Laatst geüpdatet op juni 26, 2023

Veel ondernemers stellen ons de vraag; hoe kunnen we de werktijdverkorting goed aanvragen? Onze Ligo specialist, arbeidsrecht advocaat Frank Penders, schreef dit artikel voor ondernemers met een duidelijk overzicht van de vereisten en stappen voor het aanvragen van werktijdverkorting (‘wtv’).

Inmiddels is door het kabinet aangekondigd dat de regeling voor de werktijdverkorting is aangepast in verband met het coronavirus. Onderstaande uitleg kan hier vanaf wijken. Volg Ligo op onze social media kanalen voor alle actuele informatie hieromtrent.

Ook interessant:

 1. Vaststellingsovereenkomst: ontslag goed geregeld
 2. Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
 3. Verzekerd van juridisch correcte documenten

Wat is werktijdverkorting of WTV?

De werktijdverkorting houdt in dat jouw werknemers minder uren zullen gaan werken. Voor het aantal uur dat de werknemers minder gaan werken, krijgen de werknemers een WW-uitkering.

De aanvraag voor een werktijdverkorting mag jij enkel doen als ondernemer, indien er bijzondere omstandigheden zijn zoals het Coronavirus.

Download de gratis DGA gids en zie essentiële punten niet over het hoofd.

Wat zijn de eisen van de werktijdverkorting?

De volgende eisen gelden voor de werktijdverkorting (wtv):

 1. Een ondernemer kan wtv aanvragen, indien er gedurende minimaal 2 weken en maximaal 24 weken, ten minste 20% van de arbeidscapaciteit niet kan of ‘naar verwachting’ niet zal kunnen worden benut als direct gevolg van het coronavirus.
 2. Wtv wordt verleend voor een periode van max 6 weken (en kan op verzoek van de werkgever 3x worden verlengd, telkens voor max 6 weken).

Let op:

 1. Als de verwachting is dat het langer duurt dan 24 weken, wordt het niet verleend (dan is het namelijk structureel en zal de ondernemer helaas moeten kiezen voor ontslag).
 2. Van belang is verder dat de ondernemer moet kunnen aantonen dat er een directe relatie bestaat tussen de aangevoerde oorzaak (coronavirus) en de werkvermindering. De negatieve gevolgen op de economie op lange termijn is bijvoorbeeld een indirecte gevolg. Dat bijvoorbeeld events worden geannuleerd, is bijvoorbeeld wel een direct gevolg.
 3. Er geldt sowieso een wachttijd van twee weken en een werkgever kan niet met terugwerkende kracht een aanvraag doen.

Zie voor deze vereisten en toelichting verder ook hier. Vanwege de drukte ligt de website om de werktijdverkorting aan te vragen er soms uit. Probeer het na een paar uur weer eens als dit het geval is.

Hoe werkt de aanvraag voor de werktijdverkorting?

We adviseren werkgevers om:

 1. Alles aan te voeren wat een direct gevolg is van het coronavirus (sluiting van fabrieken, transportbedrijven, distributeurs, agenten, klanten / geannuleerde beurzen / geannuleerde orders / geannuleerde events / et cetera), voor zover dat ten minste kan worden aangetoond/onderbouwd, althans aannemelijk worden gemaakt.
 2. Omzetcijfers en orderportefeuille van de laatste drie jaar te verstrekken (om aan te tonen dat het niet normaal is dat er grote fluctuaties in werkomvang zijn).
 3. Te laten zien dat er nu een (werk/omzet/order)daling is die de komende weken alleen maar erger zal worden.
 4. Een overzicht te verstrekken van alle werknemers en voor wie er nu geen werk is (en hoeveel uur per werknemer). Het spreek voor zich dat er een balans moet zijn tussen de daling in werk, het aantal uur dat mensen thuis gaan zitten en het aantal werknemers dat de boel draaiende gaat houden.
 5. Werknemers kunnen alleen aanspraak maken op een WW-uitkering indien er per week ofwel minimaal 5 uur minder gewerkt wordt, ofwel minimaal de helft van het totaal aantal uren per week (uitzendkrachten en nul uren contracten tellen niet mee).
 6. De aanvraag voor wtv doet u hier:
 7. Indien en zodra de wtv vervolgens is verleend, vraagt de ondernemer de eventuele WW uitkering aan bij het UWV. Een onderneming betaalt als werkgever dus het loon gewoon door, maar de eventuele WW-uitkering zou het UWV vervolgens rechtstreeks aan de onderneming. Nadeel voor werknemers? Ze teren in op hun eventuele WW-rechten.

Het begint echter met het verzamelen van de cijfers en de onderbouwing van het teruglopen van werk van meer dan 20%.

Advies nodig?

Heb je vragen over de werktijdverkorting? Of jij aan de eisen voldoet voor de werktijdverkorting? Bel het Legal Care team van Ligo via 020-3031043 en wij helpen je graag bij dit proces. Via Ligo kan je met een Ligo Plan gratis advies inwinnen bij onze advocaten.

We verbinden je graag met Frank Penders voor juridische ondersteuning bij het motiveren en het onderbouwen van je aanvraag. Het Ligo team is 7 dagen per week bereiken op de chat van 9.00 uur tot 23.00 uur.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Frank Penders van Gimbrère International Advocaten.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)