Laatst geüpdated op april 12, 2023 door Wendy Bogers

Ook interessant:

  1. Next level voor Ligo
  2. De voordelen van de converteerbare lening
  3. Verzekerd van juridisch correcte documenten

Dividend uitkeren en aandelen overdragen wordt duurder in 2021

Als jij dividend uitkeert aan een aandeelhouder met minimaal 5% van de aandelen in een BV, moet je daar in box 2 inkomstenbelasting over betalen. Ook over de aandelen die je verkoopt, betaal je deze belasting. In 2020 was dit tarief van het aanmerkelijk belang nog 26,25% en per 2021 stijgt dit naar 26,9%.

Hou er daarom rekening mee dat dividend uitkeren of het verkopen van aandelen minder aantrekkelijk wordt in 2021. Heb je hulp of advies nodig? Ligo helpt je graag.

Tip: Keer dit jaar nog dividend uit. Bij een dividenduitkering van €150.000,- scheelt dit je al bijna €1000 aan belasting ten opzichte van 2021! Vergeet niet om een dividenduitkering met een formeel aandeelhoudersbesluit te doen.

Is er een aandelenoverdracht nodig binnen je BV? Doe dit dan ook nog voor het einde van het jaar. Als je er snel bij bent, kun je dit via Ligo dit jaar nog regelen. Hou rekening met de december drukte bij vele notarissen.

Let op: dividend uitkeren is niet in alle gevallen mogelijk

Heb jij gebruik gemaakt van corona steunmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de NOW-regeling? Of heb je dit jaar vanwege liquiditeitsproblemen een verlengd uitstel van belastingbetalingen aangevraagd? Dan mag je in principe geen dividenduitkering doen. Hier bestaan 2 uitzonderingen op.

Het mag wel als:

  1. Je een voorschot van minder dan €100.000,- hebt ontvangen; en/of
  2. Je een definitieve subsidie van minder dan €125.000,- hebt gehad.

Minder belasting betalen over je winst

Het lage tarief van de vennootschapsbelasting, die je betaalt over je gemaakte winst, gaat in 2021 van 16,5% naar 15%. Maak jij winst met je BV? Dan betaal je volgend jaar dus minder belasting hierover.

Dit lage tarief zal komend jaar gelden voor winsten tot een bedrag van €245.000,-, in plaats van €200.000,- en in 2022 zelfs voor winsten tot €395.000,-. Over alle winst daarboven betaal je, net als dit jaar, ook komend jaar 25%.

Tip: Ben je startend ondernemer en twijfel je nog tussen een eenmanszaak of een BV? Neem contact op met Ligo voor gratis advies. Een BV kan door bovenstaande voordelen al snel interessanter zijn. Lees hier meer over de voordelen van een BV.

Download de gratis Rechtsvorm Gids & lees alles over het kiezen van de juiste rechtsvorm

De BV wordt sneller voordeliger voor ondernemers met eenmanszaak

Heb jij een eenmanszaak? Dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek mag je van het bedrag waarover je belasting moet betalen aftrekken. Hierdoor hoef je minder aan de Belastingdienst af te dragen.

In 2020 was de zelfstandigenaftrek nog €7.030,-.

In 2021 wordt dit verlaagd naar €6.670,-. Dit houdt in dat je minder kan aftrekken dan in 2020, waardoor er een groter bedrag overblijft waar je belasting over betaalt. In de tabel hieronder zie je hoe de zelfstandigenaftrek in de komende jaren geleidelijk afneemt:

Jaar Zelfstandigenaftrek
2020 €7.030,-
2021 €6.670,-
2022 €6.310,-
2023 €5.950,-
2024 €5.590,-
2025 €5.230,-
2026 €4.870,-

Voor jou als ondernemer met een eenmanszaak wordt een BV daardoor wellicht voordeliger. Dit kan je namelijk veel belastingvoordeel opleveren. Denk jij eraan om je eenmanszaak om te zetten naar een BV? Lees op deze pagina meer over hoe je dit eenvoudig doet. Bij Ligo kan een omzetting naar een BV al vanaf €299,-!

Kerstpakketten voor werknemers minder voordelig in 2021

Heb jij personeel in dienst? Hou er dan rekening mee dat de vrije ruimte in de werkkostenregeling in 2021 daalt. Wat houdt dit ook alweer in? Via je werkkostenregeling kan jij je personeel bijvoorbeeld kerstpakketten of spullen voor een productieve thuiswerkplek geven, zonder dat je daar belasting over betaalt. Altijd fijn!

