Laatst geüpdated op juni 26, 2023

Wat is een DGA?

DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder. Je wordt als DGA aangemerkt als je minimaal 5% van de aandelen houdt in een BV als een natuurlijk persoon.

Ook interessant:

  1. Wanneer ben je een DGA? 
  2. Arbeidsovereenkomst DGA

Wat is de hoogte van het DGA-salaris?

Je bent als DGA in dienst van jouw BV. Je moet daarom salaris aan jezelf betalen. De Belastingdienst noemt dit salaris gebruikelijk loon.

De Belastingdienst geeft drie opties om de hoogte van het gebruikelijk loon te bepalen:

  • Optie 1 is dat het salaris de minimaal hoogte moet hebben van € 46.000,-.
  • Optie 2 is dat het salaris minimaal 75% van het loon moet zijn uit de meest vergelijkbare functies in een vergelijkbaar bedrijf.
  • Optie 3 is dat het salaris vergelijkbaar is met de werknemer die het meest verdient in jouw BV of van een BV die verbonden is aan jouw BV.

De hoogte van het DGA-salaris kan elk jaar veranderen, zoals je in onderstaande tabel ziet is het DGA-salaris voor 2020 vastgesteld op € 46.000,-.

Jaar
DGA-salaris
2016
€ 44.000
2017
€ 45.000
2018
€ 45.000
2019
€ 45.000
2020
€ 46.000

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Waarom geldt er een gebruikelijk loon?

De Belastingdienst wil voorkomen dat jij als ondernemer te veel winst uitkeert aan jezelf maar te weinig salaris betaalt aan jezelf.

Salaris valt namelijk in box 1 en winst uit je onderneming valt in het lagere belastingtarief van box 2. Winst wordt daarom minder belast dan salaris.

Door de Belastingdienst wordt door middel van de regel om een bepaald salaris uit te keren voorkomen dat je belastingvoordeel haalt uit je inkomsten.

In de blog BV oprichten zonder DGA-salaris lees je meer over de percentages van de verschillende boxen.

Ik kan het DGA-salaris niet betalen, wat nu?

Wanneer je als startende ondernemer een BV opricht, is het begrijpelijk dat je niet meteen het eerste jaar DGA-salaris van € 46.000,- kan betalen.

Er zijn twee opties om het DGA-salaris te verlagen:

  1. Een verzoek versturen naar de Belastingdienst. Je kunt een brief verzoek tot verlaging DGA-salaris bij de Belastingdienst indienen. Aan de hand van een prognose van de uitgaven en inkomsten van je BV leg je in de brief uit dat je de komende tijd niet in staat zal zijn om DGA-salaris van € 46.000,- uit te betalen. Je kunt zelfs verzoeken om je DGA-salaris op € 0,- te zetten. Via deze manier kun je wel jouw DGA-salaris verlagen en tegelijkertijd activiteiten in de BV verrichten!
  2. Maandelijks een loonaangifte van nul euro. Niet aan te raden, maar wel een mogelijkheid: je kunt je BV aanmelden als inhoudingsplichtige en vervolgens elke maand een zogeheten ‘nulaangifte’ doen. Vervolgens kijk je aan het einde van het jaar hoeveel financiële middelen je nog op de bank hebt staan. Als deze voldoende zijn, kun je een gedeelte hiervan reserveren voor een investering in je onderneming. Het restant keer je uit als DGA-salaris. Deze manier van het verlagen van het DGA-salaris raden wij echter niet aan. Je kan namelijk alleen het loon op nul zetten wanneer er geen activiteiten in de BV worden verricht. Als ondernemer wil je natuurlijk graag beginnen met ondernemen, waardoor er in veel gevallen gewoon werkzaamheden in de BV worden uitgevoerd.

Mocht je meer over het DGA-salaris willen lezen, lees dan de blog: DGA-salaris, wat houdt het precies in?

Download de gratis DGA gids en zie essentiële punten niet over het hoofd.

Hulp bij zaken omtrent het DGA-salaris

Wil je op de hoogte blijven van de wijzigingen van het DGA-salaris?  Richt dan je BV op bij Ligo, zodat we jou op de hoogte kunnen houden!

Daarnaast bieden wij pakketten aan waar we jou zullen helpen bij het opstellen van de brief verlaging DGA.

Heb je nog vragen over hoe jij het beste om kan gaan met DGA-salaris? Onze Ligo juristen en fiscalisten staan elke dag voor je klaar om je te helpen.

Bel ons gerust via 020 – 303 1043 en laat je goed en gratis adviseren. Daarnaast zijn we elke dag van 9:00 tot 23:00 uur bereikbaar via onze online chat, ook in het weekend.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)