Laatst geüpdatet op april 16, 2024

Ben jij toch niet tevreden over de naam van jouw BV? Of zijn jij en je partner uit elkaar en wil je daarom de naam van de BV wijzigen? Er kunnen diverse redenen zijn waarom jij de naam van je BV zou willen wijzigen. Dit kan echter niet zomaar.

Er zijn bepaalde regels waar je rekening mee moet houden bij het wijzigen van de naam van een BV. Wil jij graag weten hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder en ontdek de mogelijkheden voor een naamswijziging van je BV.

Wat is de statutaire naam van je BV?

De statutaire naam van de BV is een verplicht onderdeel voor elke BV. Als je een BV opricht, komt deze naam in de oprichtingsakte te staan. Het wordt de statutaire naam genoemd, omdat deze bepaling onderdeel is van de statuten van de BV.

Deze naam wordt gekoppeld aan het KVK nummer in het Handelsregister. Als je de naam van je BV kiest, houd er dan rekening mee dat je niet elke willekeurige naam kan kiezen.

De naam moet namelijk:

  1. uniek zijn;
  2. niet verwarrend zijn voor klanten en/of partners;
  3. verplicht met de afkorting B.V. eindigen als het een BV betreft.

Wil jij bijvoorbeeld een zonnebrillenwinkel starten met de naam Ray-Ben B.V. of Ray-Berrie B.V.? Dan kan dat voor verwarring zorgen bij bijvoorbeeld klanten die door de naam denken dat ze bij jou originele Ray-Ban zonnebrillen kunnen kopen, terwijl dat niet zo is.

Het gevolg is dat Ray-Ban jou hiervoor kan aanspreken en jij mogelijk een schadevergoeding moet betalen.

Tip: Controleer met de tool op de website van de KVK of de naam die jij wil kiezen al in het Handelsregister staat. Zo voorkom je conflicten met andere ondernemingen.

In welke situaties is het nodig om de naam van BV te wijzigen?

Er zijn verschillende situaties waarin het nodig kan zijn om een naamswijziging van de BV door te voeren. We zullen een aantal situaties met je bespreken, zodat je weet wanneer het mogelijk is om een BV naam te wijzigen.

De BV gaat iets anders doen

Stel, je bent een BV begonnen in kantoormeubelen, maar besluit later toch om je assortiment uit te breiden. Naast kantoormeubelen, ga je nu ook woonkamermeubelen verkopen. Als je eerst bekend stond onder een naam ‘Alles voor je kantoor B.V.’, dan kan dit een goede reden zijn voor een naamsverandering.

Let op: het kan zijn dat je niet alleen de naam, maar ook het doel van de BV in de statuten moet wijzigen. Je gaat immers je activiteiten uitbreiden.

De BV gaat fuseren of splitsen

Ga jij jouw BV samenvoegen met een andere BV? Of ga jij juist een deel of het gehele vermogen van jouw BV overdragen aan een andere BV? Bij een fusie of splitsing is de kans groot dat er een naamswijziging moet plaatsvinden.

Als jij jouw onderneming splitst in bijvoorbeeld twee afzonderlijke delen, dan is de kans groot dat op z’n minst één van de twee BV’s een andere naam moet krijgen. Bij een fusie moet er ook vaak een naamswijziging plaatsvinden. Vaak worden namen dan samengevoegd of wordt er een geheel nieuwe naam bedacht.

De BV gaat internationaal

Wil je actief worden in het buitenland, maar heeft jouw BV een Nederlandse naam? Dan kan het verstandig zijn om de naam te wijzigen. Nederlandse namen of bewoordingen zeggen in het buitenland niet zoveel. Iemand die ‘Aardbei B.V.’ zal zien staan in Denemarken, zal niet per se aan de fruitsoort denken.

Het imago van de BV is beschadigd

Is jouw BV in opspraak geraakt in de media? Denk bijvoorbeeld aan een vlogger die zegt dat hij een allergische reactie heeft gehad op één van je producten. In dat geval kan het in het kader van jouw ‘rebranding’ slim zijn om de naam van de BV te wijzigen. Zo kan jij onder je nieuwe naam een verse start maken.

Hoe wijzig je de naam van een BV?

Om de naam van jouw BV te wijzigen, moet je de statuten van de BV wijzigen. De Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA) maakt binnen een BV de beslissing om statuten te wijzigen. De meerderheid van de aandeelhouders moet het in dat geval eens zijn met een statutenwijziging. Hiervoor moet je de AVA oproepen.