Per 2021 wordt het tarief verlaagd naar 1,7% over de eerste €400.000 van de loonsom en voor alles daarboven 1,18%. Voor de kerstpakketten die je dit jaar voor jouw werknemers bestelt, gebruik je nog de percentages van 2020. Dit is 3% over de eerste €400.000,- van de loonsom en 1,2% voor alles daarboven.

Hoe bereken je hoeveel je als werkgever belastingvrij mag vergoeden? Dat is heel eenvoudig. Tel al het loon van je personeel bij elkaar op en vermenigvuldig dit met het percentage van de vrije ruimte.

Tip: Gebruik de extra vrije ruimte die je dit jaar nog hebt om je werknemers een mooi kerstpakket te geven. De moeilijke tijden zijn ook op de werkvloer voelbaar. Zet een stapje extra om de waardering voor je werknemers kenbaar te maken.

Minder belastingvoordeel voor innovatieve ondernemers

Ontwikkelt jouw BV vernieuwende producten, processen of software? En heb je tijdens de research & development fase een WBSO-verklaring ontvangen? Dan heb je mogelijk ook toegang tot de innovatiebox, waarmee je korting krijgt op je vennootschapsbelasting.

De winst die je met je innovatieve activiteiten maakt, kan je in de innovatiebox onderbrengen. Dit tarief is op dit moment 7%, maar stijgt komend jaar naar 9%. De innovatiebox pakt daardoor minder voordelig uit dan in 2020. Lees hier alles over de voorwaarden waar jij in jouw specifieke situatie aan moet voldoen.

Download de gratis Rechtsvorm Gids

Hierin lees je alles wat je moet weten over het kiezen van de juiste rechtsvorm.

Bedrijfspand kopen wordt duurder

Ben jij als ondernemer van plan om komend jaar een bedrijfspand te kopen? Of wil je in vastgoed gaan beleggen? Hou er dan rekening mee dat de overdrachtsbelasting in 2021 stijgt.

Deze belasting betaal je als je een pand koopt. In 2020 was dit percentage nog 6%. Komend jaar stijgt dit naar 8%.

Tip: Overweeg jij om een bedrijfspand te kopen? Doe dat dan nog dit jaar! Wacht niet te lang. Vele notarissen hebben aan het einde van het jaar geen ruimte meer door de december drukte.

Verblijfsvergunning voor buitenlands personeel startups wordt makkelijker

Heb jij een jong bedrijf met een vernieuwend idee en wil je snel groeien met behulp van internationaal talent? Goed nieuws! In 2021 kunnen startups door een nieuwe verblijfsregeling sneller een verblijfsvergunning voor buitenlands personeel krijgen.

Nu is het voor startups vaak lastig om buitenlandse medewerkers het vereiste salaris te betalen in verband met een hoog verplicht minimumsalaris.

Dit kan startups ervan weerhouden om internationale werknemers met de juiste kennis in dienst te nemen. Met deze nieuwe regeling wordt de inkomenseis voor buitenlands personeel versoepeld.

Je kan je buitenlandse werknemer straks minder salaris betalen, als je hem ook een aandeel in het bedrijf geeft. Wil je hier gebruik van maken? Controleer hier of je aan alle voorwaarden voldoet.

Het minimumloon stijgt

Heb jij personeel? Hou er dan rekening mee dat het bruto minimumlonen per 1 januari 2021 wordt verhoogd. Het wettelijk minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder, bij een volledig dienstverband, ziet er per het nieuwe jaar als volgt uit:

  • €1.684,80 per maand
  • €388,80 per week
  • €77,76 per dag

Tip: geldt voor jouw werknemers een cao? Ga dan na of er aanpassingen zijn van het minimumloon ten opzichte van specifieke functies.

Je BV opheffen in 2021

Denk jij eraan om je BV op te heffen? Vinden er geen activiteiten meer plaats in je BV of is de BV toch niet de juiste rechtsvorm voor jou? Of heeft je bedrijf geleden onder de corona crisis? Dan heeft Ligo goed nieuws voor jou. Ligo helpt je met het proces om je BV op te heffen.

Dit kan namelijk met een aandeelhoudersbesluit tot ontbinding of aandeelhoudersbesluit tot turboliquidatie. Binnenkort biedt Ligo BV opheffen ook als zelfstandige dienst aan, waarbij we je van begin tot eind ontzorgen in het proces.

Met bovenstaande tips ga jij goed voorbereid het nieuwe jaar in! Heb je nog vragen? Ons team staat voor je klaar en geeft je graag vrijblijvend advies via 020-3031043. Ook voor vragen in de avond of in het weekend kan je bij ons terecht via de chat op onze website.

Alvast fijne feestdagen!

Het Ligo team

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)