Laatst geüpdated op april 12, 2023 door Wendy Bogers

Ook interessant:

  1. De DPO: wat is het en wanneer moet je er één hebben?
  2. AVG verwerkersovereenkomst
  3. AVG Checklist: 5 To Do’s onder de nieuwe EU privacywet

1. Wat is een veelvoorkomend probleem bij ondernemers waarvan je denkt: “dit hoeft geen probleem te zijn, dit kan voorkomen worden”?

Leg altijd vast wat te doen als er zich een bepaalde situatie voordoet. Een ondernemer is op de praktijk gericht en wil zijn idee ten uitvoer brengen. Hierbij wordt meestal onvoldoende aandacht geschonken aan het vastleggen van duidelijke afspraken.

Het hoeft niet extreem uitgebreid te zijn, maar leg altijd iets vast. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. Vaak worden zaken tussen aandeelhouders of vennoten niet goed vastgelegd. Al laat je het niet checken door een advocaat, je kunt altijd iéts vastleggen.

Er wordt dan gedacht “dat komt later wel”. Als het misgaat, gaat het goed mis. De belangen zijn groot. Procederen bezorgt je veel gedoe en loopt al snel in de papieren. Als je het vooraf goed vastlegt en periodiek de bestaande afspraken evalueert, kost het een fractie van je tijd, geld en energie.

2. Wat zie je regelmatig fout gaan bij ondernemers die bij jou komen?

Bij ondernemersrechtelijke geschillen zie ik vaak dat mensen tegenwoordig dingen niet goed lezen voor ze tekenen óf lichtvaardig denken over wat ze tekenen. ZZP’ers, bijvoorbeeld, tekenen een overeenkomst van opdracht met een streng concurrentiebeding en denken dat ze er wel onderuit komen.

Ze hebben namelijk “eens gehoord” dat dat niet zomaar mag. Het vermogen om onder iets uit te komen wordt door ondernemers vaak overschat. Het is ook misschien een beetje de aard van het beestje: ondernemers doen eerst, en lezen pas later.

3. Wat MOET een ondernemer weten van jouw specifieke rechtsgebied voordat hij begint met ondernemen? Heb je tips?

Het nadenken over het verwerken van persoonsgegevens van klanten is belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld een app bouwt, verwerk je vaak persoonsgegevens. Als je achteraf bedenkt dat de verwerking van persoonsgegevens in strijd met de wet (AVG) is, kost het veel geld om het te laten aanpassen.

Richt jouw BV op vanaf €299

Ligo is je partner in legal. Naast je BV, helpen we je met je overige juridische zaken.

4. Wat maakt jou een goede advocaat?

Bij ondernemers is het belangrijk om de juiste vertaalslag te kunnen maken van een conflictsituatie naar het bijbehorende juridisch kader. De praktijk leert dat ondernemers over het algemeen niet veel tijd willen besteden aan het opstellen van een goede overeenkomst.

In het geval van een conflictsituatie dienen meestal een groot aantal gegevens geanalyseerd te worden, zoals beknopte overeenkomsten, WhatsApp-berichten en e-mails. Het is dan aan mij om die situatie om te zetten in de juridische realiteit.

Ook hebben ondernemers vaak een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als advocaat haal ik alles uit de kast en ga ik tot het uiterste voor mijn cliënt. Zo ben ik helder over wat een procedure inhoudt. De kernwoorden hierbij zijn eerlijk, transparant en laagdrempelig.

5. Wat zijn jouw champagnemomenten geweest?

Iedere keer dat je een zaak wint, is een champagnemoment. Zo had ik een keer een aansprakelijkheidszaak. Indien de rechter mijn cliënt aansprakelijk zou achten, dan zou hij vrijwel zeker failliet zijn gegaan en zou dat het einde van zijn bedrijf en zelfstandigheid betekenen.

De belangen waren hier heel groot. Op zo’n moment zie je hoeveel een rechtszaak met je cliënt doet. Het is niet alleen belangrijk om te winnen, maar ook om ervoor te zorgen dat je cliënt het gevoel heeft dat de zaak bij jou in goede handen is.

6. Wat staat er in 2018 voor Dex Legal op de agenda?

We zijn momenteel erg druk met de AVG, die in mei van dit jaar in werking zal gaan. Verder proberen we ondernemers wegwijs te maken betreffende privacyrechten. Dat is in ieder geval de focus voor 2018.

7. Tot slot: Heb je nog een inspirerende quote?

“Overtuiging is een grotere bedreiging voor de waarheid dan de leugen.” Het komt erop neer dat mensen in discussie gaan en zeggen “ik ben overtuigd van…”. Wanneer je dat zegt, ben je naar mijn mening al verloren.

Als je de waarheid veronderstelt zonder andere feiten te willen aannemen, gaat het mis. Dit is ook iets wat ik vaak in mijn praktijk zie. Het maakt het dan heel lastig om een breder plaatje te zien.

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)