Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Gefeliciteerd, jij gaat starten met ondernemen! Ben je van plan om samen te werken? Dan is de vennootschap onder firma (vof) waarschijnlijk een van de bedrijfsvormen waar je aan denkt. Een andere rechtsvorm die veelvoudig wordt gekozen door ondernemers die willen samenwerken is de besloten vennootschap (BV).

Al eerder hebben we de voor- en nadelen van de VOF voor jou op een rijtje gezet. In dit artikel gaan we dieper in op één van de belangrijkste vragen rondom de vennootschap onder firma: wie is er verantwoordelijk op het moment dat het misgaat?

Zo kan jij eenvoudiger de knoop doorhakken bij het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Wat houdt een vennootschap onder firma (vof) in?

Een vennootschap onder firma (vof) is een rechtsvorm waarin twee of meer personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Bij een vof start je samen met je partner(s) een bedrijf. Iedereen die meedoet, wordt mede-eigenaar. Alle samenwerkende eigenaren worden vennoten genoemd.

Het idee is dat elke vennoot iets inbrengt in de onderneming. Denk hierbij aan geld, maar bijvoorbeeld ook aan goederen zoals een auto of machines. Het is daarnaast ook mogelijk om arbeidsuren in te brengen.
vof
Ben jij van plan om de krachten van jou en je partners te bundelen in een vof? Lees dit dan aandachtig. Het is belangrijk dat jij weet wat aan wat voor aansprakelijkheidsrisico’s jij én je partner(s) worden blootgesteld.

Wat is de aansprakelijkheid van de vof?

De vof is niet zelf aansprakelijk op het moment dat het misgaat in het bedrijf. Een vof is namelijk geen rechtspersoon zoals de BV, maar slechts een samenwerking tussen personen. Wie is er dan wel aansprakelijk? Jij en je medevennoten zijn privé aansprakelijk voor eventuele schulden die de vof maakt.

Je bent als vennoot niet alleen privé aansprakelijk, maar ook nog eens hoofdelijk aansprakelijk.

Wat houdt dit in? Dit betekent dat een mogelijke schuldeiser zich mag verhalen op het vermogen van de vof, maar ook op het privé vermogen van één van de vennoten. Dus eventueel ook op dat van jou.

Ben ik als nieuwe vennoot of ex-vennoot aansprakelijk?

Denk je erover na om mee te doen in een al bestaande vof? Controleer dan altijd eerst de financiële situatie van de vof. Als nieuwe vennoot in een bestaande vof ben je namelijk automatisch aansprakelijk voor alle schulden van de vof. Ook voor de schulden die zijn ontstaan vóór je toetreding!

Verlaat je juist het samenwerkingsverband? Dan blijf je alsnog hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die al zijn ontstaan, voordat je wegging. Je kan dus niet zomaar onder aansprakelijkheid uitkomen door uit de vof te treden.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de partner van de vennoot?

Vergeet niet dat niet alleen jij, maar ook je partner de dupe van de vergaande aansprakelijkheid van de vof kan worden. Dit is het geval als het vermogen van jou en je partner één zijn, zoals bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Wil je voorkomen dat je partner kan worden aangesproken voor de schulden van de vof? Dit kan je regelen door huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Hierin neem je op dat je partner niet aansprakelijk is voor de schulden van de vof. Vergeet tenslotte niet om je huwelijkse voorwaarden in het Huwelijksgoederenregister op te laten nemen! Doe je dit niet? Dan zijn je huwelijkse voorwaarden niet geldig tegenover schuldeisers.

Heeft een vof een afgescheiden vermogen?

Ja, een vof heeft een eigen afgescheiden vermogen. Dit betekent dat het vermogen van de vof losstaat van het eigen vermogen van de vennoten. Deze eigenschap heeft gevolgen voor het soort schuldeiser dat aan komt kloppen.

  • Privé schuldeisers van de vennoten: Schuldeisers die een vordering hebben op één van de vennoten mogen zich tijdens het bestaan van de vof niet verhalen op het afgescheiden vermogen van de vof. Zij moeten verhaal halen bij de vennoot zelf.
  • Schuldeisers van de vof: Deze schuldeisers mogen zich verhalen op het afgescheiden vermogen van de vof of op het privévermogen van één van de vennoten.

Heb jij met je eigen vermogen een schuld voor de vof betaald? Dit kan je terugvragen door verhaal te nemen op het vermogen van de vennootschap. Zit er niet genoeg in het potje? In dat geval mag je ook een van je mede-vennoten aanspreken.

Kan ik aan de aansprakelijkheid ontkomen?

Nee, je ontkomt in principe niet aan de vergaande aansprakelijkheid bij een vof. Jij en je medevennoten zijn nou eenmaal aansprakelijk tegenover jullie schuldeisers en kunnen hier niet van afwijken.

