Een eenmanszaak is een populaire rechtsvorm voor veel ondernemers, omdat het eenvoudig en goedkoop is om te starten. Maar wat als je wilt stoppen met je eenmanszaak? Hoe kun je dan je eenmanszaak opheffen?

In dit artikel leggen we uit welke stappen je moet nemen om de bedrijfsbeëindiging van je eenmanszaak goed te regelen, zowel administratief als fiscaal.

Waarom zou je een eenmanszaak opheffen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een eenmanszaak wilt opheffen. Misschien wil je met pensioen gaan, een andere baan zoeken, een andere rechtsvorm kiezen of samenwerken met andere ondernemers.

Wat je reden ook is, het is belangrijk om je eenmanszaak op een correcte manier af te sluiten, zodat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel (KVK) of andere instanties.

Hoe kun je een eenmanszaak opheffen?

Het opheffen van een eenmanszaak bestaat uit twee hoofdstappen: het uitschrijven bij de KVK en het afhandelen van de belastingzaken. We bespreken deze stappen hieronder in meer detail.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Uitschrijven bij de KVK

De eerste stap om je eenmanszaak op te heffen is het uitschrijven bij de KVK. Dit doe je door het formulier ‘Einde onderneming’ in te vullen en op te sturen naar de KVK. Je kunt dit formulier downloaden van de website van de KVK.

Het formulier moet binnen een week na het beëindigen van je bedrijfsactiviteiten verstuurd worden. Je kunt je echter ook online uitschrijven via Mijn KVK, maar dan moet je wel beschikken over eHerkenning.

Het uitschrijven bij de KVK is gratis en zorgt ervoor dat je niet meer ingeschreven staat in het Handelsregister. Dit betekent dat je geen jaarrekening meer hoeft in te dienen, geen inschrijfgeld meer hoeft te betalen en geen post meer ontvangt van de KVK.

Afrekenen voor de Belastingdienst

De tweede stap om je eenmanszaak op te heffen is het afhandelen van de belastingzaken, ook wel afrekenen voor de Belastingdienst genoemd. Dit betekent dat je alle belasting gerelateerde zaken met betrekking tot de eenmanszaak moet afhandelen en de administratie moet afronden.

Laatste aangifte inkomstenbelasting

Dien je laatste aangifte inkomstenbelasting in voor het jaar waarin je stopt met je eenmanszaak. Hierin vermeld je dat je gestopt bent met ondernemen en geen winst meer maakt.

Eventuele stakingswinst of -verlies ontstaat door het verschil tussen de boekwaarde en de verkoopwaarde van je bedrijfsmiddelen. Bij stakingswinst dien je belasting te betalen, bij stakingsverlies kun je dit verrekenen met andere inkomsten.

Laatste aangifte omzetbelasting (btw)

Over het tijdvak waarin je stopt met je eenmanszaak dien je de laatste aangifte omzetbelasting (btw) in. Hierin geef je aan dat je geen btw meer hoeft af te dragen of terug te vragen.

Houd rekening met eventuele herziening van de btw-aftrek als je bedrijfsmiddelen verkoopt of weggeeft waarvoor je eerder btw hebt afgetrokken. Bij verschuldigde btw dien je dit binnen twee maanden na het einde van het tijdvak te betalen. Moet je nog btw ontvangen, dan kun je dit aanvragen via de aangifte.

Laatste aangifte loonheffingen (indien van toepassing)

Indien je personeel in dienst hebt of hebt gehad, dien je de laatste aangifte loonheffingen in over het tijdvak waarin je stopt met je eenmanszaak. Hierin geef je aan dat je geen loon meer betaalt of inhoudt.

Bereken en betaal de eindheffing, die bestaat uit loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet over het nog verschuldigde loon aan je werknemers. Verstrek ook de jaaropgaven aan je werknemers en de Belastingdienst.

Bewaren administratie

Bewaar je administratie minimaal zeven jaar na het opheffen van je eenmanszaak. Dit is wettelijk verplicht en geldt voor alle gegevens die relevant zijn voor de belastingheffing, zoals facturen, bankafschriften, contracten, agenda’s, kilometerregistraties, etc. Bewaar de administratie op een toegankelijke manier, zodat de Belastingdienst deze kan controleren indien nodig.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Wat zijn de gevolgen van het opheffen van je eenmanszaak?

Het opheffen van je eenmanszaak heeft een aantal gevolgen, zowel positief als negatief. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Positieve gevolgen

  • Je hoeft geen belasting meer te betalen over je winst uit onderneming.
  • Je hoeft geen administratie meer bij te houden of aangifte te doen voor je eenmanszaak.
  • Je hebt meer tijd en vrijheid om andere dingen te doen, zoals een nieuwe baan zoeken, een andere rechtsvorm kiezen of genieten van je pensioen.
  • Je kunt eventueel gebruik maken van bepaalde regelingen of voorzieningen, zoals de stakingsaftrek, de stakingslijfrente, de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid of de bijstand voor zelfstandigen.

Negatieve gevolgen

  • Je verliest je ondernemerschap en daarmee ook de voordelen die daarbij horen, zoals de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling, de investeringsaftrek en de fiscale oudedagsreserve.
  • Je moet mogelijk belasting betalen over je stakingswinst of btw terugbetalen over je bedrijfsmiddelen.
  • Je bent niet meer verzekerd voor de risico’s die je liep als ondernemer, zoals arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid of schade. Je moet dus zelf zorgen voor een goede verzekering of een financiële buffer.
  • Je kunt te maken krijgen met concurrentiebeding of relatiebeding, als je die hebt afgesproken met je klanten of leveranciers. Dit kan je beperken in je mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden of een nieuwe onderneming te starten.

Laat Ligo jou juridisch ondersteunen

Het opheffen van een eenmanszaak is niet moeilijk, maar wel belangrijk om goed te doen. Je moet je uitschrijven bij de KVK en je belastingzaken afhandelen. Dit kan gevolgen hebben voor je inkomen, je vermogen en je toekomst.

Daarom is het verstandig om je goed te laten informeren en adviseren voordat je deze stap zet. Neem daarom gerust contact op met onze Ligo juristen voor advies op maat.

In situaties waarin je een eenmanszaak gaat omzetten naar een BV kunnen wij je nog beter tot dienst staan. Zo helpen we je niet alleen met een juiste afhandeling van het beëindigen van de eenmanszaak, maar ook met het oprichten van een BV.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)