Laatst geüpdatet op november 23, 2023

Naast je studie een eigen onderneming runnen? Voor veel studenten klinkt dit als een enorme uitdaging, maar er zijn in Nederland redelijk veel studenten met een eigen bedrijf.

Volgens cijfers van het CBS waren er in 2022 maar liefst 42.000 studenten met een eigen bedrijf. Met ruim 1,3 miljoen studenten betekent dit dat meer dan 3% van de studenten een eigen onderneming heeft.

Een eigen bedrijf starten als student is dus zeker geen onmogelijk doel om te behalen. We kunnen ons echter voorstellen dat de eerste stappen tot het starten van een bedrijf lastig kunnen zijn.

In dit blogartikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over het starten van een bedrijf als student. Zo hopen we dat je goed voorbereid aan de slag gaat met het oprichten van een eigen onderneming tijdens je studie.

Redenen om een eigen bedrijf te starten als student

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom het interessant kan zijn om een eigen bedrijf te starten als student. Zo zien velen het zelfs als de ideale periode om te starten met ondernemen. Verschillende kunnen redenen zijn:

  • Als student heb je meestal weinig vaste lasten;
  • Meestal geen gezin om te onderhouden;
  • Breed netwerk binnen de studiekring;
  • Flexibel met het indelen van werktijden.

Dergelijke redenen kunnen motivatie zijn om juist zo vroeg mogelijk te starten met ondernemen. Op een later moment zal het namelijk lastiger kunnen worden om een bedrijf te starten. Bijvoorbeeld als je hoge vaste lasten hebt of een gezin moet onderhouden.

In dergelijke situaties is het risico meestal groter om een eigen onderneming te starten. Je weet van tevoren namelijk nooit hoe jouw onderneming gaat lopen.

Hoe start je een bedrijf als student?

Een bedrijf starten als student zal niet anders in zijn werk gaan dan een bedrijf starten als niet-student. Zo dien je net als iedereen dezelfde stappen te doorlopen voor het opzetten van een onderneming.

Het enige verschil is natuurlijk dat je naast de onderneming ook nog een studie volgt. Hierdoor zal je een goede studie-werkbalans moeten vinden om voldoende tijd te spenderen aan de onderneming, zonder in te hoeven leveren op jouw studie.

Een goede voorbereiding kan veel tijd, geld, stress en moeite besparen. Daarom gaan we hieronder samen door alle stappen heen die je moet zetten om een eigen bedrijf te starten als student.

1. Onderzoek doen naar de markt

In de verkenningsfase is het belangrijk om onderzoek te doen naar de markt. Is er überhaupt wel een markt voor jouw product of dienst? En zo ja, hoe uniek is jouw product/dienst ten opzichte van die van concurrenten? Aangezien je nog studeert is dit de ideale mogelijkheid om daar achter te komen.

Stel bijvoorbeeld een enquête op en laat deze invullen door medestudenten. Vraag ook om meningen van anderen, zodat je jouw product/dienst vanuit meerdere perspectieven kunt bekijken.

2. Ondernemingsplan opstellen

Zodra je het idee hebt uitgewerkt in jouw hoofd is het tijd om het idee uit te werken op papier. Voordat je daadwerkelijk overgaat tot het starten van een bedrijf, is het verstandig om een goed uitgewerkt ondernemingsplan op te stellen.

In het ondernemingsplan worden de doelstellingen, strategieën, structuur en financiële projecties van de onderneming beschreven. Het dient als een routekaart die ondernemers helpt bij het nemen van beslissingen.

Voor studenten kan het een goede toevoeging zijn om in de SWOT-analyse een combinatie met de studie te vermelden. Neem bijvoorbeeld op wat je tijdens je studie leert en hoe je dit kan toepassen in je bedrijf.

Beschrijf daarnaast hoe je jouw tijd gaat verdelen, aangezien je doel is om ook af te studeren naast het ondernemen. Door dergelijke zaken duidelijk te omschrijven, wordt het eenvoudiger om voorafgaand en tijdens het ondernemen goede afwegingen te maken.

3. Financieel plan uitwerken

Een eigen bedrijf starten als student doe je wellicht omdat je een goed idee hebt en het je leuk lijkt om dit idee werkelijkheid te maken. Maar uiteraard wil je ook dat jouw idee een succes wordt en je er geld mee kan gaan verdienen.

