Laatst geüpdatet op mei 6, 2024

Heb jij een BV of ben je van plan om een BV op te richten? Grote kans dat je een Ultimate Beneficial Owner (UBO) bent! Als UBO van een nieuwe of bestaande onderneming ben je verplicht om jouw naam en de namen van je mede-UBO’s in te schrijven in het UBO register.

Maar wanneer ben je precies een UBO? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een UBO?

Een UBO is een persoon die het voor het zeggen heeft in een onderneming. Dit kan één persoon zijn, maar ook meerdere. Vaak wordt er ook wel gesproken van de uiteindelijk belanghebbende(n) en het hebben van het uiteindelijke zeggenschap.

Concreet betekent dit dat je een UBO bent als je op een bepaalde manier aan de ’touwtjes trekt’ van een onderneming. Hieronder zetten we de manieren waarop je als UBO kan worden aangewezen voor je op een rijtje.

Manier 1: meer dan 25% belang in je BV

Je bent allereerst een UBO als je direct of indirect meer dan 25% belang hebt in een BV. Je kan belang hebben in de vorm van ‘gewone’ aandelen, stemrechten of ‘economisch’ eigendom.

Bij ‘economisch’ eigendom moet je bijvoorbeeld denken aan het recht hebben op een deel van de winst door middel van certificaten.

Heeft je holding meer dan 25% van de aandelen in je werk-BV? In dat geval word jij als persoon achter die holding als uiteindelijk belanghebbende aangemerkt.

Je bent dan een zogeheten ‘indirecte’ UBO. Een ‘directe’ UBO ben je als jij als persoon meer dan 25% van de aandelen houdt in je BV. In de afbeelding hieronder zie je het verschil tussen een directe en indirecte UBO eenvoudig weergegeven.

Manier 2: je hebt zeggenschap in je BV

Ook als je niet meer dan 25% belang hebt in een BV, kun je een Ultimate Beneficial Owner (UBO) zijn. Het is namelijk mogelijk dat je de ‘feitelijke zeggenschap’ hebt binnen een onderneming. Van feitelijke zeggenschap is bijvoorbeeld sprake als jij het bestuur van je BV kan benoemen of ontslaan.

Heb je een soortgelijke bevoegdheid? Dan ben je uiteindelijk belanghebbende en moet jij jezelf inschrijven in het UBO register.

Manier 3: alle bestuurders zijn pseudo-UBO’s

Kan je geen uiteindelijk eigenaar aanwijzen op basis van aandelenbelang of zeggenschap? Bijvoorbeeld omdat er vijf aandeelhouders zijn die allemaal 20% van de aandelen houden? In dat geval zijn alle bestuurders in je BV UBO’s.

Zij worden dan aangemerkt als zogeheten pseudo-UBO’s. Zij zullen allemaal moeten worden ingeschreven in het UBO register.

Mijn organisatie heeft UBO’s, wat nu?

UBO’s moeten worden ingeschreven in het zogenaamde UBO Register bij de Kamer van Koophandel. Meer dan 1,5 miljoen organisaties in Nederland moeten hun UBO’s inschrijven. Lees ons artikel: Wat is een UBO-register? Waarin we je vertellen wat je precies moet doen om UBO’s in te schrijven.

Vragen over wat een UBO is?

Heb je nog vragen over wat een UBO is? Neem dan gerust contact met Ligo op. Wij staan elke dag voor je klaar om je te helpen. Je kunt ons telefonisch bereiken via 020-3031043 om je gratis te laten adviseren.

Daarnaast zijn we 7 dagen per week bereikbaar via onze online chat. Ook in de avond zijn we bereikbaar.

David Eussen
Laatste berichten van David Eussen (alles zien)