Laatst geüpdated op april 12, 2023 door Wendy Bogers

Per 1 juli staan er een aantal wetswijzigingen gepland die gevolgen hebben voor ondernemers. Het is goed om hier rekening mee te houden bij het runnen van jouw bedrijf. In dit blog vertellen wij jou precies wat je moet weten over deze wetswijzigingen.

Grote bedrijven moeten voortaan binnen 30 dagen betalen

De betalingstermijn waarbinnen grote bedrijven hun rekeningen aan kleine en middelgrote bedrijven moeten betalen wordt verkort van 60 naar 30 dagen. Dit is heel fijn voor zzp’ers bijvoorbeeld.

Op deze manier heb je als klein bedrijf meer financiële ruimte, omdat je nu sneller je geld ontvangt.

Let opnieuw op dat de ingangsdatum van deze wetswijziging nog niet definitief is.

Bij dreiging je adres afschermen in het Handelsregister

Mocht er kans zijn op dreiging voor jou of jouw medebewoner, dan heb je nu de mogelijkheid om je bezoekadres af te schermen in het Handelsregister. Voorheen was dit niet mogelijk.

In de volgende twee gevallen is er sprake van dreiging en kan je je bezoekadres af laten schermen:

  1. Wanneer het nodig is voor de veiligheid van een persoon
    Dit kan ook wanneer het bedrijfsadres niet je woonadres is.
  2. Wanneer je door je beroep mogelijke dreiging ondervindt
    Een voorbeeld van zo’n beroep is een journalist. In dit geval kan je alleen het adres laten afschermen als het ook je woonadres is. Het is hiervoor nodig dat de desbetreffende beroepsorganisatie afspraken maakt met de KvK.

Hier geldt ook dat de ingangsdatum van deze regeling gepland staat voor 1 juli 2022, maar dat de ingangsdatum nog niet definitief is.

BTW op energie verlaagd naar 9%

De BTW op energie gaat omlaag naar 9%. Eerst was de btw op energie 21%. Met energie wordt in dit geval elektriciteit, stadsverwarming en aardgas bedoeld. Deze tijdelijke wijziging is ingesteld omdat de gasprijs in Nederland de laatste tijd erg is opgelopen.

Naar verwachting is de ingangsdatum van de BTW-verlaging 1 juli en loopt de verlaging tot 31 december 2022.

Maar let op, deze ingangsdatum en dit termijn is dus nog niet definitief. Met de oplopende energiekosten is het wellicht een goed moment om te kijken naar verduurzaming voor jouw bedrijf?

Wat verandert er per augustus 2022 voor mij als ondernemer?

Ook voor augustus staan er weer belangrijke wetswijzigingen op het programma. Zo gaat er veel veranderen op het gebied van het arbeidsrecht dat voor jou als werkgever belangrijk is. Houd onze nieuwsbrief in de gaten, want in de volgende editie gaan we je hier alles over vertellen.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Nog vragen?

Je bent nu weer helemaal geüpdatet over de wijzigingen die gepland staan voor juli 2022. Heeft het lezen van de blog vragen bij je opgeroepen? Neem dan gerust contact met ons op.

Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 18:00 telefonisch bereiken via 020-3031043 om je goed en gratis te laten adviseren.

Daarnaast zijn we elke werkdag van 9:00 tot 22:00 bereikbaar via onze online chat. En ook in het weekend kun je tussen 10:00 en 18:00 via de online chat contact met ons opnemen!

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)