Daarom is het belangrijk om ook een financieel plan uit te werken als onderdeel van het ondernemingsplan. Een goed financieel plan bestaat uit vijf begrotingen:

  1. Investeringsbegroting: de investeringsbegroting is een overzicht van alle kosten die nodig zijn om een bedrijf op te starten. Denk hierbij aan apparatuur, inventaris, meubilair, verbouwingen en andere vaste activa. Het omvat ook de kosten voor eventuele vergunningen, juridische procedures en marketingactiviteiten.
  2. Financieringsbegroting: in de financieringsbegroting geef je aan hoe je de investeringsbegroting gaat financieren. Het omvat een plan voor het aantrekken van kapitaal, zoals eigen vermogen, leningen, investeerders, subsidies of andere financieringsbronnen.
  3. Exploitatiebegroting: de exploitatiebegroting is een schatting van de verwachte inkomsten en uitgaven gedurende het eerste jaar van de bedrijfsactiviteiten. Op basis hiervan kan worden bepaald of het bedrijf naar verwachting winstgevend zal zijn of een verlies zal maken.
  4. Liquiditeitsbegroting: de liquiditeitsbegroting is een prognose van de verwachte inkomsten en uitgaven op maandbasis, met als doel het beoordelen van de beschikbaarheid van voldoende liquiditeit (geld) om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.
  5. Begroting privé-uitgaven (optioneel): de begroting privé-uitgaven kan optioneel worden toegevoegd aan het financieel plan. Het is een begroting van de verwachte privé-inkomsten en -uitgaven van de ondernemer. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de privé-uitgaven, omdat dit invloed kan hebben op de financiële stabiliteit van de ondernemer en zijn vermogen om eventuele privé verplichtingen naast de bedrijfsuitgaven te voldoen.

4. Rechtsvorm en bedrijfsnaam kiezen

Zodra je een solide ondernemingsplan hebt opgesteld, kun je langzaamaan toewerken naar het officieel inschrijven van jouw bedrijf bij de KvK. Maar je zal dan wel al hebben moeten nadenken over de juiste rechtsvorm en een geschikte bedrijfsnaam.

De meeste startende ondernemers kiezen ervoor om een eenmanszaak op te richten. Redenen hiervoor zijn de eenvoud van oprichting en de lage opstartkosten van slechts € 75,- voor inschrijving bij de KvK.

Aangezien je als student misschien niet de tijd hebt om te bouwen aan een snelgroeiend bedrijf met bedrijfspanden en personeel, kan het oprichten van een eenmanszaak een verstandige keuze zijn.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over een goede bedrijfsnaam. Veel starters kiezen ervoor om hun eigen naam als bedrijfsnaam te gebruiken, maar is dat wel zo verstandig?

Een goede bedrijfsnaam moet makkelijk te onthouden zijn en eventueel een indicatie geven wat de activiteiten zijn van het bedrijf. Hierdoor weten andere partijen direct wat de belangrijkste activiteiten zijn van de onderneming.

5. Inschrijven bij de KvK

Nu je na hebt gedacht over de rechtsvorm en de bedrijfsnaam van jouw onderneming kun je jezelf gaan inschrijven bij de KvK. Elk bedrijf moet verplicht ingeschreven worden in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, dit kost eenmalig € 75,-.

Na inschrijving bij de KvK ontvang je het uittreksel van de KvK waarin al jouw bedrijfsgegevens staan vermeld. Vervolgens geeft de KvK jouw gegevens door aan de Belastingdienst waarna je binnen een aantal dagen ook jouw btw-nummer ontvangt.

6. Administratie en urenregistratie bijhouden

Je kunt nu eindelijk gaan starten met ondernemen naast je studie. Maar hier komen naast de werkzaamheden die je verricht ook enkele verplichtingen bij kijken.

Als ondernemer dien je een administratie bij te houden, aangezien je ook verplicht bent om bepaalde belastingen te betalen, afhankelijk van de gekozen rechtsvorm.

Zo dien je per kwartaal aangifte omzetbelasting te doen waarin je aangeeft hoeveel btw je nog moet terugkrijgen of betalen. Daarnaast doe je per boekjaar aangifte inkomstenbelasting of aangifte vennootschapsbelasting.

Het is niet verplicht om een urenregistratie bij te houden, maar zeker wel verstandig. Hiermee heb je inzicht in hoeveel uren je hebt gewerkt aan de onderneming.

Bovendien kun je hiermee aantonen dat je voldoet aan het urencriterium, indien je meer dan 1.225 uur in een jaar gewerkt hebt aan jouw onderneming. In dat geval kun je mogelijk ook gebruikmaken van diverse subsidies voor startende ondernemers.

Tips voor studenten die een eigen bedrijf willen starten

Ben je van plan om daadwerkelijk een eigen bedrijf te starten als student, dan kunnen de volgende tips je wellicht helpen. Naast dat je het bedrijf moet oprichten, zijn er ook enkele zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Hieronder geven we je daarom enkele tips voor het starten van een eigen bedrijf als student.

