Laatst geüpdatet op oktober 24, 2023

De vennootschap onder firma (hierna ‘VOF’) is een in de praktijk nog altijd veel voorkomende rechtsvorm waarbij twee of meer (rechts)personen onder een gemeenschappelijke naam een onderneming drijven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de BV is de VOF zelf geen zogenaamde rechtspersoon.

Dit houdt in dat schuldeisers van een VOF zich zowel op het vermogen van de VOF als op het privé-vermogen van de vennoten kunnen verhalen. Bij een BV kan het privé-vermogen van de bestuurders of aandeelhouders vaak niet worden aangesproken door schuldeisers. Ben je meer geinteresseerd in deze optie? Bekijk dan alle mogelijkheden om te beginnen met het oprichten van een BV.

Veel startende kleine ondernemers worden aangetrokken tot de laagdrempeligheid van het starten van een VOF. De inschrijving in het handelsregister bij de KVK is het enige vereiste. Je hoeft bijvoorbeeld niet langs de notaris voor de oprichting van een VOF.

Een VOF contract opstellen is dan ook niet verplicht. In de praktijk zien we dan ook vaak dat vennoten hun afspraken niet of slecht hebben vastgelegd. Dat is erg onverstandig.

Wat staat er in een VOF contract?

Afspraken over winstverdeling, ziekte en arbeidsongeschiktheid, beëindiging, voortzetting, concurrentie, aansprakelijkheid en vertegenwoordigingsbevoegdheid moeten worden vastgelegd in een overeenkomst. En wat gebeurt er als jij en jouw mede-vennoten het niet langer met elkaar kunnen vinden?

Wat als jullie uit elkaar willen en iemand anders erbij komt? Dit moet allemaal in een VOF contract worden neergelegd. Een VOF contract schept duidelijkheid tussen de vennoten, beschermt de continuïteit van de VOF, voorkomt discussies en conflictsituaties en zo ook kostbare langlopende procedures.

Risico’s indien er geen VOF contract is

Het komt regelmatig voor dat de een vennoot uit de VOF wil stappen. De VOF wordt in dat geval opgezegd. Deze beëindiging van de VOF kan tot problemen leiden. Het vermogen van de VOF moet in dat geval onder de vennoten worden verdeeld.

Alle vennoten zijn alleen gezamenlijk eigenaar van dit vermogen. Om de vennoot die weg gaat (de uittredende vennoot) een vergoeding voor zijn deel te geven, moet eerst het vermogen van de VOF gewaardeerd worden.

Maar wat nu als de vennoten het niet eens worden over de wijze waarop het vermogen moet worden gewaardeerd of verdeeld? Hier moeten van tevoren afspraken over gemaakt worden.

Vertrekt een van de vennoten? Let dan op dat deze vennoot in principe aansprakelijk blijft voor de schulden van de VOF die zijn ontstaan voordat hij is vertrokken. Het is daarom belangrijk om afspraken te maken over bijvoorbeeld het wel of niet vrijwaren of schadeloosstellen van de uitgetreden vennoot.

Hoe kom ik aan goed VOF contract?

Als ondernemer heb je drie opties om jouw VOF contract te regelen:

  1. Je kan een VOF contract laten opstellen door een advocaat. Het voordeel van deze optie is dat je een goed contract krijgt dat is afgestemd op jouw situatie. Het nadeel is dat de kosten hoog zullen oplopen met een gemiddeld uurtarief van € 250.
  2. Je kan zelf een VOF contract opstellen aan de hand van voorbeelden op het internet. Het voordeel van deze optie is dat dit geheel kosteloos kan. Het nadeel is dat dergelijk documenten vaak zeer onvolledig en verouderd zijn. Je bent niet verzekerd van een juridisch correct VOF contract en je bent veel tijd kwijt aan het opstellen van het document.
  3. Je kan jouw VOF contract bij Ligo online op maat maken en downloaden. Als je het VOF contract bij Ligo op maat maakt, ben je verzekerd van een juridisch correct en up-to-date VOF contract. Bovendien kan dit binnen een paar minuten online gedaan worden, zodat je geen kostbare tijd verspilt. Het kan namelijk vanuit je luie stoel. Het VOF contract is voor Ligo members zelfs gratis.

Heb je vragen over een VOF contract? Neem gerust contact met ons op via 020-3031043. Onze juristen staan altijd voor je klaar om je gratis adviseren. We zijn er altijd om je te helpen bij het maken van een VOF contract dat afgestemd is op jouw situatie.

Hoe kun je een VOF contract laten opstellen?

Bekijk hier hoe je eenvoudig een VOF Contract op maat maakt bij Ligo:

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)