Laatst geüpdatet op juli 3, 2023

De converteerbare lening is een tijdje terug over komen waaien vanuit Amerika. Ook in Nederland wordt de converteerbare lening (ook wel ‘convertible loan’ genoemd) steeds populairder onder startups om startkapitaal op te halen.

Heb jij funding nodig voor je startup en heb je gehoord van een converteerbare lening? Wij leggen hieronder uit wat het precies inhoudt en zetten de voordelen voor je op een rij.

Wat is een converteerbare lening?

Een converteerbare lening is een lening die kan worden omgezet in aandelen van het bedrijf dat de lening heeft uitgegeven. Dit betekent dat de investeerder, in plaats van het terugkrijgen van het geleende bedrag in contanten, ervoor kan kiezen om aandelen te ontvangen in het bedrijf.

Het belangrijkste voordeel van een converteerbare lening is dat het bedrijf in staat is om financiering te verkrijgen zonder de aandelen direct uit te hoeven geven, wat kan leiden tot verwatering van de bestaande aandeelhouders.

Als het bedrijf succesvol is, kunnen de lening gevers hun lening omzetten in aandelen en profiteren van de groei van het bedrijf.

Een converteerbare lening wordt vaak aangetrokken in de opstartfase van een onderneming. Hierbij leen je geld van een investeerder, waarbij de lening in een latere fase, meestal de volgende investeringsronde of een overname, kan worden omgezet in (certificaten van) aandelen.

Welke voorwaarden kun je overeenkomen voor de converteerbare lening?

Nu een investeerder in een vroeg stadium vertrouwen heeft getoond in jouw startup en daarmee een bepaald risico neemt, worden er vaak gunstige voorwaarden voor de investeerder afgesproken.

De volgende voorwaarden zie je dan terugkomen in een converteerbare lening:

 • Korting: er kan korting worden gegeven op de prijs die de investeerder betaalt voor zijn aandelen op het moment dat zijn lening wordt omgezet in aandelen. Een korting tussen de 15% en 30% is hierbij gebruikelijk.
 • Cap: vaak wordt er ook een ‘cap’ afgesproken. Dit is de maximale waardering waartegen de investeerder zijn lening mag omzetten naar aandelen, om te voorkomen dat een investeerder relatief weinig aandelen krijgt bij een hoge waardering.
 • Rente: bij een converteerbare lening wordt rente overeengekomen. De verschuldigde rente wordt in de meeste gevallen betaald bij conversie of de afgesproken vervaldatum. Er kan ook worden overeengekomen de verschuldigde rente mee te laten converteren in aandelen. Het voordeel hiervan is dat je geen geld hoeft uit te betalen.

Voordelen van een converteerbare lening

Een converteerbare lening biedt onwijs veel voordelen voor zowel de onderneming als de investeerder. We zullen de belangrijkste voordelen voor beiden hieronder met je bespreken.

Voordelen voor een startup

Als startup is het lastig om direct een waardering van jouw bedrijf te bepalen. Om deze reden biedt de converteerbare lening de volgende voordelen voor een startup:

 1. Een converteerbare lening is vaak een vrij compact en eenvoudig document, meestal enkele pagina’s lang;
 2. Omdat er geen waardering hoeft plaats te vinden, kan de lening makkelijk en snel geregeld worden;
 3. Je hoeft geen aandelen uit te geven, waardoor je niet langs de notaris hoeft. Er is geen aandelenoverdracht of aandelenuitgifte nodig;
 4. Je hoeft nog geen aandeelhoudersovereenkomst te sluiten met de investeerder;
 5. Jij houdt de controle over de startup bij jezelf. Je hoeft nog niet meteen aandelen aan de investeerder over te dragen, waarmee de investeerder eventueel stemrecht zou verkrijgen. Uiteraard krijgt de investeerder wel aandelen zodra zijn lening converteert. Op welk moment dat gebeurt, hangt af van de ’triggers’ die je afspreekt in de converteerbare lening (bijv. een volgende investeringsronde).

Voordelen voor de investeerder

Ook voor de investeerder zijn er voordelen bij het aangaan van een converteerbare lening. De investeerder krijgt een gegarandeerd rendement, namelijk de rente op de lening.

Daarnaast heeft de investeerder bij faillissement van de startup een hogere rang dan de aandeelhouders. Hierdoor heeft hij meer zekerheid om in dat geval (een deel van) zijn geld terug te krijgen.

Hoe kom je aan een converteerbare lening?

Wil jij voor jouw startup funding ophalen met een converteerbare lening? Bij Ligo maak je een converteerbare leningsovereenkomst binnen een paar minuten eenvoudig op maat. We hebben ook een converteerbare leningsovereenkomst Engels. Bekijk hier hoe je eenvoudig met Ligo jouw converteerbare lening op maat maakt:

Juridisch advies nodig over de converteerbare lening?

Als ondernemer heb je drie opties wanneer je zit met juridische vragen over de converteerbare lening:

 1. Je kan een advocaat inschakelen: het voordeel van deze optie is dat je verzekerd bent van gedegen juridisch advies. Het nadeel van deze optie is dat advocaten hoge tarieven rekenen.
 2. Je kan zelf het internet afspeuren naar informatie: het voordeel van deze optie is dat dit geheel kosteloos kan. Het nadeel is dat je niet verzekerd bent dat de gevonden informatie ook juridisch klopt en up-to-date is. Bovendien ben je veel tijd kwijt.
 3. Je kan je bij Ligo alles regelen: met een Ligo Plan kan je onbeperkt advies inwinnen bij onze specialistische advocaten. Je dient je vraag in en binnen twee dagen word je door een specialistische advocaat gebeld. Verder geniet je onbeperkte toegang tot onze database met 100+ contracten (in het Engels en in het Nederlands) die je online op maat kunt maken en downloaden.

Heb je nog vragen over de converteerbare lening? Vraag nu een telefonisch consult aan bij Ligo met een van onze specialistische advocaten.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)