoeding voor zijn bemiddeling.

Het ontvangen van de vergoeding hangt vaak af van het afronden van de opdracht. Met andere woorden, of de overeenkomst met de derde partij daadwerkelijk tot stand komt.

Maar je kan ook afspreken dat een vergoeding wordt gegeven zonder dat er een overeenkomst met de derde partij tot stand is gekomen.

wat is een bemiddelingsovereenkomst

Wat staat er in een bemiddelingsovereenkomst?

De volgende zaken zijn belangrijk om goed op te nemen in de bemiddelingsovereenkomst.

De bemiddelingswerkzaamheden

De werkzaamheden die de opdrachtnemer uitvoert staan in de bemiddelingsovereenkomst genoemd. Hierbij zijn de aanwijzingen en verwachtingen van de opdrachtgever belangrijk. De opdrachtnemer moet zorgen dat hij deze aanwijzingen en verwachtingen nakomt.

De opdrachtnemer mag de werkzaamheden niet door een ander laten uitvoeren. Ook is het belangrijk dat de opdrachtnemer de opdrachtgever op de hoogte houdt van de werkzaamheden en aangeeft hoe de opdracht wordt uitgevoerd.

De bemiddelingsvergoeding

In de bemiddelingsovereenkomst staat ook de bemiddelingsvergoeding beschreven. Wanneer krijgt de opdrachtnemer een vergoeding? Dat verschilt van geval tot geval.

De bemiddelingsvergoeding kan bijvoorbeeld een vaste vergoeding zijn, zonder dat deze afhankelijk is van het resultaat van de bemiddeling. Maar de vergoeding kan ook afhankelijk zijn van de totstandkoming van de overeenkomst met de derde.

Het einde van de bemiddelingsovereenkomst

Het is belangrijk om in de bemiddelingsovereenkomst vast te leggen wanneer de overeenkomst eindigt. Lees hieronder meer over de beëindiging van de bemiddelingsovereenkomst.

Hoe beëindig je een bemiddelingsovereenkomst?

In de bemiddelingsovereenkomst moet je opnemen hoe deze beëindigd kan worden. Hieronder staan een aantal opties, die je op zou kunnen nemen in de overeenkomst:

  • Overeenkomst met de derde partij wordt gesloten
  • Ontbinding van de overeenkomst: als de opdrachtgever of opdrachtnemer zich niet houdt aan de afspraken, kan de ander de overeenkomst ontbinden.
  • Opzegging van de overeenkomst: de opdrachtgever kan de overeenkomst in principe opzeggen. Wel wordt in de overeenkomst vaak een opzegtermijn opgenomen en soms ook een schadevergoeding. De opdrachtnemer moet voor opzegging een belangrijke reden hebben. Bijvoorbeeld omdat hij geen vertrouwen meer heeft in de opdrachtgever.

Verschil met een agentuurovereenkomst

De agentuurovereenkomst wordt vaak verward met een bemiddelingsovereenkomst. De agentuurovereenkomst is, net als de bemiddelingsovereenkomst, een overeenkomst van opdracht.

Bij een agentuurovereenkomst is ook sprake van bemiddeling van de handelsagent tussen de opdrachtgever en een derde. Ook gaat de bemiddeling over overeenkomsten met een derde.

Wat is dan het verschil? Bij een agentuurovereenkomst gaan de opdrachtgever en de derde een langdurige vaste samenwerking met elkaar aan.

Bij een bemiddelingsovereenkomst gaat het om de bemiddeling bij een of meer bepaalde overeenkomsten, bijvoorbeeld de verkoop van een specifiek huis. Bij de agentuurovereenkomst wordt dit niet van te voren bepaald.

Kan ik een voorbeeld van een bemiddelingsovereenkomst gebruiken?

Ja, je kan modelovereenkomsten van de Belastingdienst gebruiken als voorbeeld. Het nadeel hiervan is dat een bemiddelingsovereenkomst wel maatwerk is, en dat zo’n voorbeeld dus echt nog flink moet worden aangepast.

Bij Ligo kun je een bemiddelingsovereenkomst op maat maken, zodat deze is afgestemd op jouw situatie. De overeenkomst kun je direct in Word of Pdf downloaden en digitaal ondertekenen. Zo heb je al binnen een paar minuten een overeenkomst van bemiddeling, die je ook nog eens direct online kunt ondertekenen.

Hoeveel kost een bemiddelingsovereenkomst?

Als je een bemiddelingsovereenkomst op laat stellen door een advocaat ben je al snel meer dan € 500,- kwijt. Tegenwoordig zijn er goede betaalbare alternatieven. Zo kan je bij Ligo binnen enkele minuten deze overeenkomst op maat maken met slimme software.

Al onze contracten zijn opgesteld door advocaten. Heb je een bemiddelingsovereenkomst nodig? Je betaalt maar € 49,- voor de bemiddelingsovereenkomst. Of je kan voor het Persoonlijke Ligo Plan kiezen.

Hierbij betaal je slechts € 9,- per maand en kan je elke maand 1 contract maken en onbeperkt documenten digitaal ondertekenen en beheren. Daarnaast kan je ook kiezen voor het Gratis Ligo Plan: hiermee kan je eenmalig een contract downloaden en dit contract ook digitaal ondertekenen.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)