Heeft de AVA besloten om een statutenwijziging te doen? Dan moet je naar de notaris. Alleen de notaris kan namelijk officieel jouw statuten wijzigen. Waarom? De wijziging gaat net als de oprichting van jouw BV via een notariële akte.

Wat heb je nodig?

  1. Een aandeelhoudersbesluit voor de statutenwijziging;
  2. Een notariële akte voor Statutenwijziging Naam.

Tip: Bij Ligo kan je de Statutenwijziging voor de naam van een BV eenvoudig regelen vanaf €499,-. Voordeel hiervan is dat je er ook een aandeelhoudersbesluit bij krijgt, zodat je dat niet zelf hoeft te regelen.

Kan je de naam van jouw BV zonder notaris wijzigen?

Nee, je kan de naam van de BV niet wijzigen zonder hulp van een notaris. Sommige bedrijven hebben naast hun statutaire naam, ook één of meerdere handelsnamen. Een handelsnaam registreer je bij de KVK en kan je veranderen zonder dat je een notaris nodig hebt.

De handelsnaam is de naam die je actief gebruikt tijdens het ondernemen en zaken doen met partners, bijvoorbeeld door deze op jouw website te vermelden. Dit wordt ook vaak de bedrijfsnaam genoemd. Dit mag dezelfde naam zijn als de statutaire naam, maar ook een andere naam.

Stel, jouw statutaire naam is Janneke B.V. en je wilt vanuit dit bedrijf als kapper en schoonheidsspecialiste werken. Dan kan je hiervoor bijvoorbeeld de handelsnamen ‘Hair by Janneke’ en ‘Nails by Janneke’ gebruiken. Deze handelsnamen bestaan in dat geval naast jouw statutaire naam.

Richt jouw BV op vanaf €399

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

Moet je de naamswijziging zelf doorgeven bij de KVK?

Wijzig je de statutaire naam van de BV via een notaris? Dan hoef jij de naamswijziging zelf niet door te geven bij de KvK. Bij Ligo regelen we dit bijvoorbeeld voor je bij een statutenwijziging van de naam van de BV.

Wil jij alleen jouw handelsnaam wijzigen of een nieuwe toevoegen? Dan kan je dit kosteloos doen door het KVK-formulier in te vullen. De KVK zal dit vervolgens aanpassen in het Handelsnamenregister.

Hieronder zetten we nog even kort de verschillen van het wijzigen van de statutaire naam en handelsnaam voor je op een rijtje:

bv naam wijzigen

Let op: alleen het inschrijven van de naam in het Handelsregister van de KVK is niet voldoende om je naam of merk te beschermen tegen copycats. Als je jouw naam en merk wil beschermen, moet je dit registreren en inschrijven in het merkenregister. Lees er meer over in ons artikel over merkbescherming.

Wat kost een naamswijziging van een BV?

Ga je langs bij de reguliere notaris? Dan kunnen de kosten van je statutenwijziging voor een naam al snel oplopen tot meer dan € 1.000,-. Onnodig duur! Via Ligo wijzig je de naam van jouw BV eenvoudig, volledig online en al vanaf € 499,-.

Wat moet je na de naamswijziging doen?

Het is zover, de notaris heeft je naamswijziging doorgevoerd! Maar wat nu?

  1. Pas de naam van de BV overal aan: denk hierbij aan jouw website, social media accounts, de voorgevel van het bedrijfspand tot aan de bel voor het kantoor. Vergeet ook niet de template van je bedrijfscontracten. Werk je samen met partners? Of betaal je voor reclame op bepaalde websites? Zorg dan dat ook zij jouw nieuwe naam gaan gebruiken. Daarnaast wijzigen ondernemingen vaak hun bedrijfs e-mailadressen. Op deze manier kan er geen verwarring ontstaan en wordt het bedrijf niet op twee verschillende manieren gepresenteerd.
  2. Licht bestaande klanten en partners in: zijn er bijvoorbeeld nog facturen die klanten moeten betalen? Vertel deze klanten dat jouw BV een nieuwe naam heeft. Zo weten zij welke naam zij moeten aanhouden op bijvoorbeeld de facturen.
  3. Wijzig jouw naam in Google: vergeet niet om de oude naam via Google ‘Mijn Bedrijf’ aan te passen. Zo behoud jij je online vindbaarheid en je al bestaande reviews!

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Britt Beumer
Laatste berichten van Britt Beumer (alles zien)