Wat je daarentegen wél kan, is samen afspraken maken en eventueel je aansprakelijkheid beperken. Hieronder leggen we je uit hoe je dit kan doen.

Dek je in met een vof-contract

Een vof-contract afsluiten is niet verplicht, maar wel altijd aan te raden. Hierin kan je afspraken maken over wie wat inbrengt, hoe de winst wordt verdeeld en wie van de vennoten bevoegd is om namens de vof te handelen.

Vooral dat laatste is heel belangrijk. Zo voorkom je namelijk dat er ergens een handtekening wordt gezet die de vof in gevaar brengt.

Let wel op: om je hier achteraf op te kunnen beroepen moet deze tekenbevoegdheid ingeschreven worden in het Handelsregister.

Ook als je niet wilt dat je samenwerking uit elkaar valt op het moment dat een van je medevennoten uit de vof stapt, heb je een vof-contract nodig. Hierin kan je laten opnemen dat je vof blijft voortbestaan op het moment dat een van de vennoten stopt.

Vof-contract nodig? Je downloadt je op maat opgestelde vof-contract al eenvoudig via Ligo voor slechts € 59,-.

Beperk je aansprakelijkheid met sterke algemene voorwaarden

Waar jij je in het vof-contract indekt tegen bepaalde aanspraken, beperk jij door middel van sterke algemene voorwaarden je aansprakelijkheid.

Let wel op: dit is niet altijd mogelijk. Dit is namelijk afhankelijk van of de andere partij een bedrijf is of een consument. Is de andere partij een bedrijf? Dan is er meer ruimte om de aansprakelijkheid te beperken.

Hoe je dat doet? Je kan bijvoorbeeld opnemen dat je vof alleen aansprakelijk is voor zover je verzekering dat niet dekt.

Algemene voorwaarden kunnen niet voorkomen dat schulden op één van de vennoten kunnen worden verhaald. Zij beperken slechts de aansprakelijkheid.

Heb jij algemene voorwaarden nodig? Je downloadt eenvoudig je algemene voorwaarden op maat via Ligo. Dit kan al vanaf € 19,-. Wil jij je echt goed indekken? Laat dan waterdichte algemene voorwaarden opstellen door een van onze specialisten.

Zo weet jij zeker dat de aansprakelijkheid van je vof zo goed mogelijk is beperkt. Informeer je daarnaast ook over de nodige verzekeringen. Onze partner Harper kan je daar goed mee helpen.

Is een BV privé aansprakelijk?

Ja, een BV is privé aansprakelijk. Dit betekent dat jij in principe niet aangesproken kan worden voor eventuele schulden van de BV. Anders dan de vof is een BV namelijk wel een rechtspersoon, wat inhoudt dat een BV zelf rechten en verplichtingen heeft en dus ook eigen schulden kan hebben.

Bij een BV kan je eigenlijk alleen bij hoge uitzondering aansprakelijk gesteld worden. Dit is bijvoorbeeld als je fraude pleegt als bestuurder.

Veel ondernemers die gaan samenwerken kiezen om deze reden vaak eerder voor een BV dan een vof. Zij vinden het een geruststellende gedachte dat hun eigen vermogen en eventueel dat van hun partner veilig is. Wil je meer weten over de BV? Lees ons artikel over de voordelen van de BV.

Toch een BV oprichten?

Ga je toch voor een BV? Bijvoorbeeld omdat je de aansprakelijkheid bij de vof niet prettig vindt? Bij Ligo kan jij al vanaf € 299,- volledig online een besloten vennootschap oprichten. Je hoeft dus niet langs het kantoor van de notaris. Daarnaast bespaar je ook in kosten voor een omzetting als je meteen een BV opricht.

Bij een omzetting is namelijk een registeraccountant of fiscalist betrokken. Hierdoor vallen de kosten altijd hoger uit dan bij een normale BV oprichting.

Heb je al een vof en heeft dit artikel je aan het denken gezet? Je kan je vof bij Ligo ook eenvoudig omzetten naar een BV. Ook dit is al mogelijk vanaf € 299,-.

Let wel op: hou rekening met het inschakelen van een register accountant of fiscalist. Hiervoor zul je ook kosten moeten maken.

Heb je nog vragen over vof aansprakelijkheid?

Wil je meer weten over de vennootschap onder firma? Of wil je juist meer weten over de BV? Download dan onze gratis rechtsvormkeuze gids of neem vrijblijvend contact op om jouw juridische positie te bespreken. Wij staan elke dag klaar om je te helpen. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren.

Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. Ook in het weekend kun je  tussen 10:00 en 18:00 via onze online chat contact opnemen.

Ivy Woanya
Volg mij
Laatste berichten van Ivy Woanya (alles zien)