Studiefinanciering controleren

Blijf je jouw recht op studiefinanciering behouden als je als student een eigen bedrijf start? Vóór 2020 gold er namelijk een maximale bijverdiengrens wat je als student mocht bijverdienen. In 2019 lag die grens op € 14.682,96.

Vanaf 2020 geldt er geen bijverdiengrens meer voor studenten. Hierdoor mag je als student onbeperkt bijverdienen en blijf je eventuele studiefinanciering behouden.

Aftrekposten en fiscale regelingen

In Nederland zijn er verschillende aftrekposten en fiscale regelingen voor ondernemers. Met deze regelingen kunnen ondernemers hun fiscale winst verlagen, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen.

Enkele bekende aftrekposten zijn onder andere de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de Kleineondernemersregeling (KOR). In ons artikel over aftrekposten en fiscale regelingen vind je een overzicht van alle regelingen voor ondernemers.

Verzekeringen afsluiten

Afhankelijk van de branche waarin de onderneming actief zal zijn, zal je enkele bedrijfsverzekeringen moeten afsluiten. Bepaal hiervoor eerst de ondernemingsrisico’s en probeer deze door middel van diverse bedrijfsverzekeringen zoveel mogelijk te beperken.

Sluit bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Maar denk daarnaast ook aan je pensioen.

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je kunt in dat geval sparen of ervoor kiezen om een lijfrenteverzekering af te sluiten of een Fiscale oudedagsreserve (FOR) opbouwen in je onderneming.

Financiering regelen

Voordat je daadwerkelijk start met je eigen onderneming is het belangrijk om te berekenen hoeveel startkapitaal je nodig hebt. Ook zal je na moeten gaan of er kosten gemaakt moeten worden voor het oprichten van de onderneming.

Zodra je weet hoeveel startkapitaal er nodig is, kun je gaan nadenken over hoe je dit gaat financieren. Heb je zelf veel spaargeld of ga je een lening aan bij de bank of bij je familie? In het geval dat je een lening aangaat bij de bank, zal een solide ondernemingsplan noodzakelijk zijn.

Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan eventuele subsidies of het starten van een crowdfunding campagne. Doe altijd goed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden en ontdek welke vorm van financiering het beste is voor jouw situatie.

Handlichting aanvragen

Ben je een minderjarige student die een eigen bedrijf wilt starten? Dan kan het verstandig zijn om handlichting aan te vragen. Handlichting is een juridische procedure waarmee een minderjarige (gedeeltelijk) handelingsbekwaam wordt verklaard.

Handlichting biedt minderjarige ondernemers de mogelijkheid om zelfstandig hun eigen bedrijf te runnen, contracten af te sluiten en financiële verantwoordelijkheden te dragen.

In Nederland kun je handlichting aanvragen als je 16 of 17 jaar oud bent. Dit doe je door een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter. De rechter zal vervolgens beoordelen of handlichting gerechtvaardigd is op basis van de belangen en bekwaamheid van de minderjarige.

Opleidingsinstelling betrekken

Veel opleidingsinstellingen in Nederland bieden diverse handvatten aan studenten die een eigen onderneming willen starten. Zo kun je in veel gevallen gebruikmaken van diverse ondernemingsregelingen.

Door gebruik te maken van deze ondernemingsregelingen kunnen er aanpassingen gemaakt worden in het studieprogramma, zoals een aangepaste aanwezigheidsplicht, toegang tot externe coaches en mogelijkheden om af te studeren of stage te lopen in je eigen bedrijf.

Vraag altijd naar de mogelijkheden bij jouw onderwijsinstelling en meld je ruim van te voren aan. Een procedure om je aan te melden voor speciale ondernemingsregelingen voor studenten kan namelijk een aantal maanden duren.

Hulp nodig met een eigen bedrijf starten als student?

Wij snappen als geen ander dat het als student lastig kan zijn om te starten met een eigen bedrijf. Echter kunnen we je direct vertellen dat het zeker geen onmogelijke opgave is. Niet voor niets heeft ruim 3% van de studenten in Nederland al een eigen onderneming.

Bij Ligo bieden we je juridische ondersteuning bij het opstarten van een eigen onderneming. Plan bijvoorbeeld een gratis adviserend gesprek in met een van onze Ligo juristen. We geven antwoord op al jouw vragen met betrekking tot het starten van een eigen bedrijf.

Daarnaast kunnen we je helpen bij het opstellen van diverse juridische documenten. Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingsovereenkomsten, contracten voor personeel en nog veel meer. Begin vandaag met jouw nieuwe avontuur en laat Ligo je helpen met het starten van je eigen bedrijf.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)